Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

VAT po 1 maja - stanowisko kobitki z MF

MP1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Temat ciekawy - też się zastanawiam czy zakupu np cegieł na kominy nie puścić przez znajomego mającego firmę budowlaną - niech napisze, że świadczył usługę doliczy np. 100 złotych , a potem zwróci mi te 15% różnicy VAT. Tylko jak zawsze w Polsce - jest ryzyko, że ktoś (czytaj durny URZĘDAS) się doczepi.

Temat ciekawy - też się zastanawiam czy zakupu np cegieł na kominy nie puścić przez znajomego mającego firmę budowlaną - niech napisze, że świadczył usługę doliczy np. 100 złotych , a potem zwróci mi te 15% różnicy VAT. Tylko jak zawsze w Polsce - jest ryzyko, że ktoś (czytaj durny URZĘDAS) się doczepi.

Tylko ze on kupuje z 22% Vat-em.Jezeli by Ci mial zwrocic to z wlasnej kieszeni.Nie wiem czy na to pojdzie ;)

No chyba ze dostaniesz dobra cene na ta cegle i nawet jak "przejdzie" to przez tego znajomego to na tym zarobisz jakis grosz:)

Tylko musialaby byc umowa ze za ta 100 Ci to niby "zrobi" zeby byl kryty w razie czego

w dniu 02-06-2004 podpisywałem umowę na dostarczenie gazu z ZG Zabrze i takrze obciążono mnie 22% vat za II ratę wpłaty opłaty przyłączeniwej . Dobrze żę pozostało mi w budowanym domu zamontować drzwi wewnętrzne , pomalować oraz wykonać docieplenie budynku . Rozpytując wśrud wykonawców można i tak kupić tanij usługę ,materiał we własnym zakresie 22% vat ale upust dla mnie i może jakoś doprowadzę budowę do końca. :p

No.... Przecież wiadomo że po pierwsze to nie chcę zwrotu z US bo od razu ają kontrole - no chyba że to rozliczą w innych miesiącach

:) wlasnie - dziekuje za postawienie sie w roli sprzedawcy - nie znam firmy ktora mialaby w papierach idealny porzadek - nawet jesli jest to interpretacja tak idiotycznie sofmuowanych przepisow pozwala na dowolne ich czytanie powodujac ze wszystcy takiej kontroli sie boimi - i duzi i mali a co do zwrotu - zanosi sie na to ze taki bajzel trwac bedzie do 2007 roku - i nadplacony VAT dopiero wtedy bez nagonki US mozna bedzie odbierac a kwoty to juz beda takie ze zycia moze nie starczyc by do ostaniej zlotowki .... a jest to na dodatek lokata nie oprocentowana - wiec same realne starty :(

Tu nie chodzi o to czy ktos ma porzadek w papierach czy nie.

U mamy w firmie to maja porzadek ale US zawsze znajdzie jakas pierdole - przepraszam za okreslenie - ze sie mozna przyczepic.

A potem mozna sie najwyzej odwolywac i sie sadzic.

No ale jakis urzednik nagrode za "nieprawidlowosci" zgarnie.Bylo juz kilka takich przypadkow :(

Słuchałem przed chwilą Waisa "Dzwonię do..." i wychodzi, że największy bajzel to jest w MF i US. Ale tam się nikt tym nie przejmuje... ich nikt nie kontroluje, im nikt nie dowala kar. To są pijawki które wykańczają nasz kraj. Skoro siedzą tam tacy ludzie jak siedzą to nie dziwię się, że każdy kombinuje. Łatwiej jest zrobić proste prawo podatkowe i je egzekwować a ONI je ciągle prostuyją przez co jest już tak zawiłę, że nic tylko kręcić - sami nas do tego namawiają.

Ja mam już dosyć tego wątku bo on do niczego nie prowadzi - tak samo jak do niczego nie prowadzi MF i US - każdy sobie byle skórę złoić i się obłowić - a po nich choćby potop! :evil:

Ten kraj powinien upaść bo kto nie siedzi przy sterze to i tak tylko steruje na skały a reszta społęczeństawa ratuje się sama bo nikt ich nie obroni...

Tu nie chodzi o to czy ktos ma porzadek w papierach czy nie.

U mamy w firmie to maja porzadek ale US zawsze znajdzie jakas pierdole - przepraszam za okreslenie - ze sie mozna przyczepic.

A potem mozna sie najwyzej odwolywac i sie sadzic.

No ale jakis urzednik nagrode za "nieprawidlowosci" zgarnie.Bylo juz kilka takich przypadkow :(

Ludzie, pracownicy US/UKS od początku 2004 roku NIE DOSTAJĄ nagród za nieprawidłowości (Premie) więc myslę, że strach przed US jest nieuzasadniony

JerzyR

Dla zainteresowanych: do dziś żadnej odpowiedzi na e-maile - zapytania (patrz powyżej) nie dostałem. I pewnie nie dostanę...

Nie martw sie.Ja tez nie dostalem.

Zreszta nie odpowiadanie na zapytania mailowe wsrod polskih firm jest baaaardzo popularne.

Nie wiem wogole w jakim celu maja adresy mailowe skoro wogole na nie nie odpowiadaja.

Wlasnie dzisiaj dostalem od duzej firmy co sie kotlami zajmuje odpowiedz na maila.Tyle tylko ze pytanie bylo wyslane 22.05 tego roku.No dobre i to.

Tzn odpowiedz po miesiacu

Adam_ a co w tym dziwnego?

Przecież nawet kalendarzowe lato się jeszcze nie zaczęło a co tam dopiero mówić o sezonie grzewczym :p :p :p :p :p :p

Z takiego widocznie ktoś wychodzi niestety założenia....

Pozdrawiam.

No w sumie to chyba powinienem sie cieszyc ze laskawie odpowiedzieli ;)

W sezonie to chyab trzeba czekac na odpowiedz po 2-3 miesiace - tak ich mailami ludzie zawalaja ;).Az mi ich szkoda ;).

Chociaz musze powiedziec ze UM w Dabrowie dosyc szybko odpowiedzial.

I sprawa zostala pozytywnie zalatwiona - chodzilo o wyciecie takich chaszczy zaslaniajacych droge.

A musze przyznac ze nie pisalem bezposrednio do dopowiedniego wydzialu - nie bylo maila na stronie - tylko przez pania rzecznik.

jak to co?

Jest juz kilka wyjasnien otrzymanych przez firmy od US, ze trzeba stosowac 7%, ale oficjalnego stanowiska Min. Finansów wydanego w trybie art. 14 Ordynacji podatkowej nie ma dalej

JerzyR

Hej,

napiszcie, czy cos juz wiadomo, czy nie?

7 czy 22%

JerzyR, czy możesz podać jakieś linki wypowiedzi np. Izb Skarbowych?

Zamawiam dzisiaj bramę garażową i kobitka w firmie skłonna jest do wystawienia faktury na materiały i montaż w stawce 7% z tym zastrzeżeniem, że muszę jej przedstawić stanowisko US zajęte w trybie art 14a. Ordynacji podatkowej. Jeśli któryś US wydał opinię na ten temat to proszę o informacje.