Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

VAT po 1 maja - stanowisko kobitki z MF

MP1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zamawiam dzisiaj bramę garażową i kobitka w firmie skłonna jest do wystawienia faktury na materiały i montaż w stawce 7% z tym zastrzeżeniem, że muszę jej przedstawić stanowisko US zajęte w trybie art 14a. Ordynacji podatkowej. Jeśli któryś US wydał opinię na ten temat to proszę o informacje.

17.06. w onecie była wiadomość podana za PAP, że można naliczać vat 7% na usługę np. montażu okien wraz z towarem. Wydrukowałem ją sobie, pewnie można ją znaleźć gdzieś w archiwum wiadomości w onecie.

pzdr

17.06. w onecie była wiadomość podana za PAP, że można naliczać vat 7% na usługę np. montażu okien wraz z towarem. Wydrukowałem ją sobie, pewnie można ją znaleźć gdzieś w archiwum wiadomości w onecie.

pzdr

a ja kojarzę taką oto interpretację:

jeżeli okna montuje producent - to powinno być 22%, ale

jeżeli od producenta kupuje firma montująca to powinna naliczyć 7% od całości usługi pt "montaż okien"

• 3 months później...
  • 3 months później...

Podnoszę trochę zapomniany temat, bo właśnie rozmawiam z ekipą murarzy na temat f-ry na materiały i mam pewne wątpliwości.

Mianowicie, kto w przypadku zakupu materiału na firmę usługodawcy płaci 22% vat od f-ry na materiał (trzeba przecież zapłacić kwotę brutto)?

Kiedy i jak dochodzi do rozliczenia tej 15% różnicy w stawkach vat?

Pozdr.

:D

My bralismy przez chwile taka ewnetualnosc, mielismy sami kupowac materialy, na naszego wykonawce, ten mial zabierac te rachunki do swojego ksiegowego, rozliczac, dostawac zwrot i mielismy sie dzialkowac po polowie tym zwrotem 15% Ale jednak odeszlismy od tego, bo do 2004 moglismy korzystac jeszcze z ulgi budowlanej.

Ten majster musi rozliczac sie co miesiac, wiec te rozliczenia tez bylyby co miesiac, ale jak to w realu by wygladalo to nie wiem.

Do momentu gdy sprawa się nie wyjaśni, czyli np. zostanie uchwalone prawo gwarantujące budującym zwrot 15%VAT, problem rozwiązuję następująco: szukam ekip, które godzą się brać oficjalnie faktury na siebie, potem układ jest taki, że ja organizuję materiał (szukam, negocjuję ceny, rabaty itp.), płacę za niego pełną kwotę z faktury czyli netto +22%VAT, kwoty brutto, które wydaje na materiały wpisuję na formularz wzajemnego rozliczenia się z ekipą, faktury przekazuje majstrowi, podpisujemy się obaj na formularzu - kwota zapisana jest swego rodzaju zaliczką na poczet całej pracy (materiał+robocizna). Na formularz wpisuję też kwoty zwykłych zaliczek za wykonaną robociznę. Po wykonaniu pracy przy rozliczeniu wszystkie faktury jeszcze raz sumujemy w cenach netto do tego dodajemy robociznę netto do całości dodajemy 7%VAT - w ten sposób otrzymujemy kwotę która pojawi się na końcowej fakturze dla mnie. Niestety najczęściej (czyli w przypadku mały firm budowlanych) majster wystawiając większą fakturę niestety musi od całości zapłacić 5,5% ryczałtowego podatku. Tak więc dodatkowo wypłacam mu 5,5% na podatek od samych materiałów. Alby bywa i tak, że firma ma pełną księgowość i materiały idą w koszta tak więc podatku płacić nie trzeba - tak miałem z oknami i dachem. Na koniec porównujemy kwoty: sumę dotychczas wydanej kasy na materiały i zaliczki robocizny z obliczoną kwotą należną ekipie. Z porównania wychodzi ewentualna dopłata, którą regulujemy i sprawa zostaje zamknięta. Czyli reasumując w najgorszym razie za materiały płacę cenę netto (wynegocjowaną przeze mnie) plus 7+5,5% podatku. Rozwiązanie takie z przyczyn oczywistych eliminuje możliwość wykonania robocizny bez tego 7%VAT'u.