Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PIR + LED + włącznik. Czy będzie działało?

Recommended Posts

Na samym początku zaznaczam, że jestem kompletnie zielona w dziedzinie projektowania domowych sieci zasilania. A mój "Pan Elektryk" jest z gatunku tych, których określa sie wspólnym mianem "niedasie"...

Uprzejmie proszę Panowie o pomoc w następującej kwestii: mam dość duży ganek przed domem. Chciałabym, aby dla osób wchodzących do domu (np. goście) kinkiet oświetleniowy sufitowy z źródłem światła typu LED (GU10, 220V, 1 x 7W) był załączany automatycznie poprzez czujkę ruchu zintegrowaną z wbudowanym wyłącznikiem czasowym i zmierzchowym znajdującą się na zewnątrz budynku, przed gankiem.

Jednym słowem: przychodzący w odwiedziny gość wchodząc na ganek aktywuje czujkę, która zapala światło. Po upływie 10 minut światło gaśnie - obwód zostaje wyłączony wyłącznikiem czasowym po upływie 10 minut od załączenia.

Jest jedno ale :) Chciałabym, aby istniała również dodatkowa możliwość załączania źródła LED ze środka domu, na dowolny czas, - np chciałabym włączyć kinkiet na pół nocy, będąc w środku w domu, I oczywiście móc go wyłączyć w dowolnym momencie.

Mój Pan Elektryk ;) twierdzi, że absolutnie "niedasie" zbudować takiej instalacji. :cry:

A co Wy, Panowie o tym sądzicie, mogę prosić o pomoc w postaci jakiegoś prostego i zgrabnego schematu? Liczę na Was!

Pozdrawiam!

Kasia

Chciałabym, aby dla osób wchodzących do domu (np. goście) kinkiet oświetleniowy sufitowy z źródłem światła typu LED (GU10, 220V, 1 x 7W) był załączany automatycznie poprzez czujkę ruchu zintegrowaną z wbudowanym wyłącznikiem czasowym i zmierzchowym znajdującą się na zewnątrz budynku, przed gankiem.

Jednym słowem: przychodzący w odwiedziny gość wchodząc na ganek aktywuje czujkę, która zapala światło. Po upływie 10 minut światło gaśnie - obwód zostaje wyłączony wyłącznikiem czasowym po upływie 10 minut od załączenia.

Jest jedno ale :) Chciałabym, aby istniała również dodatkowa możliwość załączania źródła LED ze środka domu, na dowolny czas, - np chciałabym włączyć kinkiet na pół nocy, będąc w środku w domu, I oczywiście móc go wyłączyć w dowolnym momencie.Kasia

Da się :)

Już wcześniej się ktoś o to pytał http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=12985798#12985798

Pozdrawiam

8542966600_1385254859.jpg

[.....]

Mój Pan Elektryk ;) twierdzi, że absolutnie "niedasie" zbudować takiej instalacji. :cry:

A co Wy, Panowie o tym sądzicie, mogę prosić o pomoc w postaci jakiegoś prostego i zgrabnego schematu? Liczę na Was!

Pozdrawiam!

Kasia

Dwa wyłączniki wpięte w obwód lampy równolegle.

1 - Sterowany poprzez stycznik z cewką niskiego napięcia lub odpowiedni przekaźnik aktywowany czujką PIR

2 - Czasówka.

3 - Inny elektryk :)