amadablam2000 13.08.2014 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 Na samym początku zaznaczam, że jestem kompletnie zielona w dziedzinie projektowania domowych sieci zasilania. A mój "Pan Elektryk" jest z gatunku tych, których określa sie wspólnym mianem "niedasie"... Uprzejmie proszę Panowie o pomoc w następującej kwestii: mam dość duży ganek przed domem. Chciałabym, aby dla osób wchodzących do domu (np. goście) kinkiet oświetleniowy sufitowy z źródłem światła typu LED (GU10, 220V, 1 x 7W) był załączany automatycznie poprzez czujkę ruchu zintegrowaną z wbudowanym wyłącznikiem czasowym i zmierzchowym znajdującą się na zewnątrz budynku, przed gankiem. Jednym słowem: przychodzący w odwiedziny gość wchodząc na ganek aktywuje czujkę, która zapala światło. Po upływie 10 minut światło gaśnie - obwód zostaje wyłączony wyłącznikiem czasowym po upływie 10 minut od załączenia. Jest jedno ale Chciałabym, aby istniała również dodatkowa możliwość załączania źródła LED ze środka domu, na dowolny czas, - np chciałabym włączyć kinkiet na pół nocy, będąc w środku w domu, I oczywiście móc go wyłączyć w dowolnym momencie. Mój Pan Elektryk twierdzi, że absolutnie "niedasie" zbudować takiej instalacji. A co Wy, Panowie o tym sądzicie, mogę prosić o pomoc w postaci jakiegoś prostego i zgrabnego schematu? Liczę na Was! Pozdrawiam! Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 13.08.2014 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 Podpowiedz niedasiowi: zasilanie z włącznika w domu doprowadź/połącz z wyjściem zasilającym kinkiet z czujki ruchu (za czujką). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.08.2014 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 Chciałabym, aby dla osób wchodzących do domu (np. goście) kinkiet oświetleniowy sufitowy z źródłem światła typu LED (GU10, 220V, 1 x 7W) był załączany automatycznie poprzez czujkę ruchu zintegrowaną z wbudowanym wyłącznikiem czasowym i zmierzchowym znajdującą się na zewnątrz budynku, przed gankiem. Jednym słowem: przychodzący w odwiedziny gość wchodząc na ganek aktywuje czujkę, która zapala światło. Po upływie 10 minut światło gaśnie - obwód zostaje wyłączony wyłącznikiem czasowym po upływie 10 minut od załączenia. Jest jedno ale Chciałabym, aby istniała również dodatkowa możliwość załączania źródła LED ze środka domu, na dowolny czas, - np chciałabym włączyć kinkiet na pół nocy, będąc w środku w domu, I oczywiście móc go wyłączyć w dowolnym momencie.Kasia Da się Już wcześniej się ktoś o to pytał http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=12985798#12985798 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 14.08.2014 03:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 [.....] Mój Pan Elektryk twierdzi, że absolutnie "niedasie" zbudować takiej instalacji. A co Wy, Panowie o tym sądzicie, mogę prosić o pomoc w postaci jakiegoś prostego i zgrabnego schematu? Liczę na Was! Pozdrawiam! Kasia Dwa wyłączniki wpięte w obwód lampy równolegle. 1 - Sterowany poprzez stycznik z cewką niskiego napięcia lub odpowiedni przekaźnik aktywowany czujką PIR 2 - Czasówka. 3 - Inny elektryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 14.08.2014 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 Da się, jak już wyżej napisano. Tylko musisz zdecydować, czy chcesz mieć możliwość wyłączenia z domu po ręcznym włączeniu, czy też po włączeniu przez czujnik ruchu i przekazać to elektrykowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts