Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dgp do cwu

andrej62

Recommended Posts

Tak mi wlasnie chodzi po glowie czy da sie goracym powietrzem dgp ogrzac cwu. u mnie w lecie cwu grzeja solary, w zimie gaz. przyszlo mi do glowy ze skoro turbina dgp znajduje sie zaraz kolo rur z glikolem do solarow (strych), to moze da sie jakos ten system polaczyc: goracy nadmuch z turbuny skierowac do jakiegos wymiennika ktory podgrzewalby rurki z glikolem. jesli kots to juz wymyslil, to jak nazywa sie takie urzadzenie i gdzie go szukac?

Może pomyśl o chłodnicy samochodowej. Tu będzie działać odwrotnie czyli jako nagrzewnica.

QIM działać nie będzie.

Nie powiem dlaczego, bo sam sporo nad tym myślałem. To znaczy myślałem dlaczego radiatory w moim żeliwnym wymienniku kotła nie odbierają ciepła, a wręcz przeszkadzają w jego przenikaniu z gazów spalinowych.

Sprawa jest banalnie prosta, kłania się zjawisko przenikania ciepła poprzez przegrody.

czyli jakieś 3x większy gabarytowo niż chłodnica z samochodu no i inny przepływ czynnika. Dzięki jasiek71 za pomoc. Jeszcze tylko jedno pytanie: wentylator sterowany różnicą temperatur zasobnika i przestrzeni pod połacią?

wentylator i POMPA obiegowa sterowane różnicą...:yes:

chłodnica od samochodu też jest wydajna tyle że nie wytrzyma ciśnienia wody z wodociągu...:bash:

Myślałem o grawitacyjnym obiegu wody zasobnik - "nagrzewnica" (mam miejsce) stąd taki a nie inny wymiennik. No i zawór od spłuczki do napełniania zbiornika. Ta instalacja na działce miałaby być. Dzięki jeszcze raz :)

jeżeli to grawitacyjnie ma "latać" to pakuj jakąś dużą chłodnicę z auta i tyle a do wentylatora sterownik różnicowy...

chłodnicę zainstaluj poniżej zbiornika i ustaw ją tak aby rurki w radiatorze miała pionowo ...:yes: