andrej62 14.08.2014 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 Tak mi wlasnie chodzi po glowie czy da sie goracym powietrzem dgp ogrzac cwu. u mnie w lecie cwu grzeja solary, w zimie gaz. przyszlo mi do glowy ze skoro turbina dgp znajduje sie zaraz kolo rur z glikolem do solarow (strych), to moze da sie jakos ten system polaczyc: goracy nadmuch z turbuny skierowac do jakiegos wymiennika ktory podgrzewalby rurki z glikolem. jesli kots to juz wymyslil, to jak nazywa sie takie urzadzenie i gdzie go szukac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 14.08.2014 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 Może pomyśl o chłodnicy samochodowej. Tu będzie działać odwrotnie czyli jako nagrzewnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 14.08.2014 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 Może pomyśl o chłodnicy samochodowej. Tu będzie działać odwrotnie czyli jako nagrzewnica. QIM działać nie będzie. Nie powiem dlaczego, bo sam sporo nad tym myślałem. To znaczy myślałem dlaczego radiatory w moim żeliwnym wymienniku kotła nie odbierają ciepła, a wręcz przeszkadzają w jego przenikaniu z gazów spalinowych. Sprawa jest banalnie prosta, kłania się zjawisko przenikania ciepła poprzez przegrody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 14.08.2014 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 Szczerze mówiąc ja nie myślałem. Opierałem się tylko na czyimś pomyśle z tego forum odnośnie podgrzewania cwu od ciepła z połaci dachu oraz na opowieści znajomego jak za pomocą chłodnicy, wentylatora, pompy i studni skutecznie schładzał pomieszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 15.08.2014 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 Chodziło mi o to:http://img215.imageshack.us/img215/1346/solarjc.jpghttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?185600-ja%C5%9Bkowy-dom-dziennik-po-budowie&p=5067101&viewfull=1#post5067101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 16.08.2014 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2014 na rys powyżej nie ma nigdzie chłodnicy samochodowej, za to jest jaśkowy zajebisty i wydajny wymiennik klimakonwektora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 16.08.2014 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2014 Coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.08.2014 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2014 Coś takiego? [ATTACH=CONFIG]275369[/ATTACH] może być nawet coś takiego.... http://allegro.pl/skraplacz-parownik-do-urzadzen-chlodniczych-3500-w-i4492790365.html i wcale nie musi być "jaśkowy, zajebisty i wydajny...":cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 16.08.2014 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2014 czyli jakieś 3x większy gabarytowo niż chłodnica z samochodu no i inny przepływ czynnika. Dzięki jasiek71 za pomoc. Jeszcze tylko jedno pytanie: wentylator sterowany różnicą temperatur zasobnika i przestrzeni pod połacią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.08.2014 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 czyli jakieś 3x większy gabarytowo niż chłodnica z samochodu no i inny przepływ czynnika. Dzięki jasiek71 za pomoc. Jeszcze tylko jedno pytanie: wentylator sterowany różnicą temperatur zasobnika i przestrzeni pod połacią? wentylator i POMPA obiegowa sterowane różnicą... chłodnica od samochodu też jest wydajna tyle że nie wytrzyma ciśnienia wody z wodociągu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 17.08.2014 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 Myślałem o grawitacyjnym obiegu wody zasobnik - "nagrzewnica" (mam miejsce) stąd taki a nie inny wymiennik. No i zawór od spłuczki do napełniania zbiornika. Ta instalacja na działce miałaby być. Dzięki jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.08.2014 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 Myślałem o grawitacyjnym obiegu wody zasobnik - "nagrzewnica" (mam miejsce) stąd taki a nie inny wymiennik. No i zawór od spłuczki do napełniania zbiornika. Ta instalacja na działce miałaby być. Dzięki jeszcze raz jeżeli to grawitacyjnie ma "latać" to pakuj jakąś dużą chłodnicę z auta i tyle a do wentylatora sterownik różnicowy... chłodnicę zainstaluj poniżej zbiornika i ustaw ją tak aby rurki w radiatorze miała pionowo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts