Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem ze zmywarką electrolux ESL 74300

Lilka08

Recommended Posts

Witam.

Od niedawna posiadam zmywarkę electrolux ESL 74300RO.

Od początku użytkowania jej używam wieloskładnikowych tabletek (ostatnio kapsułek). W instrukcji napisane jest, że w przypadku gdy używa się wieloskładnikowych tabletek, powinno włączyć się funkcję multitab. Zgodnie z instrukcją przed każdym wybraniem programu, włączam funkcję multitab. W tym celu włączam zmywarkę, klikam dwa przyciski by zapaliła się kontrolka multitab. Gdy po zapaleniu się kontrolki multitab wybiorę program zmywania - kontrolka gaśnie. Czy tak ma być?

Dalej, mam wrażenie, że zmywarka ta nie zmywa dobrze. Tzn. po umyciu naczynia są matowe i pozostaje na/w nich biała woda. Wtedy dla pewności muszę je płukać jeszcze raz a przecież nie na tym to polega.

Czytałam różne fora w internecie na ten temat i wynika, że ma to związek z twardością wody i solą. Dodam, że w mojej zmywarce funkcja multitab uniemożliwia dopływ soli i płynu nabłyszczającego, ponieważ wg tego co napisał producent - te składniki znajdują się już w tabletce. W związku z tym co napisałam wyżej, czyli tym, że kontrolka multitab gaśnie po wybraniu programu, nie jestem pewna czy funkcja ta została poprawnie włączona.

Być może ktoś z użytkowników miał podobny problem i potrafi mi pomóc. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Lilka, to standardowy problem ze zmywarką i powodów może być kilka.

- sprawdź aktualną twardość wody w lokalnych wodociągach i ustaw taki poziom w zmywarce albo nawet o 1 twardszy,

- zawsze dosypuj soli

- zmień tabletki na inne(niekoniecznie 5w1) lub na proszek

- spróbuj na różnych programach

- jeśli to Twoja pierwsza zmywarka upewnij sie w instrukcji czy na pewno dobrze ustawiasz naczynia.

Musisz próbować.

Też mam Electrolux ale inny model. Twardość wody sprawdzam co kilka miesięcy - wodociągi regularnie publikują aktualne wyniki badań, używam albo proszku, albo klasycznych tabletek bez ekstra składników, zawsze wsypuję sól, nigdy nie używam nabłyszczacza. Zmywam na programie eco lub 70 stopni.

Hm, w zmywarce do ustawienia twardości wody mam tylko 1 i 2. Ustawiliśmy na 2, jako, że woda twarda.

Tak, to moja pierwsza zmywarka i nigdy wcześniej nie miałam z żadną do czynienia, dlatego być może tak błahe sprawy są dla mnie dużym problemem.

Dziś spróbuję włączyć zmywarkę ale bez tej opcji multitab, żeby pobierało sól i nabłyszczacz. A programu używam tego na 30 minut, najkrótszego.

A swoją drogą, sheenaz, czemu nie używasz nabłyszczacza?

Lilka, u mnie poziomów twardości wody jest 10. U ciebie też jest na pewno dużo więcej. 1 i 2 to ustawienia ręczne, a są jeszcze ustawienia elektroniczne i tam powinno być ich więcej. Fabrycznie ustawiona jest na mniej więcej 5 poziom, a przy twardej wodzie to za mało.

Hmm, możliwe, że w Twojej zmywarce na programie krótkim nie zalecane jest stosowanie tabletek.

Wypróbuj inne programy, tabletki, proszek.

Przeczytaj sobie dowolny skład nabłyszczacza, a to zostaje na naczyniach.

Przykładowo:

http://www.domeachemia.pl/images/DOMEA_Nab%C5%82yszczacz.pdf

Poza tym nie widzę żadnej różncy w wyglądzie naczyń umytych z nabłyszczaczem i bez.

W standardowej instrukcji zmywarki jest punkt dot. ewentualnych problemów. Wklejema przykładowe rozwiązania:

Efekty zmywania i suszenia są niezadowalające

- Białawe smugi lub niebieskawy nalot na szklankach i naczyniach:

• Zbyt duża dawka płynu nabłyszczającego. Obrócić pokrętło regulacji dozowania płynu nabłyszczającego, aby zmniejszyć dozowanie.

• Użyto zbyt dużo detergentu.

- Plamy i ślady po odparowanych kroplach wody na szklankach i naczyniach.

• Zbyt mała dawka płynu nabłyszczającego. Obrócić pokrętło regulacji dozowania płynu nabłyszczającego, aby zwiększyć dozowanie.

• Przyczyną może być jakość detergentu.

Hm, w zmywarce do ustawienia twardości wody mam tylko 1 i 2. Ustawiliśmy na 2, jako, że woda twarda.

Tak, to moja pierwsza zmywarka i nigdy wcześniej nie miałam z żadną do czynienia, dlatego być może tak błahe sprawy są dla mnie dużym problemem.

Dziś spróbuję włączyć zmywarkę ale bez tej opcji multitab, żeby pobierało sól i nabłyszczacz. A programu używam tego na 30 minut, najkrótszego.

A swoją drogą, sheenaz, czemu nie używasz nabłyszczacza?

Nic dziwnego że masz smugi... i nie jest to wina zmywarki - i prawdopodobnie nie jest to tez wina wody...

Przeczytaj uważnie instrukcję obsługi zmywarki a zwłaszcza tabelę programów!

Sprawdź, które programy mają opcję Multitab - to nie jest opcja dla każdego programu a wręcz przeciwnie - tylko długie programy pozwalają na swobodne korzystanie z tabletek (dlatego kontrolka od Multitab gaśnie). Nie znam zmywarki, w której w krótkim (30min.) programie można spokojnie używać tabletki. Tabletki mają swoje opóźnienie w rozpuszczaniu się - dostosowane do kolejnych cykli mycia. Do programów krótkich używa się normalnych detergentów przeznaczonych do zmywarek a nie tabletek.

Pozwodzenia w oswajaniu :)

• 2 weeks później...
Powodów może być kilka: twardość wody, zawsze dosypuj soli, zmień tabletki lub na proszek, spróbuj na różnych programach, jeśli jeszcze nie czytałaś instrukcji to zrób to. Przeczytaj w niej czy na pewno dobrze ustawiasz naczynia i popróbuj sobie ustawienia, np. , ustaw poziom twardości wody w zmywarce o 1 twardszy. To sprawi, że nabierzesz wprawy i wiedzy. Jeśli gasnąca lampka wyłącza funkcję tj.: odcięcie soli i nabłyszczacza to powinny one zostać umyte a naczynia sugerują, że raczej tak nie jest. Ułożenie naczyń też się liczy sprawdź w instrukcji jak mają leżeć i gdzie. I najważniejsze czytaj instrukcje ;)

• 4 months później...
A programu używam tego na 30 minut, najkrótszego.

A to trochę nie za krótko ? Na ile stopni ?

Z tego co mi się kojarzy na 15-30 minut to z reguły są krótkie mycia, na tzw imprezy, gdzie trzeba szybko coś przepłukać.

Świeżo włożone i do szybkiego ponownego użycia.

W sumie bym się wtedy nie dziwiła że naczynia wydają się niedomyte

• 2 weeks później...