Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Petecki vs norma 2000 vs abakus vs seko

Recommended Posts

Witam. Jestem na etapie montażu okien w domu i mam kilka ofert:

PETECKI EXCELLENT Class 82 MD na profilu brugmann bluevolution okucia roto, szyby 0,5

Norma 2000 -profil j/w okucia WINKHAUS autoPilot, szyby 0,5

Abakus bluEnergy. Profil j/w okucia roto szyby 0,5

Seko. Raczej lokalny producent. Profil eforte 84mm, okucia romb, szyby 0,6.

Cenowo różnice po wstępnych wycenach z montażem warstwowym wynoszą ok tysiąca złotych. Najtańszy jest norma 2000 ale dużo złych opinii na temat tej firmy znalazłem,

Seko ma swoich montazystów a reszta to pośrednicy.

Czy profil veka Softline 82MD iBrugmann Bluevolution 82MD to dokładnie ten sam produkt tak jak twierdzi jeden ze sprzedawców.

Oprócz ludzi z seko nie wiem nic o montazystach. Ciężki orzech do zgryzienia ale moze ktos ma porównanie co do jakości okien od tych producentów.

Jeśli jednak są porównywalne to kluczowy będzie montaż.

Pozdrawiam

Czy profil veka Softline 82MD iBrugmann Bluevolution 82MD to dokładnie ten sam produkt tak jak twierdzi jeden ze sprzedawców.

Są to podobne produkty, ale nie takie same.

Z wymienionych profili okiennych najlepsze parametry ma eforte, Z wymienionych producentów postawiłbym na Peteckiego.

Ale tak jak mówisz skup się na montażu i wyborze dobrej firmy montującej.

• 4 weeks później...

Witam. Mam taki sam problem. Nie wiem jaki profil wybrać Veka Softline 82MD czy Brugmann Bluevolution 82MD. Byłem świadkiem montażu okien u kolegi (okna abakus) i średnio podobało mi się. Ekipa wulgarna i 2 okna porysowane (delikatnie, ale rysy były).

Pomóżcie,bo muszę do wtorku podjąć decyzję.

Dzisiaj zawitałem do kolegi, który polecił mi okna peteckiego. Profil miał szerszy tzn. PETECKI EXCELLENT Class 82 MD i fajnie na elewacji prezentował się. Kolega miał ciepły montaż na taśmy, ale muszę o tym poczytać zanim podejmę decyzje. Patrząc dokładnie na okna nie zauważyłem rys czy jakiś wad. Na plus na pewno są zaczepy anty, których jest dużo w jednym oknie z dwoma podziałami. Jutro ruszam jeszcze raz do salonów, żeby na spokojnie wszystko porównać. Dam znać o swoim wyborze.

W kontekście tego, co się ostatnio dzieje na forach odnoszę wrażenie że chodzi tu tylko o narobienie "szumu" wokół tej niezbyt uznanej marki. Renomę buduje się swoim działaniem wokół produktu, a nie w fikcji, tym bardziej że za każdym razem schemat jest podobny: plucie na konkurencję i wspomnienie mimochodem o tej firmie.

Ja ich nie polecam.

Wybór padł na okna peteckiego. Okna w salonie bardzo ładnie prezentowały się i żona zdecydowała na PETECKI EXCELLENT Class 82 MD z ciepłym montażem. Zdam relacje z montażu za 3 tygodnie, bo wtedy będę Polsce. Pozdrawiam

Ciekawe. 6 września rejestrujesz się na forum Oknonet aby podzielić się niezadowoleniem z montażu okien Oknoplastu, a 14 podejmujesz decyzję o zakupie stolarki u Peteckiego. Pomiędzy wzmianka o ekipie z Abakusa, która jest równie wulgarna jak ta z Oknoplastu . Jesteś żałosny .

I całe szczęście, bo jakbyś trafił na takiego wulgarnego dilera jak ten co się tu produkuje obsmarowując konkurencję to aż się boje pomyśleć co byś musiał napisać..

Ciekawe czy fabryka popiera taki sposób prowadzenia reklamy?

Ciekawe. 6 września rejestrujesz się na forum Oknonet aby podzielić się niezadowoleniem z montażu okien Oknoplastu, a 14 podejmujesz decyzję o zakupie stolarki u Peteckiego. Pomiędzy wzmianka o ekipie z Abakusa, która jest równie wulgarna jak ta z Oknoplastu . Jesteś żałosny .

Nie umniejszając peteckiemu ale co to za pomysł żeby się przejeżdżać na plecach starszego i bardziej doświadczonego kolegi z branży jakim jest oknoplast? To jest rzeczywiście słabe. Mogę zrozumieć te peany jakie sobie drutex robi o swoich oknach :cool: ale to co już teraz zrobił petecki jest niesmaczne i takie pOLSKIE, nie samemu lepiej tylko innemu gorzej...ehhh

• 2 weeks później...

A ja jestem zadowolony z tych okien.

Swego czasu wymieniałem w dwóch mieszkaniach w blokach. Ciężka sprawa - krzywe ściany, wielka płyta, itd.., ale ekipa montażowa zrobiła to baaaardzo profesjonalnie - szybko, sprawnie i czysto (sprzątała po sobie).

Okna bardzo OK - okazały się sztywne i PCV nie zmienia koloru (mimo upływu czasu i warunków zewnętrznych).

Okucia przyzwoicie wyregulowane (również po montażu).

Wiele lat bezobsługowego użytkowania.

Jestem bardzo zadowolony, dlatego po raz trzeci kupiłem Peteckiego do domu jednorodzinnego.

Nie mam zastrzeżeń do produktu i usługi montażu. Może miałem szczęście?.. :D

Obsługa w punkcie sprzedaży była profesjonalna i rzeczowa. Co można jeszcze dodać?..

Polecam tą firmę znajomym (jak mnie proszą o radę), bo jestem pewien, że warto. A drobne podknięcia mogą zdarzyć się u każdego.

Pozdrawiam wszystkich -

EUROSA