Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Garaż w bryle budynku, a wolnostojący - co jest tańsze i o ile?

Recommended Posts

• 1 month później...
Cenowo zawsze wolnostojący będzie duużo droższy. Plus podatek oczywiście... :p

A ja będę stawiał wolnostojący, bo według mnie będzie taniej (i to znacznie). Może dlatego, że będzie inny standard materiałów wykonania itp. Obecnie mam garaż postawiony z pustaków alfa, nieocieplony, tylko otynkowany i nie mam zamiaru robić czegoś w dużo lepszym standardzie i jedynie wymiary będą sporo większe (2 auta + składzik na graty). Jeśli bym robił w bryle budynku na pewno nie zrobił bym z innych materiałów jak budynek mieszkalny, jak i standard wykończenia musiał by być podobny. A tak będzie stał w końcu działki i nie będzie raziło że inne pokrycie na dachu, albo elewacja. Ocieplać nie będę, posadzka betonowa, jakaś tańsza blacha na dachu, tynk może jakiś kolor i to wszystko. Ja jak stawiałem obecny garaż parę lat temu zamknąłem się w kwocie 5,5 tys (garaż 3x6), teraz jak liczyłem w 15 tys zmieszczę się i garaż będzie znacznie większy. Nigdy bym nie wydał na garaż 50 tys, a w środku auto za 20 tys.....

Edytowane przez sylwekr

• 1 year później...
Tak, jak pisałem wcześniej, postawiłem garaż wolnostojący (6x9m), ściany BK, dach deskowanie + papa, 2 bramy, drzwi, 100% pracy własnej. Wydałem jak na razie 13 tys. Już można z niego korzystać, służy jako magazynek na budowę i przyczepkę tam zostawiam. Wykończenie dopiero po wybudowaniu domu i przeprowadzeniu.