pirat76 15.08.2014 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 Witam, jak w temacie. Opis do rysunku: 1. Pręty żebrowane 12 mm w rozstawie 270x240 - 4 sztuki 2. Pręty gładki 6 mm - 4 sztuki 3. Pręt żebrowany 12mm L=500mm i rozstaw zależnie od ściany. W tym przypadku co 200 mm, ale na innych ścianach bywa co 150 mm 4. Pręt gładki 6mm, w rozstawie co 300mm Ściany fundamentowe klasycznie z bloczków betonowych, ściany nośne i działowe bloczki z betonu komórkowego. Domek parterowy bez poddasza, strych to pewnie graciarnia. Warunki gruntowe, piasek z przewarstwieniami gliny. Co sądzicie o tym zbrojeniu? Do czego służą te pręty poz. (2) i (3)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszko 15.08.2014 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 2 i 3 to zbrojenie poprzeczne ławy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 15.08.2014 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 tak się kiedyś zbroiło i nadal się to spotyka. Pręty o które pytasz, wygina się często dodatkowo ku górze (ich końce). Tak naprawdę - to jest to poprawne zazbrojenie ławy, która pracuje wtedy całą swoją powierzchnią. Zapobiega rysowaniu podłużnemu ławy w miejscu od ściany fundamentowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.08.2014 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 Jaką masz wyskość i szerkośc ławy ? Te zbrojenia stosuje się jeżeli szerkość ławy jest większa od sumy grubości ściany + 2x wyskość ławy - tak w skrócie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirat76 16.08.2014 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2014 Dzięki za odpowiedzi. Przepraszam że tak późno piszę, ale dzień spędziłem na przyszłej budowie.Wymiary strzemiona jak pisałem: wysokość 270, szerokość 240.Wymiary ławy: wysokość 400, szerokość 600. Wymiar jednakowy na całym obwodzie.Jajmar, czyli w takim przypadku jest to przezbrojone. Ściana 240, wysokość ławy x 2 = 800, czyli 1240<600. Już sam nie wiem czy dawać te dodatkowe zbrojenie, czy dać spokój. Uprzedzając odpowiedzi. Jedni powiedzą rób jak w projekcie, inni napiszą że to nie ma sensu bo ściany i tak lekkie. I jeszcze te pręty 6 mm. Tego całkowicie nie rozumiem - pozycja (2). Nie wydaje mi się żeby one wnosiły wiele do wytrzymałości. Może się mylę, czekam na Wasze podpowiedzi, muszę powoli zamawiać materiały. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 16.08.2014 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2014 Jajmar, czyli w takim przypadku jest to przezbrojone. Ściana 240, wysokość ławy x 2 = 800, czyli 1240<600. NIE ! 240+2*400=1040 > 600 -przy takiej wysokości z prętami czy bez cała ława pracuje na docisk (wyjątkiem mógłby być tu jakiś ogrony mimośrod sił ale nie sądze aby to w domku wystąpiło). Pręty nr2 fi6 to zbrojenie rozdzielcze - jego główne zadanie to utrzymanie na miejscu ( przed btonowaniem) prętów zbrojenia głównego u Cibie poz3. fi2. Skonsultuj z kierownikiem, ja bym odpuścił te zbrojenia poz 2 i poz3. z przekazanych info wynika że to jest zbędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirat76 16.08.2014 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2014 No tak, ale ze mnie matematyk, a niby studia skończyłem. Chyba zmęczenie daje się we znaki. Rozmawiałem już dwoma kumplami, obaj kierownicy. Jeden właśnie mówił żeby robić jak w projekcie, bo jak coś się stanie to będzie moja wina i nie można wtedy doszukiwać się winy projektanta, kierownika czy wykonawcy, drugi z kolei mówił rób 4 pręty na strzemionach i będzie za..cie mocne. Ze swoim kierownikiem jeszcze nie zdążyłem pogadać, ale chyba jutro podjadę do niego i zobaczymy co on o tym powie. Widziałem zdjęcia podobnego zbrojenia, ale ta ława miała chyba ponad 1000 szerokości albo i lepiej. Nie wiem czy to pod domek czy pod coś innego. U kolosalnej większości jednak wychodzi klasyczne 4 pręty i strzemiono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 22.08.2014 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Daje się czasami takie cienkie pręty w celu zagęszczenia siatki i nie jest to wcale takie rzadkie, ma to sens. Otrzymujesz w ten sposób siatkę, na której masz koszyk, co wzmacnia całość. Dziwi mnie tylko, że tutaj są pręty gładkie. Projekt jest projekt, ktoś się pod tym podpisał i bierze odpowiedzialność. Ja robię według projektu i mam spokojną głowę.Jak chcesz coś poprawić, to dodatkowo zadbaj o narożniki, będziesz później spokojniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts