Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o ocenę efektów remontu

etet100

Recommended Posts

Witam. Nie wiem czy dobrze wybrałem dział ale jakoś żaden inny mi nie pasował

Robimy kompleksowy remont praktycznie od początku do końca przy pomocy jednej

firmy. Początkowo szło świetnie ale na dalszym etapie zaczęły się problemy. Chciałbym prosić

o poradę na razie w 3 tematach:

1) kafelki

http://brak-tu-sensu.pl/upload/DSCN3222.JPG

Są to dosyć drogie kafelki drewnopodobne. Jakość cięcia jest moim zdaniem poniżej krytyki (na

żywo robi to jeszcze gorsze wrażenie). Kilka kafelek zostało zmarnowanych i w końcu stwierdzili, że

lepiej się nie da. Dla mnie to wygląda jakby ktoś to obgryzał obcęgami. Jest to góra wanny czyli

bardzo widoczne miejsce.

2) armatura na wannie

http://brak-tu-sensu.pl/upload/DSCN3278.JPG

Od początku nie podobał mi się montaż tego na jakiejś desce ale niech będzie (podobno zostało

to jakoś zabezpieczone). Zastanawiam się natomiast czy problemem nie będzie ściekanie wody z

prysznica po wężyku. Widziałem rozwiązania z pojemnikiem/ociekaczem umieszczonym

tak, że wąż układa się w nim i woda ścieka do środka. Pojemnik ten należy podłączyć rurką do

kanalizacji. Chcielibyśmy coś takiego ale napotkaliśmy na zupełny opór i bagatelizowanie

tematu ze strony firmy remontowej. Ma sens o czymś takim myśleć ? Do tej pory zdarzało mi się

od czasu do czasu spłukać ścianę za wanną po prostu prysznicem i boje się ,że w takiej sytuacji

woda znajdzie się pod wanną.

I przy okazji czy ktoś widział może takie element którym można połączyć pojemnik plastikowy z wężykiem ?

Coś co z jednej strony zaciśnie się na otworze w pojemniku (oczywiście z uszczelkami) a z drugiej

nałoży się wężyk.

3) różnica poziomów między kaflami a panelami

W niektórych pomieszczeniach są kafle a w innych panele. Pytaliśmy wielokrotnie czy nie wystąpi

problem różnicy poziomów i byliśmy zapewniani, że nie. A teraz już na pewno jest 2 mm a może być

i 5.mm Chcieliśmy zastosować niezbyt szerokie listwy maskujące między kaflami i panelami a ta

różnica poziomów kompletnie popsuła nam szyki. No i oczywiście "nic nie da się zrobić bo podkłady

pod panele mają 5 lub 7 mm i nic nie pasuje". W tej chwili mamy jakiś podkład i na pewno musimy

go zostawić (quickstep uzależnia od tego uznanie ewentualnej gwarancji). Zastanawiamy się jednak

czy pod spód nie można dać jeszcze innego rodzaju podkładu który podniesie to o 2 lub 3 mm. Co

o tym sądzicie ?

Nawiasem mówiąc czy jest możliwość i sens wynajęcia jakiegoś rzeczoznawcy ? Kogoś kto obejrzy

wszystko co się da i potwierdzi (lub nie) moje zastrzeżenia. Czuje, że nie jesteśmy traktowani zbyt

poważnie i chciałbym wytoczyć cięższe działa.