Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PĘKNIĘTY strop sprężony RECTORBETON

Recommended Posts

Mam w stanie surowym dom parterowy, ze stropem Rectorbeton nad częścią parteru (dwa pomieszczenia ok 7x7m) i stropem klasycznym w pozostałej części (w sumie powierzchnia stropu nad parterem to około 200 m2, z czego 2x49m2 to Rectorbeton). Jak podaje producent "Stropy RECTOBETON są belkowo – pustakowymi, prefabrykowanymi stropami sprężonymi. Stropy te składają się ze strunobetonowych belek stropowych oraz wypełnień w postaci żwirobetonowych, wibroprasowanych pustaków."

_Produkty Rectobeton.jpg

Dzisiaj, tj. po niecałych 3 miesiącach od zalania stropu zauważyłem pęknięcie:

DSC_0712.jpg

Pęknięcie to idzie od ściany do ściany, czyli wzdłuż całej długości pomieszczenia przez 7m. Nadbeton, dokładnie nad pęknięciem które tu widać również ma rysę, delikatną, przez całe 7 m. Użyto betonu B25W8, nadbeton ma 5cm, beton z atestami od znanego producenta, pompowany, wibrowany itd.

Tak jak na zdjęciu poniżej wyglądało zbrojenie, pęknięcie jest dokładnie w miejscu gdzie leży brecha/łom:

DSC_0440.jpg

Zalewanie:

DSC_0459.jpg

Nie bardzo wiem co z tym dalej zrobić - to kto jest winny i że nie powinno tak pęknąć to inna bajka - wykonawca doświadczony i szanowany, dziesiątki lat buduje małe i duże domy w różnych technologiach, kierownik budowy, który to odbierał, widziałem własnymi oczami jak chodzi po stropie przed zalaniem, również nie nowicjusz (inspektor nadzoru od wielu lat, setki realizacji). Nie oszczędzałem ani na wykonawcy ani materiale. Projekt indywidualny, konstruktor uprawniony i doświadczony itd.

Jako inwestor nic więcej nie mogłem zrobić. W tym domu chcę mieszkać, możliwie bezproblemowo ale przede wszystkim bezpiecznie, z rodziną. Więc powiedźcie mi, co teraz mam z tym zrobić?

Nie chodzi tu o stronę finansową, żadne odszkodowania itd nie naprawią stropu.

Edytowane przez asmagus

Możesz wkleić rzut ścian i zaznaczyc peknięcie ?

Czy ono jest wzdłuż całej belki od ściany do ściany czy na jakimś odcinku ? To samo pytanie dotyczy rysy w nadbetonie.

Peknięcie "ciekawe", zastanawia mnie czy na to nie ma wpływu ściana obok. Same pustaki to tylko tracony szalunek więc ich pekniecia nie mają większego wpływu na pracę stropu.

Czy obciązyłes ostanio strop czymś ? Wylewka, dach ?

Możesz wkleić rzut ścian i zaznaczyc peknięcie ?

Czy ono jest wzdłuż całej belki od ściany do ściany czy na jakimś odcinku ? To samo pytanie dotyczy rysy w nadbetonie.

Peknięcie "ciekawe", zastanawia mnie czy na to nie ma wpływu ściana obok. Same pustaki to tylko tracony szalunek więc ich pekniecia nie mają większego wpływu na pracę stropu.

Czy obciązyłes ostanio strop czymś ? Wylewka, dach ?

Wkleję rzut po południu.

Pęknięcie jest wzdłuż całej belki od ściany do ściany, równiutko jak od linijki - tak samo zarysowany jest nadbeton. Fundament - płyta - nie jest porysowany.

Dach jest już od czerwca ukończony, nic nowego nie było robione. Zastanawia mnie czy to nie efekt kończącego się na tym rzędzie dodatkowego zbrojenia odchodzącego od belki która kończy tradycyjny strop. To dokładnie to miejsce gdzie na zdjęciu leży brecha.

Duża wersja zdjęcia:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/848780/Budowa%20ZDJECIA/DSC_0440v2.jpg

PS. Może to zdjęcie więcej wyjaśni:

DSC_0715v2.jpg

Edytowane przez asmagus

[...]Zastanawia mnie czy to nie efekt kończącego się na tym rzędzie dodatkowego zbrojenia odchodzącego od belki która kończy tradycyjny strop.

Moim zdaniem to jest słuszny trop.

Wygląda to na klawiszowanie w stropie sprężonym. Pierwsza para belek przy ścianie jest dosztywniona prętami wychodzącymi z tradycyjnego stropu, tuż za nią nastąpiło jakby ścięcie.

Pytanie o obciążenia w tym miejscu. Punktowe - słup więźby?, ciągłe - ścianka?, osiadanie? - chyba za wcześnie...

Początkowo pomyślałem, że zastosowano zwykłe siatki jak do posadzek, ale na zdjęciu widać, że siatka jest z żebrówki, a i autorowi (odniosłem wrażenie) nie brakuje kasy.

Tyle wydedukowałem.

Wygląda to na klawiszowanie w stropie sprężonym.

Za to że to akurat spręzony sie ugina głowy bym nie dał, ale że te rysy są wynikiem styku róznych płyt o innych sztywnościach to pełna zgoda.

Chcialem zobaczyć rzut aby zobaczyć długości poszczególnych "stropów". Zastanwia mnie zastosowanie 2 rodzai obok siebie z czego to wynika.