Gość Adrian304 16.08.2014 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2014 (edytowane) Witam uprzejmie, niecały rok temu w czterech pokojach zrobiłem sufit podwieszany wraz z ociepleniem w postaci wełny mineralnej i teraz w każdym pokoju w którym był zrobiony sufit cieknie z reguły z jego brzegów. Nie wiem czym jest to spowodowane gdyż nie było mnie miesiąc w domu, a podczas mojej nieobecności był jeden dzień z ogromną ulewą więc albo woda spowodowana jest przez wełnę z folią albo przez zalany komin na dachu, nieszczelny dach?( Na dachu nie widać jakichkolwiek defektów na papie). W jednym pokoju od 5 dni kapie woda po folii nieustannie cały czas w podobnym tempie. Na kominie teraz zamontowałem daszki żeby już do niego tak nie lało w czasie ulew. Co do budynku to jest to stary domek z płaskim dachem niedawno kryty papą. Bardzo proszę o pomoc w znalezieniu powodu dlaczego woda ścieka po tych sufitach. Zamieszczam zdjęcia poglądowe z sufitami oraz rysunek. Pozdrawiam Edytowane 4 Czerwca 2015 przez Adrian304 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fo_ 16.08.2014 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2014 Jakie warstwy w tym dachu/stropodachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Adrian304 16.08.2014 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2014 Nowa Papa kładziona pod stare warstwy papy > beton > szlaka > beton> wełna > folia > płyta GK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fo_ 16.08.2014 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2014 Prawdopodobnie problem z kondensacją pary wodnej,a do tego możliwe zawilgocenie stropodachu- brak odpowietrzenia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.08.2014 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2014 Prawdopodobnie problem z kondensacją pary wodnej,a do tego możliwe zawilgocenie stropodachu- brak odpowietrzenia.. jeżeli w zimie się nie lało to raczej nie jest kondensacja, obstawiam przecieki dachu .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Adrian304 17.08.2014 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 (edytowane) Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi. Co do braku odpowietrzania to na dachu są wykonane 4 kominki wentylacyjne, zaraz zamieszczę zdjęcia jak dach wygląda. Jak zobaczyłem przecieki to pomalowałem dach w miejscu w którym kapała woda oraz wokół komina ale jak już wspominałem nie było widać na papie jakichkolwiek defektów które mogły by powodować przeciek. Edytowane 4 Czerwca 2015 przez Adrian304 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fo_ 17.08.2014 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 jasiek71 problemy z dyfuzją mogą pojawić się również latem- jest to odwrotna sytuacja.My tu możemy sobie gdybać.Jak dla mnie przegroda na 90% została źle wykonana, nie wspominając o projekcie bo pewnie takowego nie było.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 18.08.2014 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 (edytowane) Opisz problem w temacie z dachami. Moim zdaniem ułożenie papy wokół komina jest niewłaściwe. Papa jest nalepiona na papę i woda może dostawać się pod spód. Ponadto nie masz wcięcia w kominie. Woda może spływać po nim, przedostaje się pod papę i dalej do pokoi.Zadaj pytanie w dziale z dachami. Tam masz speców od tych spraw. EDIT:Woda mogła wypłynąć na skutek wcześniejszego zalania, wtedy kiedy dach był przed remontem. Edytowane 18 Sierpnia 2014 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Adrian304 19.08.2014 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 (edytowane) Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi. Ja też raczej stawiałbym na nieszczelny dach/komin niż na kondensacje pary w pomieszczeniach ponieważ woda wyskoczyła w kuchni i w innych pokojach w tym samym czasie, a przecież w kuchni wilgotność jest o wiele większa niż w reszcie pomieszczeń. Co do papy na kominie, starannie, kilkukrotnie smarowałem łączenia żeby być pewnym ich szczelności. Niewiedziałem że komin powinienem naciąć. Zaznajomie się bardziej w temacie i jak wróce do domu to wykonam stosowne poprawki. Dzięki wielkie za informacje. Edytowane 19 Sierpnia 2014 przez Adrian304 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fo_ 19.08.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Masz ocieplenie zrobione od wewnątrz i jeśli nie zostało to wykonane z należytą starannością to będziesz miał w przyszłości poważny problem. Co do zdjęć to ciężko stwierdzić cokolwiek na ich podstawie. To dekarz wykonując prace daje gwarancję i nacięcie w kominie nie jest konieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 19.08.2014 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Masz ocieplenie zrobione od wewnątrz i jeśli nie zostało to wykonane z należytą starannością to będziesz miał w przyszłości poważny problem. Co do zdjęć to ciężko stwierdzić cokolwiek na ich podstawie. To dekarz wykonując prace daje gwarancję i nacięcie w kominie nie jest konieczne. Nowa Papa kładziona pod stare warstwy papy > beton > szlaka > beton> wełna > folia > płyta GK Zgadza się. Przeoczyłem. Dla mnie położeniem nowej papy i ociepleniem dachu oznacza położenie styro z papą. Sąsiad tak robił. Mój przedmówca ma rację. Ocieplenie od wewnątrz jest ciężkie do wykonania. Szkoda że nie zapytałeś przed położeniem papy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Adrian304 20.08.2014 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Kominy ja obrabiałem. Myślę że dla pewności zrobię to nacięcie. Jeden z forumowiczow polecał wcześniej ten sposób:Na kominie nad papą (około 10mm) naciąć szlic na głębokość 20 mm. Po wydmuchaniu pyłu ze szczeliny wcisnąć w nią specjalistyczny silikon dekarski i wprowadzić obróbkę blacharską zachodzącą na papę 10 cm. Uzupełnić silikon nad obróbką a nadmiar ściągnąć mokrym palcem tworząc gładką spoinę. Co o tym sądzicie Panowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 20.08.2014 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Tak się kończy niewłaściwe ocieplanie od wewnątrz. Przy dodatkowym oszczędzaniu szczelnoscia domu. Chłopie zastanów się nad tym co piszesz. Co ma do tego ocieplenie w lecie, jak leje się ciurkiem do wnętrza. To jest ewidentna nieszczelność dachu i tyle. Problem w tym, że nawet jak uszczelni się dach, to wełna może być częściowo do wymiany. Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 22.08.2014 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Chłopie zastanów się nad tym co piszesz. Co ma do tego ocieplenie w lecie, jak leje się ciurkiem do wnętrza. To jest ewidentna nieszczelność dachu i tyle. Problem w tym, że nawet jak uszczelni się dach, to wełna może być częściowo do wymiany. Pozdrawiam GREGOR Gość od termowizji, samozwanczy szpec po dwudniowych seansach prania mózgów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 23.08.2014 00:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2014 Tak się kończy niewłaściwe ocieplanie od wewnątrz. Przy dodatkowym oszczędzaniu szczelnoscia domu. No to poradź co zostało źle zrobione. Z chęcią Cię wysłucham Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 23.08.2014 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2014 Gość od termowizji, samozwanczy szpec po dwudniowych seansach prania mózgów. Błyskotliwe jednozdaniowe nieznaczące wypowiedzi tak nabiły licznik postów - elito? Słonko chyba za mocno przygrzało w tym roku w Szczecinie. G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polar_Bear 06.11.2014 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Nowa Papa kładziona pod stare warstwy papy > beton > szlaka > beton> wełna > folia > płyta GK Ostrzegam, że jestem laikiem, który się dopiero rozeznaje, do tego babą. Pytam, bo sama chcę uniknąć wtopy: ...czy folia nie powinna być po obu stronach wełny? Czy nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts