Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zabezpieczyć przed myszami

Recommended Posts

Witam.

Szukam dobrej rady, zadałem pytanie w dziale z bramami i tam zasugerowano mi, zeby zapytać o to w dziale ogrodowym.

Założyłem do garażu bramę segmentową i już po 2 tygodniach zauważyłem pewien problem. Otóż myszy, mimo że brama jest szczelna, postanowiły zamieszkać w garażu. Z samymi myszami to nie problem, można wyłapać, lub wytruć, ale niestety próbując dostać się do garażu niszczą mi uszczelkę która jest w dolnej części bramy. Kolega mówił mi, że słyszał o jakimś środku którym się smaruje uszczelki w celu odstraszania gryzoni, ale sam nie miał z tym do czynienia i właściwie to nie wiedział czy coś takiego istnieje. Dlatego postanowiłem napisać na tym forum i zapytać, może ktoś z Was słyszał o takim środku, ewentualnie może znacie inne sposoby, żeby zabezpieczyć tą uszczelkę. Z góry dzięki za dobre rady.

Proszek do rozpuszczenia w wodzie, i pryskania,

, ja kupowałam na kuny, ale na myszy tez to działa, dostaniesz w dużych marketach, typu Castorama, Obi, etc.. i na pewno w większych ogrodniczych, moje było z firmy Target,

druga opcja to zadomowić kota w garazu + kuwetka,

lub stawiac pułapki z przyneta przed brama na zewnątrz i druga wewnątrz.

Proszek do rozpuszczenia w wodzie, i pryskania,

Dzięki za tą informację. A pamiętasz może jak ten środek się nazywał?

Co do kota, to przez kilka lat miałem koty i faktycznie nie było problemu z myszami, ale jakiś czas temu trafił mi się jakiś wyjątkowy brudas i muszę przyznac ze strasznie się zraziłem do tych zwierzątek :/ Od tamtej pory nie chcę mieć żadnego kota w domu :/

Z ludzmi jest podobnie... Tez sie zrazilas? ;)

Nie widzę związku tej odpowiedzi z pytaniem, ale ponieważ zostało zadane, to odpowiem.

Nie spotkałem człowieka, który by przeszedł do mnie i załatwiał swoje wszelkie potrzeby fizjologiczne na dywan, czy też na parkiet, ale jeśli bym spotkał, myślę że też bym się do niego zraził.

Do niego czy do wszystkich ludzi?

Tak jak do kotow?

:)

No coś w tym jest, bo chyba tylko do niego.

Mimo że minęło juz 40 lat od czasu kiedy chodziłem do przedszkola, to pamiętam dokładnie pewnego kolegę od którego wszyscy uciekali, bo miał w swoim zwyczaju szczypanie wszystkie dzieci i muszę powiedzieć, że mimo to nie boję się teraz każdego człowieka ze będzie mnie szczypał. Ale w czasach dzieciństwa pogryzł mnie pies, no i tu muszę przyznać, że, chociaż kocham psy, to pozostał we mnie dystans do obcych psów i spotykając na swojej drodze jakiegoś jest we mnie obawa, ze może mnie ugryźć. Muszę się zastanowić nad tym, przecież chyba nie mam się czego już bać, bo tamten piesek co mnie pogryzł dawno już odszedł z tego świata.

Tak czy inaczej dzięki za te uwagi. Może niepotrzebnie podchodzę do ludzi inaczej niż do zwierząt i odwrotnie? Nie wiem. Ale nikt nie jest doskonały.

blednie ci podałam wyzej, bo z Targetu to mam na mrówki, ale sprawdziłam w domu co za opakowanie i

ten na myszy/ kuny był taki:

(rozpuszczam w wodzie, pachnie hm.... nie jakoś wstrętnie, ale tak wbija się w pamięć człowieka) na opakowaniu pisze Herbicyd!!!!

od 2lat mamy kilka kotów w garazu i jest to najskuteczniejszy sposób, ale pod warunkiem że koty w tym garażu BĘDĄ nocować, bo jak wcześniej tylko dostawały karmę, a noclegi był gdzie indziej, to nie było to skuteczne, pozatym moje jakoś tak mają, że myszy ściągaja z pola, od sąsiada ze stodoły, i wszelkie inne piwniczki, a u nas nie szukają pożywienia ;)

https://www.google.pl/search?q=%C5%9Brodek+na+kuny&client=firefox-a&hs=fEP&rls=org.mozilla:pl:official&channel=sb&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=UgbyU-H8D6XT7AbelYGQAQ&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1920&bih=981#facrc=_&imgdii=_&imgrc=JVH4P8-vWlZJlM%253A%3BnnrCqMlb_OhoYM%3Bhttp%253A%252F%252Fbisko.pl%252Fimages%252Fprodukty%252Fagrecol%252Fagrecol_arox_plyn_kuny.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fbisko.pl%252Farox-anti-bissan-kuny-lisy-krety-i-inne-500ml-sns-p-1049.html%3B340%3B600

• 2 years później...