Slawsuc 16.08.2014 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2014 Witam,szukam pomocy w rozwiązaniu problemu, mianowicie: Remontuję mieszkanie (budynek z lat 60), po usunięciu kafli w kuchni okazało się że wylewka pod nimi jest popękana, dlatego ją usunąłem razem z podsypką (piach i żwir). Teraz powstał problem zrównania poziomu podłogi w kuchni i w przedpokoju. Różnica to 4-5 cm. Myślałem o użyciu styropianu podłogowego 3cm, potem zaprawa wyrównująca 1-2 cm a na koniec samopoziom w obu pomieszczeniach. Dodam że remont z wyłączeniem układania kafelek chciałem wykonać sam a na sytuację w kuchni nie byłem przygotowany. Z góry dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 16.08.2014 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2014 Witam, szukam pomocy w rozwiązaniu problemu, mianowicie: Remontuję mieszkanie (budynek z lat 60), po usunięciu kafli w kuchni okazało się że wylewka pod nimi jest popękana, dlatego ją usunąłem razem z podsypką (piach i żwir). Teraz powstał problem zrównania poziomu podłogi w kuchni i w przedpokoju. Różnica to 4-5 cm. Myślałem o użyciu styropianu podłogowego 3cm, potem zaprawa wyrównująca 1-2 cm a na koniec samopoziom w obu pomieszczeniach. Dodam że remont z wyłączeniem układania kafelek chciałem wykonać sam a na sytuację w kuchni nie byłem przygotowany. Z góry dzięki za odpowiedź. Zły pomysł. To co planujesz nie będzie miało oczekiwanej wytrzymałości - czyli się rozleci pod butami. Musisz odtworzyć to co było. Czyli tzw. "wylewka cementowa" w worach do pożądanego poziomu czyli poziom docelowy - grubość płytek - 0,5 cm na klej. . Oczywiście możesz użyć jakiejś zaprawy samopoziomującej przeznaczonej do takiej grubości /5cm/ ale koszty cię zjedzą, zaprawa cementowa kilka razy tańsza. Sugeruję warstwy: 1. Zagruntowanie tego co jest, wyrównanie zaprawą wyrównawcza może być w celu położenia folii na czymś równym, co nie przebije jej przy kładzeniu 2. Położenie folii czy to foliowej czy to folii w płynie /koszt duży/ coby nie zalać pomieszczeń pod spodem, w drugim przypadku otrzymasz niezłą izolację przeciwwodną na wszelki wypadek 3. Wylewka cementowa z wora /dużooo worów. 4. Płytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
almarat 16.08.2014 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2014 zrób tak jak beton pisze, ja u siebie strasznie przejechałem się na steropianie podłogowym. Fakt ze był dość tani więc pewnie nie najlepszej jakości ale w końcu po kilku latach mi wszystko popękało i musiałem robić podłogę drugi raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kal_b_E 17.08.2014 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 Potwierdzam, styropian będzie pękał po kilku latach. Odpowiednia zaprawa samopoziomująca byłaby idealna, ale biorąc pod uwagę koszty, pomysł betona jest najbardziej optymalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawsuc 17.08.2014 16:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 OK, czyli styropian to kiepski pomysł. Decyduję się na wylewkę. A co powiecie na wylewkę betonową z perlitem? Teoretycznie koszt nie będzie dużo większy, a pewne zalety są. 5cm x 8mkw to daje 400 litrów przy cenie ~200zł za m3 perlitu EP180 wydaje mi się warte rozważenia. Jaka Jest wasza opinia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_unnamed 19.08.2014 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Jakie zalety masz na myśli? Ciężko doradzać jeśli nie wiadomo co chcesz osiągnąć. Styropian i perlit sugerują, że chciałbyś zwiększyć opór termiczny podłogi - czy tak? Co jest pod podłogą? Inne mieszkanie, piwnica, brama? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawsuc 20.08.2014 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Inne mieszkanie. Przede wszystkim boję się że pod ciężarem klasycznej wylewki ugnie się strop i sąsiadowi z dołu popęka sufit. Izolacja termiczna też będzie mile widziana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_unnamed 20.08.2014 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Jeśli pod spodem jest inne (ogrzewane) mieszkanie to izolacja nie ma sensu. 4-5 cm to w sam raz grubość wylewki betonowej. O ciężar chyba nie ma się co martwić, skoro poprzednio był tam piach i żwir. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts