Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nie daje rady

Recommended Posts

Witam.

Właśnie piszę z poddasza które próbuje pomalować na gotowo na biało.Wszysttko idzie ok. Praktycznie mam całe skosy i sufit pomalowane 2x na gotowo. Mam problem z wnękami przy oknach poddaszowych i z jednym oknem zwykłym. W tych miejscach odpadła miejscami gładź szpachlowa podczas pierwszego malowania. Właściwie to było drugie malowanie na biało - pierwsze wykonał majster jakies 7 miesięcy temu malując farbą rozrobioną z gruntem.Ja malując jeszcze raz zrobiłem tak. Najpierw rozrobiłem grunt z wodą i dużym pędzlem oczyściłem ściany z 7 miesięcznego pyłu i kurzu. Następne położyłem pierwszæ mojæ farbę białą też z małym dodatkiem gruntu. Druga warstwa farby już normalnie na gotowo. W miejscach gdzie odpadła gładź zaszpachlowałem akryl putzem. Wyschło i dzisiaj maluję te miejsca farbą z gruntem,ale znowu wszystko odchodzi. Dziwne jest to że to tylko przy oknach. Co mam zrobić podpowiedzcie mi, przecież tak można się bawić w kółko bez efektu.....

po co takie eksperymenty? Z uporem maniaka jest lansowane mieszanie gruntu z farbą. W jakim celu? jaki ma być sens operacji? Jestem producentem farb i nie rozumiem tego w ząb.

1.To co poodpadało zagruntuj gruntem głębokopenetrującym (dobrym!) i zostaw na dobę.

2. Zaszpachluj szpachlą akrylową i pozostaw do wyschnięcia na tyle ile zaleca producent masy.

3. Pomaluj farbą podkładową bez prób poprawiania producenta. Czyli mieszania jej z czymkolwiek.