dejw_87 16.08.2014 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2014 (edytowane) Hej, Wiem, ze takich tematow bylo pewnie setki, ale sporo z nich dotyczyly zabezpieczenia blatu, a nie jego renowacji. Moj problem polega na tym, ze blat debowy z ikei ma juz pare lat, i widac juz na nim wyrazne slady uzytkowania. Najbardziej widoczne sa wysuszone paski drewna wzdluz zlewu i kolo kranu. Dodatkowo dzis probujac zmyc jedno zabrudzenie przejechalem po nim gabka kuchenna na srodku co doprowadzilo do tego, ze mam tam jasny, wytarty slad. Co w tym wypadku robic? Edytowane 16 Sierpnia 2014 przez dejw_87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dejw_87 17.08.2014 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 nie ma zadnego rozwiazanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 18.08.2014 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 nie ma zadnego rozwiazanie? 1 - zdemontować blat i wszystko co na nim zamontowane 2 - zeszlifować do gołego drewna (szlifierka mimośrodowa i papiery na rzep, zaczął bym od gradacji 80 potem 150 i na końcu 320 3 - ewentualne szpary zaszpachlować (można gotowym kitem do dębiny, można zrobić kit samodzielnie z pyłu drzewnego i odpowiedniej żywicy do szpachlowania). Tutaj pasowało by zastosować produkt który może mieć kontakt z żywnością - nie wiem czy są takie, choć wiem że są żywice do impregnacji blatów kamiennych - taka żywica powinna być również ok. Szpachlowanie robimy po pierwszym szlifowaniu, jeżeli jest taka potrzeba to powtarzamy po drugim. 4 - zaolejować / woskować na nowo. Blat powinien być prawie jak nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dejw_87 23.08.2014 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2014 1 - zdemontować blat i wszystko co na nim zamontowane 2 - zeszlifować do gołego drewna (szlifierka mimośrodowa i papiery na rzep, zaczął bym od gradacji 80 potem 150 i na końcu 320 3 - ewentualne szpary zaszpachlować (można gotowym kitem do dębiny, można zrobić kit samodzielnie z pyłu drzewnego i odpowiedniej żywicy do szpachlowania). Tutaj pasowało by zastosować produkt który może mieć kontakt z żywnością - nie wiem czy są takie, choć wiem że są żywice do impregnacji blatów kamiennych - taka żywica powinna być również ok. Szpachlowanie robimy po pierwszym szlifowaniu, jeżeli jest taka potrzeba to powtarzamy po drugim. 4 - zaolejować / woskować na nowo. Blat powinien być prawie jak nowy. Dzieki za odpowiedź. Czy trzeba szlifowac az do golego drewna jesli wiekszosc blatu jest w porzadku? Jaki olej polecasz do tego typu operacji i czy w tym wypadku powinien byc barwny/bezbarwny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.