Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Blat kucheny - renowacja

dejw_87

Recommended Posts

Hej,

Wiem, ze takich tematow bylo pewnie setki, ale sporo z nich dotyczyly zabezpieczenia blatu, a nie jego renowacji. Moj problem polega na tym, ze blat debowy z ikei ma juz pare lat, i widac juz na nim wyrazne slady uzytkowania. Najbardziej widoczne sa wysuszone paski drewna wzdluz zlewu i kolo kranu. Dodatkowo dzis probujac zmyc jedno zabrudzenie przejechalem po nim gabka kuchenna na srodku co doprowadzilo do tego, ze mam tam jasny, wytarty slad. Co w tym wypadku robic?

Edytowane przez dejw_87

nie ma zadnego rozwiazanie?

1 - zdemontować blat i wszystko co na nim zamontowane

2 - zeszlifować do gołego drewna (szlifierka mimośrodowa i papiery na rzep, zaczął bym od gradacji 80 potem 150 i na końcu 320

3 - ewentualne szpary zaszpachlować (można gotowym kitem do dębiny, można zrobić kit samodzielnie z pyłu drzewnego i odpowiedniej żywicy do szpachlowania). Tutaj pasowało by zastosować produkt który może mieć kontakt z żywnością - nie wiem czy są takie, choć wiem że są żywice do impregnacji blatów kamiennych - taka żywica powinna być również ok. Szpachlowanie robimy po pierwszym szlifowaniu, jeżeli jest taka potrzeba to powtarzamy po drugim.

4 - zaolejować / woskować na nowo. Blat powinien być prawie jak nowy.

1 - zdemontować blat i wszystko co na nim zamontowane

2 - zeszlifować do gołego drewna (szlifierka mimośrodowa i papiery na rzep, zaczął bym od gradacji 80 potem 150 i na końcu 320

3 - ewentualne szpary zaszpachlować (można gotowym kitem do dębiny, można zrobić kit samodzielnie z pyłu drzewnego i odpowiedniej żywicy do szpachlowania). Tutaj pasowało by zastosować produkt który może mieć kontakt z żywnością - nie wiem czy są takie, choć wiem że są żywice do impregnacji blatów kamiennych - taka żywica powinna być również ok. Szpachlowanie robimy po pierwszym szlifowaniu, jeżeli jest taka potrzeba to powtarzamy po drugim.

4 - zaolejować / woskować na nowo. Blat powinien być prawie jak nowy.

Dzieki za odpowiedź. Czy trzeba szlifowac az do golego drewna jesli wiekszosc blatu jest w porzadku? Jaki olej polecasz do tego typu operacji i czy w tym wypadku powinien byc barwny/bezbarwny?