mikus39 16.08.2014 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2014 Jestem n atapie wyboru materiału na budowę domu.Warto budować z Dryfix-a czy lepiej standardowo na maltę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pollo_loco 18.08.2014 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 Na forum jest mnóstwo wątków o Dryfix, myślę, że najlepiej będzie jak przejrzysz już istniejące tematy Od siebie dodam tylko, że jestem bardzo zadowolony z wyboru tej technologii - budowa jest szybsza, plac budowy zdecydowanie czystszy (myślę że minimum dwa kontenery na odpady byłem do przodu ), a cenowo wychodzi moim zdaniem na zero. Oczywiście same pustaki będą droższe, ale w dryfix zaprawa jest w cenie, no i radykalnie spada zużycie wody i prądu budowlanego. Jak znajdziesz doświadczoną w tej technice ekipę to i z robocizny coś tam zejdą (mniej roboczogodzin). Parametry ściany generalnie podobne do zwykłej zaprawy. Trochę pogarsza się akustyka, ale różnica nie jest zbyt duża... Ogólnie - warto! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabakawer 24.08.2014 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Zdecydowałam się na dryfix i nie żałuję. Ekipa budowlana średnio była do tego przekonana, bo nigdy nie budowała z tego materiału.O dziwo pustaki zachwyciły precyzją doświadczonych murarzy. Ściany są równe, suche i przy okazji piękne.Osobiście polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadex - Składy budowlane 26.08.2014 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Budowanie w systemie Dryfix ma wiele zalet, ale potrzebna jest do tego sprawdzona ekipa, która posiada doświadczenie w pracy z tym systemem. Generalnie w systemie tym buduje się czysto i szybko w dodatku możemy uniknąć mostków termicznych dzięki czemu mury wyglądają schludnie. Powinno to również wpłynąć na koszty robocizny. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek_czeczot 09.09.2014 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Sama technologia jest rewelacyjna, ale zastanowiłbym się w Twoim przypadku nad mniejszą grubością pustaka i zwiększeniem liczby centymetrów docieplenia. Grubszy Porotherm niewiele Ci tak naprawdę da, a cenowo raczej będzie sporo droższy. Temat do rozważenia i przeliczenia sobie parametrów i kosztów pustaka i docieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikus39 13.10.2014 15:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Tak więc po namowie KB i wykonawcy buduje się z Lode.Na oko bardzo grubościenny bloczek.Do tego styro.Koszt nieporównywalnie niższy.A co do Dryfixa podobno na bardziej lotnym podłożu mógłby przy osiadaniu budynku się kruszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Groszek80 17.10.2014 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Tak więc po namowie KB i wykonawcy buduje się z Lode.Na oko bardzo grubościenny bloczek.Do tego styro.Koszt nieporównywalnie niższy.A co do Dryfixa podobno na bardziej lotnym podłożu mógłby przy osiadaniu budynku się kruszyć. Co to za absurdalna teoria odnośnie kruszenia się Dryfixa na "lotnym" podłożu? Lotne podłoże to ma może Jowisz, ale na planecie Ziemia istnieją narzędzia i materiały, które pozwalają przygotować podłoże w taki sposób, żeby dało się tam postawić nawet wielopiętrowe giganty. Ścian nie buduje się przecież bezpośrednio na ziemi, tylko na fundamencie - płycie, bloczkach, żelbecie... natomiast podłoże pod fundamentem się utwardza i zagęszcza. Zgodzić się mogę, że przy źle przygotowanym podłożu ściany zaczną pękać, a budynek się zawali. Ale materiał ścienny nie ma tu absolutnie nic do tego. W takiej sytuacji nie zawali się tylko namiot... Dryfix to tylko i wyłącznie metoda łączenia pustaków. Co do Lode - na ich stronie parametry produktów są przedstawione tak niejasno, że bałbym się je kupić, bo nie wiadomo co w nich siedzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 17.10.2014 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 w dodatku możemy uniknąć mostków termicznych dzięki czemu mury wyglądają schludnie. przy pustaczkach na jedną warstwę nie ma takiej opcji, aby uniknąć mostków ... same problemy z każdym materiałem. Nie wiem czemu jakaś uknuła się filozofia o ciepłych pustaczkach. To pierwsze materiał nośny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts