Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kostka betonowa na betonowy taras - z podsypką czy bez?

Recommended Posts

Zazwyczaj pytania tutaj są o podłoże pod kostkę na gruncie tymczasem ja mam inny trochę problem. Po 11 latach oceniłem, że płytki gresowe na tarasie zaczynają odpadać. Taras jest z płyty betonowej - nie ocieplony. Postanowiłem za radą glazurników (sic!) położyć kostkę betonową. Ponieważ drzwi tarasowe są 7 cm nad obecną płaszczyzną gresu, a kostka ma 6 cm chciałem położyć ją bez zdejmowania płytek tylko z cienkim wyrównaniem piaskiem na kilka milimetrów.

Co sądzicie o takim rozwiązaniu? Podłoże z gresu jest "super" stabilne i równe - czemu więc je zrywać?

A jeśli zrywać - zyskam najwyżej 1 cm, podłoże nie będzie już takie równe, a na regularną podsypkę potrzeba ponoć 2-3 cm. Czy wtedy trzeba skuwać stary klej?

Kostki sa nierowne i jak polozysz na rownej plaszczyznie, to bedziesz mial gory i doliny. Mowiac wprost kicha.

Na taras polecam kostke 4cm pod nia daj podsypke 0-4 zwilz woda i zagesc zageszczarka 60kg. Bedzie fajnie, oraz rowno.

Jaka kostke wybierzesz, to juz Twoja sprawa.

Osobiscie nie wybralbym kostki z posypka, bo jak dziecko wywinie orla, to sie pozdziera, a i odsnieza sie ja mniej przyjemnie od gladkiej.

Pozdrawiam.

Kostki sa nierowne i jak polozysz na rownej plaszczyznie, to bedziesz mial gory i doliny. .

Specjalnie wybrałem kostkę gładką, która jest w jednolitej wysokości, więc ten argument chyba nie ma zastosowania.

Na taras polecam kostke 4cm pod nia daj podsypke 0-4 zwilz woda i zagesc zageszczarka 60kg. .

Ale ja nie zamierzam rozbierać płyty tarasu. Wpuszczenie tam zagęszczarki to chyba nie najlepszy pomysł?

Jeżeli dam odpowiednie obrzeże to na stabilnym i równym tarasie nic nie powinno się nic ruszać. Jaką rolę pełniłaby wówczas podsypka? Faktem jest, że niektóre płytki odchodzą, ale to jednostkowe przypadki i po oczyszczeniu tworzą równą płaszczyznę.

Podsypka oznacza zdjęcie gresu i skuwanie płyty (nie mogę podnieść zbytnio powierzchni), a tego chcę zdecydowanie uniknąć.

A myslisz, ze jak ja robie tarasy na wylewce? Kostka zazwyczaj 4 i zageszczam.

Kostki gladkie rowniez nie sa rownej wysokosci. Paleta palecie nie rowna, a i na jednej palecie zdazaja sie wyzsze i nizsze sztuki.

Jesli kostka, ktora chcesz wystepuje w rozmiarze 4/5cm to pruj plytki syp siewke i kladz jak wyzej napisalem. Obrzeze mozesz przykleic na plasko.

Jak znajde to wrzuce Ci fotke jak robilismy taras przy szkole.

PS jak zrobisz szczelne obrzegowanie i polozysz kostke na plytkach, to zima lod Ci wyjdzie gora kostki, bo wode bedzie dluzej trzymalo.

Chyba mnie przekonałeś co do zdjęcia gresu. Tylko patrząc na moją pofalowaną ścieżkę do furtki i podjazd do garażu (miejscami 2 cm różnicy po 10 latach) zastanawiam się, czy podsypka trwale zniweluje różnice w wysokościach kostek.

Kostki gladkie rowniez nie sa rownej wysokosci. Paleta palecie nie rowna, a i na jednej palecie zdazaja sie wyzsze i nizsze sztuki.

1. Niestety - upatrzone przeze mnie (i przede wszystkim przez żonę :-) ) kostki są tylko 6 cm. Jak zdejmę płytki to mogę dać max 1 cm podsypki. Czy tyle wystarczy?

2. Czy i na ile trzeba skuć stary klej spod gresu?

3. Jak zabezpieczyć przed wilgocią i lodem ościeżnicę drzwi tarasowych, która dziś jest na poziomie gresu, a po położeniu kostki będzie zakryta na wysokości 6cm? Teraz jak pada deszcz, to szybko wysycha, bo jest odkryta. Po zakryciu mogą być problemy. Moje pomysły:

- pomalować?

- klej montażowy do kostek przylegających?

- silikon?

- mały próg z zaprawy cementowej?

• 1 year później...

Cześć

Wklejam się w temat. Mam podobny problem co Ty Pilovar. Taras betonowy, wielostopniowy (stopnie z każdej strony nie licząc wejścia do domu). Możliwość położenia maks 4 - 4,5 cm nawierzchni (ograniczenie - drzwi). NIE CHCĘ KLEJENIA. Drewno - raczej odpada, chyba, że macie mocne argumenty =) Do tego chciałbym, żeby wykończenie tarasu można było zastosować również w ganku - w lince projekt domu dla zobrazowania http://www.domywstylu.pl/projekt-domu-szafran_4.php

Pytanie - co mogę położyć?

- kostka - chyba nie da rady, bo nie mam wystarczającej ilości miejsca na podsypkę, a na goły beton raczej nie położę, chyba, że czegoś nie wiem i da się kostkę bezpośrednio na beton ułożyć.

- płyty grubości 2 cm - czy to ma sens? 2 cm podsypki i na to płyta (np granitowa 2 cm). Pytanie tylko co z pionowymi częściami stopni, co z gankiem...

Dajcie znaka. Jesień idzie, taras goły =)

Pozdrawiam

Kuba