Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk gipsowy Diamant - poprawki

Recommended Posts

Witajcie,

Mam zrobiony w domu tynk gipsowy, ktory wyszedl bardzo prosto, tylko ma jeden mankament. Co jakis czas ma jakis ubytek np. ryska, dziurka. Nie chcialbym klasc gladzi na calosci tylko wyrownac same ubytki. Kupilem gladz Master gotowa w wiaderku, zatarlem to i na nastepnym dzien chcialem przetrzec papierem sciernym K150. Niestety po przetarciu rysy wracaja. Zastanawiam sie czy morzecie doradzic cos takiemu laikowi jak ja? Moze trzeba to pierwszo zagruntowac? A moze zlego papieru uzylem? Prosze podpowiedzcie cos, bo nie chcialbym placic za gladzie na calosci, ale z drugiej strony te ubytki troche denerwuja.

Witajcie,

Mam zrobiony w domu tynk gipsowy, ktory wyszedl bardzo prosto, tylko ma jeden mankament. Co jakis czas ma jakis ubytek np. ryska, dziurka. Nie chcialbym klasc gladzi na calosci tylko wyrownac same ubytki. Kupilem gladz Master gotowa w wiaderku, zatarlem to i na nastepnym dzien chcialem przetrzec papierem sciernym K150. Niestety po przetarciu rysy wracaja. Zastanawiam sie czy morzecie doradzic cos takiemu laikowi jak ja? Moze trzeba to pierwszo zagruntowac? A moze zlego papieru uzylem? Prosze podpowiedzcie cos, bo nie chcialbym placic za gladzie na calosci, ale z drugiej strony te ubytki troche denerwuja.

Użyj cekolu b 45 finish ( z castoramy) i przeszlifuj . powinno być ok, Jesli ubytek jest zbyt duży to najpierw wypełnij zwykłym gipsem potem gładź i na końcu szlifowanie.

• 2 months później...
  • 1 year później...
  • 1 month później...

Szanowni Państwo,

odnośnie szlifowania tego tynku – stosowne informacje powinny znajdować się w karcie technicznej produktu lub u producenta. Polecam miejscową naprawę ubytków z użyciem masy naprawczej ACRYL-PUTZ® LT 22 LIGHT. Po jej aplikacji należy na zaprawki nałożyć emulsję podkładową dedykowaną dla wybranej farby nawierzchniowej. Jeśli natomiast konieczne jest całościowe szpachlowanie, to podłoże trzeba zagruntować przed i po szpachlowaniu. Tynki gipsowe są bardzo chłonne i trzeba zadbać o ograniczenie ich chłonności, aby uniknąć późniejszych problemów z malowaniem.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka

Też mam pytanie czy ten tynk się szlifuje - inaczej mówiąc jak się go powinno przygotowywać pod malowanie ?
tez chciałbym sie dowiedzieć. Tez mam tynki Knauf Diamant i czeka mnie przygotowanie do malowania. oczywiście chodzi o samo szlifowanie, bo nakładanie rożnego rodzaju chemii to wiem.

Po pierwsze nie szlifuje się tynków gipsowych bo będą wyglądały jeszcze gorzej. Tynk gipsowy ma mikroskopijną wartwę na sobie "gładzi-mleczka" a pod spodem jest kruszywo. Dlatego zasada jest prosta jak mówi Ci tynkarz że ten tynk jest pod malowanie i najwyzej sobie mozna wyprawki zrobic to znaczy że oszukuje. Każdą gładź będzie widać mniej czy więcej ale będzie

Po pierwsze nie szlifuje się tynków gipsowych bo będą wyglądały jeszcze gorzej. Tynk gipsowy ma mikroskopijną wartwę na sobie "gładzi-mleczka" a pod spodem jest kruszywo. Dlatego zasada jest prosta jak mówi Ci tynkarz że ten tynk jest pod malowanie i najwyzej sobie mozna wyprawki zrobic to znaczy że oszukuje. Każdą gładź będzie widać mniej czy więcej ale będzie

Porażająca wiedza, jak to na forum zresztą...

Porażająca wiedza, jak to na forum zresztą...

]

szczerze mówiąc to na tym filmie widać tylko, ze ktoś szlifuje ścianę i ze lampa ładnie świeci.

A co do szlifowania, to pewnie się szlifuje. Poza tym w czym problem spróbować na kawałku ściany i zobaczyć efekt?

@Radosław Krasowski, filmy fajne, ale przydałaby się lepsza rozdzielczość i ostrość :)

nie pisze tego z kosmosu tylko z praktyki 10 lat wykonywania tynków. Spróbuj poszlifować taki tynk a potem mów kto ma rację

ok rozumiem ale Ty masz na myśli gipsowe lekkie a tu chodzi o utwardzane. Wiem, że lekkiego nie wyszlifujesz bo wydostaje się z niego kamień ale z utwardzanym jest inaczej. Mam go u siebie w domu wyszlifowanego i jest super. Poza tym na każdej budowie robię prezentację tą szlifierką co jest na filmiku i wiele osób już to widziało. Oczywiście tynk musi być już suchy aby to pokazać.

Pozdrawiam.