shael 17.08.2014 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 Witam, Mam pewien dylemat co do sposobu montażu murłat a moim projekcie. Wg projektu ze względu na kształt budynku zaprojektowane zostały dwa podciągi, które umożliwiają przymocowanie murłat na jednym poziomie. Te dwa podciągi, które zostały zaprojektowane są dość trudne do wykonania itd. Pomyślałem sobie o zastosowaniu pewnej zmiany tj. zrezygnowanie z tych podciągów a murłaty zamontować na wieńcu, przy czym ten sposób zamocowania murłat wprowadzi trochę zmian tzn. dwie murłaty musiałyby być zamocowane o 21cm niżej od pozostałych (zobrazowane na rysunku pt. po zmianach). obniżenie mocowanie tych dwóch murłat wychodzi z prostych obliczeń (funkcje trygonometryczne, tablice, Pitagoras - kto by pomyślał, że kiedyś to się przyda) uwzględniających przesunięcie dwóch ścian o 30 cm. W związku z powyższym mam pytanie do Fachowców, którzy mogli by ocenić zmiany, które chciałbym wprowadzić. Osobiście wolałbym murłaty zamocować na wieńcu niż tworzyć monstrualne podciągi. Pytanie tylko czy jest to zgodne ze sztuką budowlaną itp. aby zobrazować mój przypadek poniżej zamieszczam rysunek, na którym pokazałem mocowanie murłat wg projektu. zmiany które chciałem wprowadzić: Jeżeli czegoś jeszcze nie doprecyzowałem to proszę pytajcie. Czekam na Wasze uwagi i sugestie. Pozdrawiam shael Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 17.08.2014 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 Zadaj pytanie swojemu konstruktorowi, nie szukaj tutaj podpowiedzi. Na moje oko twoje zmiany mają niekorzystny wpływ na konstrukcję. W wersji pierwotnej tzw. podciąg okalał budynek i tworzył swoistą opaskę wokół ścian twoja zmiana spowodowała rozerwanie tej opaski. Nie liczyłem Twojego budynku to nie wiem jakie masz tam siły. Jeżeli masz więźbę rozporową to odpuść. PozdrawiamPrzemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shael 17.08.2014 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 Dzięki za odpowiedź... Ale wieniec w dalszym ciągu będzie okalał i spinał cały budynek.jeśli chodzi o różnicę 21 cm to chciałem uzyskać ją poprzez wypuszczenie z wieńca zbrojenia pod słupy w których umieściłbym kotwy dla murłaty.miejsca między słupami wypełniłbym bloczkami z betonu komórkowego. całość wyszła by jak coś w stylu ścianki kolankowej w której są słupy pod murłaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.08.2014 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 Wklej orginalene rzuty i przekroje z projektu. Jeżeli ktoś zaprojektował podciąg to jakieś siły on przenosi wiec usuwanie go ot tak sobie nie jest wskazane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 17.08.2014 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 Lepiej nie rozcinać tak murłat i nie komplikować konstrukcji - zrobisz te 21 cm różnicy w poziomach jak ci wyszło z obliczeń, przyjdą cieśle, zamiast kąta połaci jaki masz w projekcie zaczną robić 2 stopnie mniej lub więcej i już będzie problem bo wysokość się zmieni i zbyt małe lub zbyt wielkie zacięcia trzeba będzie zrobić na krokwiach.Te podciągi jeżeli służą wyłącznie do podparcia murłat być może można by wyeliminować zastępując w tych miejscach standardowe profile murłaty pogrubionymi (np zamiast 14x14 dając 18x26), połączonymi ze sobą i wspartymi na słupie (które zdaje się masz na szkicu zaznaczone w narożach), najlepiej drewnianym co by razem z więźbą odpowiednio współpracowały. Ale to już musi konstruktor policzyć bo jak coś nie wyjdzie po twojej myśli to kto będzie za problemy odpowiedzialny jak nie ty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shael 17.08.2014 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 dziękuje za Wasze uwagi jutro zamieszczę rzuty: stropu, podciągów itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shael 18.08.2014 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 (edytowane) Jajmar, załączam obiecane zdjęcia (rzuty) strop: https://www.dropbox.com/s/r2eoqibi41ppgy5/strop.jpg rzut parteru: https://www.dropbox.com/s/usfuq0o5sjvs5bu/rzut_parteru2.jpg Edytowane 18 Sierpnia 2014 przez shael Zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shael 18.08.2014 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 ... i jeszcze to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shael 18.08.2014 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 Jeszcze drobna poprawka w wyliczeniach ponieważ przez pomyłkę z tabeli kątów wziąłem wartości (sin, cos) dla kąta 35 a dach mam nachylony o 33 stopnie (przeoczenie) Po poprawkach wychodzi, że musiałbym dwie murłaty mieć niżej od pozostałych o 19,5 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shael 19.08.2014 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 ktoś coś jeszcze podpowie, doradzi? Jajmar, _olo_? Jakieś sugestie po załączonych zrzutach. Moim zdaniem te podciągi poza rolą podparcia pod murłaty nic więcej nie przenoszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.08.2014 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Ja nie rozumiem dlaczego tak kombinujesz. Te podciągi wcale nie są jakieś ogromne i trudne w wykonaniu. Poza tym usuniecie podciągu powoduje rozcięcie wieńca a to nie jest dobre. Wspominasz cos że wykonasz wieniec jako ciągły, jak rozumiem nadproże nad oknem bedzie częścia wieńca + dwa załamania pod kątem prostym. Nie do końca własciwe to rozwiązanie. Ja bym tego nie usuwał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shael 19.08.2014 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Nadproża nad oknem są systemowe, dodatkowo nadmurówka nad nadprożem to dodatkowe 20cm (beton komórkowy) dopiero na to pójdzie wieniec.https://www.dropbox.com/s/0wbdgptd4x23jvm/20140804_201741.jpg Całość murów na jednym poziomie będzie spięta wieńcem. patrząc na załączony w tym wątku rzut parteru to dokładnie po obrysie całego budynku. nic nie będzie rozpięte. Podciąg jest potężny i może dość paskudnie wyglądać od wewnątrz (kwestia estetyki) Czy jeżeli nie można (nie praktykuje się) osadzania murłat na różnych poziomach (zachowując wyliczone wysokości uwzględniając spadek dachu) to czy w moim przypadku można taki podciąg pod murłatę zrobić nad stropem nie szpecąc części mieszkalnej itd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.08.2014 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Albo pokazujesz jakieś inne nadproże albo ja sie zgubiłem. To nadproże jest w miejscu tej belki z przekroju powyżej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shael 19.08.2014 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 nie, to nadproże jest z innej ściany gdzie nie ma tych belek. Pokazałem przykładowo jakby wyglądało nadproże po wyrzuceniu tej belki.Byłoby na tej samej wysokości co pozostałe nadproża i na koniec zostały by spięte wieńcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.08.2014 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 nie, to nadproże jest z innej ściany gdzie nie ma tych belek. Pokazałem przykładowo jakby wyglądało nadproże po wyrzuceniu tej belki. Byłoby na tej samej wysokości co pozostałe nadproża i na koniec zostały by spięte wieńcem. Jesteś pewny że by to weszło? Na moje oko nie wejdzie takie wysokie nadproże o wieńcu juz nie wspominam. Chyba że podniesiesz na górze murłatę o 1-2 bloczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shael 19.08.2014 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 zobaczcie na poniższym zdjęciu murłaty są na różnych wysokościach osadzone na wieńcu. To samo chciałbym osiągnąć na swoim budynku tj. oparcie murłaty na murze który jest wysunięty poza obrys pozostałych. Takie mocowanie wymusza obniżenie tej murłaty w stosunku do pozostałych o 19,5cm. Tą różnicę chce osiągnąć nad stropem wykonując tzw. ściankę kolankową na wysokość 19,5cm czyli na ścianach wysuniętych kotwy na murłaty zatopione byłby w wieńcu a na ścianach na których murłaty mają być wyżej oparte by były na ściankach kolankowych. Przy czym te ścianki osiągnąłbym wyprowadzając w wieńca co 1,5 -2 m słupy w których zatopiłbym kotwy pod murłaty. Moim zdaniem to wszystko jest w ramach sztuki murarskiej bez konieczności stosowania dziwnych podciągów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shael 19.08.2014 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Jesteś pewny że by to weszło? Na moje oko nie wejdzie takie wysokie nadproże o wieńcu juz nie wspominam. Chyba że podniesiesz na górze murłatę o 1-2 bloczki. Nadproża wszystkie chce dać systemowe z betonu komórkowego takie jak pokazałem wcześniej na innej ścianie. wieniec chcę zrobić na jednym poziomie a dopiero nad wieńcem i stropem załatwić temat mocowania murłat do bocznych (wysuniętych ścian) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młotek 20.08.2014 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Wrzuć jeszcze skan więźby dachowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shael 20.08.2014 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 skan więźby: Dach będzie kryty blachodachówką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młotek 20.08.2014 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Wysłałem Pv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts