Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w Ogrodzie

Recommended Posts

A jak się mieszka w chacie za wsią ?

A sasiady jaką żywinę mają?

Kurki, na ten przykład?

- To wtedy w ziemi buduje się taki BANIAK do którego wrzuca się skoszoną trawę, resztki z obiadu, gówienko kurze czy innej gadziny a wyciąga z niego METAN - gaz do kogeneratora.

Wtedy nawet Putin nam nie straszny!

:lol:

Gówienko nieco śmierdzi...

Ale pecunia non olet!

Nawet Niemce prąd z gówna przed drugą światową sobie robili!

Wiele razy widziałem "na Ziemiach Wyzyskanych" resztki takich instalacji wsiowych...

Rozszabrowane, zniszczone - bo kompletnie nie rozumiane.

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co do ścian nośny nie jestem zdecydowany i chłonę każdą opinie. Bloczki lekkie odpadły na starcie. Pozostał porotherm lub silka.

Mam studnie na działce i woda na 7 metrach jest przy fundamentach wykopałem dołek taki 25 cm i 2m głęboki było to jakoś w czerwcu. Do tego czasu totalnie bez wody. Zobaczymy co wiosna pokaże. Nie upieram sie na żwirowca do GWC.

Kominek z płaszczem odpada ze względu właśnie bezpieczeństwa. Co nie, co widziałem.

http://www.psp.wlkp.pl/files/image/1521r/2013/wybuch_kominka/P1310032.JPG

To nie mój dom jak by co. :)

Wieczory bez prądu mogą się zdarzyć i co wtedy. Jednak całego ciepła na salon pchać nie chce i Pana Adama rozwiązanie bardzo mi się podoba. Tylko szkoda ze się grawitacyjnie nie da. A może DA???

Ściana 8x7m na kolektor cieczowy czeka. Taka ładna południowa nie osłonięta. Tylko od domu 16 metrów. :( Da się podłączyć ggwc do takiej ściany? Bo rurowy się da.

Mam auto na gaz i mi to wystarczy :) Do domu jakoś nie specjalnie mi pasuje.

A jak się mieszka w chacie za wsią ?

A sasiady jaką żywinę mają?

Kurki, na ten przykład?

- To wtedy w ziemi buduje się taki BANIAK do którego wrzuca się skoszoną trawę, resztki z obiadu, gówienko kurze czy innej gadziny a wyciąga z niego METAN - gaz do kogeneratora.

Wtedy nawet Putin nam nie straszny!

:lol:

Gówienko nieco śmierdzi...

Ale pecunia non olet!

Nawet Niemce prąd z gówna przed drugą światową sobie robili!

Wiele razy widziałem "na Ziemiach Wyzyskanych" resztki takich instalacji wsiowych...

Rozszabrowane, zniszczone - bo kompletnie nie rozumiane.

Adam M.

A kompostownik mam i tylko folią przykrywać i by była biogazownia. Byle daleko od domu. Kurki tez by sie znalazły. Może w przyszłości pomyślimy.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Kac-Per

• 3 weeks później...
  • 1 year później...

Witam i się przywitam, cześć :)

a na jakiej to głębokości? na tym ostatnim zdjęciu wygląda na płytko i sucho, masz tam czasami jakąś wodę?

Widzę też że koparka trafiła kabel (znam ten ból ;)) najlepiej wtedy zastosować mufę z żelem, kosztuje kilka zł ale masz pewność na zawsze.

No to się nawymądrzałem ;) Pozdrawiam i życzę powodzenia!

• 3 months później...
  • 5 weeks później...

Ciekawy pomysł z tym perlitem w pierwszej wartswie porothermu. to taki ogrodniczy czy jakiś specjalny? Chyba u siebie też tak zrobię.

Apropos rolet, uważam, że znacznie estetyczniej wygląda gdy puszki sa schowane w wartswie ocieplenia. Wtedy jak są podniesione to ich nie widać.

Edytowane przez Daniellos_

Dziś po miesiącu od rozpoczęcia murowania ścian nośnych zakończyłem ten temat. Pora na podciągi i nadproza.

Perlit ogrodniczy w grubej frakcji okazał się lepszy niż ten z Perlit.pl.

Chętnie bym schował rolety w ociepleniu ale chcę wystawić okna 2cm w ocieplenie. Wielkość moich okien wymusza montaż puszek 20 cm daje łącznie 23cm styropianu aby ukryć puszki. Planuje 20cm. Czas pokaże co zrobię.

Budując dom już 3 rok jest dużo czasu na myślenie i zmiany.