Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodzenie vs przygotowanie terenu

Recommended Posts

To mój pierwszy post, mimo iż forum czytuję/przeszukuję od paru już lat.

Chcę się zabrać za swoją działeczkę (2tys. m2), doprowadzić do stanu używalności i zrobić z niej działkę rekreacyjną. Na działce nie była od lat 3-ch ścinana trawa, wyrosło też sporo chwastów. Na początek chciałbym działkę ogrodzić - typowe ogrodzenie z siatki + podmurówka lub prefabrykat (jeszcze nie wiem). Działka jest w miarę płaska, tylko te chęchy.. I tu mam dylemat: czy od razu przeorać działkę i wyrównać tak jak pod trawnik i dopiero potem płot stawiać, czy np.lepiej zdjąć warstwę (gdzie i jak się potem tego pozbyć?), postawić ogrodzenie i potem robić trawnik, czy od razu stawiać płot, ale wówczas jak potem z chęchami się uporać?

Poza tym przy organizowaniu trawnika chciałbym jakiś patent (ale nie żadne Roundupy czy inna chemia), żeby nie rosło przy płocie - jak się do tego zabrać?

W kwestii ogrodzenia: wykoś w kilku miejscach tam gdzie się załamuje granica, wykop dziurę wstaw w nią metalowe rurki i tyle - to będzie Twoja granica, a ogrodzenie zmajstrujesz wtedy kiedy badyle wykosisz i wywieziesz resztę zaorasz, wybronujesz i wyrównasz posiejesz trawę czy inne chabazie... i ją jakoś zaplanuujesz.