Yanko_Valskey 17.08.2014 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 To mój pierwszy post, mimo iż forum czytuję/przeszukuję od paru już lat. Chcę się zabrać za swoją działeczkę (2tys. m2), doprowadzić do stanu używalności i zrobić z niej działkę rekreacyjną. Na działce nie była od lat 3-ch ścinana trawa, wyrosło też sporo chwastów. Na początek chciałbym działkę ogrodzić - typowe ogrodzenie z siatki + podmurówka lub prefabrykat (jeszcze nie wiem). Działka jest w miarę płaska, tylko te chęchy.. I tu mam dylemat: czy od razu przeorać działkę i wyrównać tak jak pod trawnik i dopiero potem płot stawiać, czy np.lepiej zdjąć warstwę (gdzie i jak się potem tego pozbyć?), postawić ogrodzenie i potem robić trawnik, czy od razu stawiać płot, ale wówczas jak potem z chęchami się uporać?Poza tym przy organizowaniu trawnika chciałbym jakiś patent (ale nie żadne Roundupy czy inna chemia), żeby nie rosło przy płocie - jak się do tego zabrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatagl 17.08.2014 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 Ja bym wycięła najpierw chaszcze, później zaorała , zbronowała , wyrównała a na koniec płot robiła. Żeby nie rosło przy płocie to się nie da albo wyrywasz chwasty cały czas albo zasypujesz czymś (kamyk, kora itp.) ale pod to musi być agrowłóknina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 17.08.2014 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 W kwestii ogrodzenia: wykoś w kilku miejscach tam gdzie się załamuje granica, wykop dziurę wstaw w nią metalowe rurki i tyle - to będzie Twoja granica, a ogrodzenie zmajstrujesz wtedy kiedy badyle wykosisz i wywieziesz resztę zaorasz, wybronujesz i wyrównasz posiejesz trawę czy inne chabazie... i ją jakoś zaplanuujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yanko_Valskey 21.08.2014 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Dzięki za wskazówki. beatagl - poszukałem troche w necie po tym hasle "agrowłóknina" i.... widzę, że szykuje mi się doktorat . Masz na myśli jakiś konkretny rodzaj agrowłókniny ( trochę tego jest) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts