Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasada na komin typu strażak

mrmeX

Recommended Posts

Witam, po opadach deszczu u podstawy komina w piwnicy (część podłogi oraz ściany) mam mokro. dostaje się tam woda z dwóch kominów fi200. Nie wiem czy warto zastosować nasadę na komin? Jeszcze nie mieszkam w domu, pewnie jakbym palił regularnie to problemu by nie było, ale planuję solary, więc prawdopodobnie w okresie wiosenno-letnim będę palił sporadycznie. Pytam, gdyż kiedyś przeczytałem kilka negatywnych opinii o takich nasadach. Panowie dekarze często montujecie takie nasady? Warto?

Pozdrawiam

Jak masz komin systemowy to jest żle zrobiony. Na dole komina powinna sie woda zbierać, bo musi podczas opadów. Z regóły robi sie z tego miejsca odpływ na zewnątrz domu żeby ta woda sobie wypływała. Wszystkie kominu systemowe maja taki jakby kranik na ostatnim pustaku. Jesli tego nie masz to zostaje tylko daszek lub strażak

c3JjPS9pbWFnZXMvNC81LzAvMzQ1MC1wbGV3YV9vc21vX2xhc180MjAuanBnJnc9ODAw_src9124363c8b1f5569ed624ebc.jpg

Witam, dzięki za odzew. Komin systemowy firmy ibf model classic. Widzę, że on nie ma własnie odprowadzenia wody. Mam podciągniętą kanalizację w okolicę komnina. Zawsze mogę przekuć i wodę odprowadzić tylko czy jest sens niszczyć komin. Może prościej (ale drożej zamontować strażaka?)

Strażak to nie jest szczęśliwy wynalazek. Takie wynalazki z blachy spaliny ze spalania węgla lub nawet drewna zjadają w ciągu kilu lat. Poza tym w przypadku dostania się sadzy do prowadnic lub łożysk strażak może się zablokować w niekrozystnym położeniu, to samo przy zamarznięciu przy mokrych spalinach z gazu. Strażak zablokowany w kierunku pod wiatr będzie cofał spaliny do komina co może spowodować tragedię.

• 1 month później...
  • 1 year później...