dendrytus 12.10.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Po to, byś przestał pisać głupoty o innych systemach jakie często tu wypisujesz. Czuję się zaszczycony, że osoba o tak dużej wiedzy i ogromnym doświadczeniu w systemach inteligentnego budynku/domu zwróciła mi uwagą na moje błędy. Ps. Doczytałeś się już, że system ABB free@home, to "pocięty" KNX? Free@home to KNX pozbawiony WSZYSTKICH zalet KNX. 1. Działający tylko z urządzeniami ze znaczkiem free@home. 2. Produkowany przez jednego producenta i sprzedawany pod dwoma markami. Ciekawe czy ABB free@home jest kompatybilny z Busch-Jaeger free@home, który jest producentem tego systemu 3. Dzięki temu, że jest to pocięty KNX, nie musi spełniać norm jakościowych dla urządzeń KNX 4. Dzięki temu, że nie są to moduły KNX podlegające certyfikacji można włożyć tańsze podzespoły. Czyli w zasadzie to samo co 50 polskich systemów ID. A i nie ma języka polskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 13.10.2014 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Czuję się zaszczycony, że osoba o tak dużej wiedzy i ogromnym doświadczeniu w systemach inteligentnego budynku/domu zwróciła mi uwagą na moje błędy. Pisane przez Ciebie głupoty i nachalne wciskanie KNX'a pozostaną głupotami i nachalnym wciskaniem KNXa niezależnie od tego czy krytykuje jei ekspert od IB czy też nie mająca pojęcia o niczym gimnazjalistka. Po prostu bzdury są zawsze bzdurami Ciśniesz kity na każdym kroku, a ludzie nie mający pojęcia o IB myślą, że jesteś ekspertem. Jestem automatykiem z wieloletnią praktyką (choć nie w IB tylko w instalacjach przemysłowych) i niezależnie od tego czy nazywasz mnie głupkiem, idiotą czy ignorantem, widzę w których miejscach piszesz bzdury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 13.10.2014 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 3. Dzięki temu, że jest to pocięty KNX, nie musi spełniać norm jakościowych dla urządzeń KNX Co to znaczy "norma jakościowa dla urządzeń KNX"? Bo z tego co mi wiadomo, KNX nie definiuje normy jakościowej jako takiej (czyli awaryjności), tylko normy zgodności. Kolejna bzdura made by Dendrytus? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 13.10.2014 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Co to znaczy "norma jakościowa dla urządzeń KNX"? Bo z tego co mi wiadomo, KNX nie definiuje normy jakościowej jako takiej (czyli awaryjności), tylko normy zgodności. Kolejna bzdura made by Dendrytus? Co nie zmienia faktu, że jest to pocięty KNX. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 13.10.2014 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Co nie zmienia faktu, że jest to pocięty KNX. Nie wiem tego, tak samo jak Ty nie wiesz. Zakładasz że to "pocięty KNX" bo ABB ma rozwiązania KNX w swojej ofercie. Tym się właśnie różnimy, że ja nie piszę bzdur "bo tak mi się wydaje". Przed chwilą pisałeś o "standardach jakościowych" a teraz nagle się z tego wycofałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elontro 13.10.2014 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Nie wiem tego, tak samo jak Ty nie wiesz. Zakładasz że to "pocięty KNX" bo ABB ma rozwiązania KNX w swojej ofercie. Tym się właśnie różnimy, że ja nie piszę bzdur "bo tak mi się wydaje". Przed chwilą pisałeś o "standardach jakościowych" a teraz nagle się z tego wycofałeś. Pracownicy ABB też twierdzą, że te system opiera się na KNX. Różnica miedzy typowym KNX jest taka, że te urządzenia współpracują tylko ze sobą, a nie z innym sprzętem KNX. Osobiście mam nadzieje, że firma ABB na tyle dba o swój wizerunek, że nie wypuści na rynek bubla. A fakt, że free@home pracuje na takiej samej magistrali jak KNX jest wg mnie zaletą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 13.10.2014 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Osobiście mam nadzieje, że firma ABB na tyle dba o swój wizerunek, że nie wypuści na rynek bubla. A fakt, że free@home pracuje na takiej samej magistrali jak KNX jest wg mnie zaletą. Hardware-owo to KNX, zmiany dotyczą protokołu. Jedyna istotna różnica to ograniczenie do 64 urządzeń czyli do jednej linii KNX. Cenowo ID na ABB Free@home VS. ID na ABB KNX jest na korzyść free@ghome. Ale w wersji free@home wersja inni producenci KNX np MDT, jest na korzyść MDT. Oczywiście zaletą jest magistral KNX, dzięki niej free@home ma bardzij niż niskie zużycie prądu, w porównaniu do systemów nie KNX-owych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 13.10.2014 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Oczywiście zaletą jest magistral KNX, dzięki niej free@home ma bardzij niż niskie zużycie prądu, w porównaniu do systemów nie KNX-owych I kolejna bzdura w wydaniu dendrytusa. Manipulacja do potęgi - byle tylko wcisnąć klientom to, co sprzedajesz. To nie zależy od standardu, tylko w ogromnej mierze od rodzaju użytych przekaźników - bo to one w znacznym stopniu potrafią podnosić zużycie prądu. Moduły KNX oparte na przekaźnikach monostabilnych zużywają zdecydowanie więcej prądu, niż moduły innych producentów pracujące na przekaźnikach bistabilnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 13.10.2014 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 I kolejna bzdura w wydaniu dendrytusa. Manipulacja do potęgi - byle tylko wcisnąć klientom to, co sprzedajesz. Pokaż inny system, który potrafi zasilić 64 moduły z 640 mA zasilacza. To nie zależy od standardu, tylko w ogromnej mierze od rodzaju użytych przekaźników - bo to one w znacznym stopniu potrafią podnosić zużycie prądu. Moduły KNX oparte na przekaźnikach monostabilnych zużywają zdecydowanie więcej prądu, niż moduły innych producentów pracujące na przekaźnikach bistabilnych. Jakimś cudem KNX jest praktycznie JEDYNYM standardem korzystającym z bistabilnych przekaźników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stkop 13.10.2014 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 (edytowane) Pokaż inny system, który potrafi zasilić 64 moduły z 640 mA zasilacza. Jakimś cudem KNX jest praktycznie JEDYNYM standardem korzystającym z bistabilnych przekaźników. Sadzę, że polski opensourcowy hapcan spokojnie poradził by sobie z tym wynikiem... co prawda deklaruje nieznacznie wyższe prady, ale przy trochę niższym napięciu. No i nie jest jakimkolwiek standardem... ale ja nie o tym. Wiem że udowodniono ten wynik KNX, ale nie podano na jakiego typu urzadzeniach... i marketingowo to wszystko ładnie brzmi, ale od strony elektronicznej w standardzie KNX IMH0 dotyczy to obciażenia interfejsu magistrali przez moduł. Przecież istnieja niezależne urzadzenia KNX, które maja znacznie większe zapotrzebowanie (ale o tym już nie wspominasz) i dlatego maja wbudowane zasilacze od strony obciażenia. Na innym forum pokazałem w podobnej dyskusji idiotycznie zbudowany moduł rolet ze znaczkiem KNX który na stałe był zasilany po stronie wykonawczej miniaturowym transformatorem sieciowym. Ps. Przepraszam za mobile pisownie. Edytowane 13 Października 2014 przez stkop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 13.10.2014 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 (edytowane) Pokaż inny system, który potrafi zasilić 64 moduły z 640 mA zasilacza. Przy jakim napięciu? Taki "fachowiec" i zapomina o tak istotnym szczególe A poza tym to zwykły kit marketingowy. Zapomniałeś dopisać, że to nie mogą być dowolne moduły. Mogę bez problemu wybrać takie 64 moduły KNX, które będą potrzebowały 10x więcej prądu i nie obejdą się bez dodatkowych zasilaczy Kit i manipulacja. Jakimś cudem KNX jest praktycznie JEDYNYM standardem korzystającym z bistabilnych przekaźników. Kolejny post i kolejna bzdura (albo celowe kłamstwo by promować jedynie słuszny standard): http://zwave.si/WID_UBS104 Ten moduł jest w STANDARDZIE Z-Wave i ma bistabilny przekaźnik. A co do SYSTEMÓW zamkniętych, które obsługują przekaźniki bistabilne, to jest tego pełno. Nawet tak tani system jak Zamel ma w ofercie przekaźniki bistabilne. Na innym forum pokazałem w podobnej dyskusji idiotycznie zbudowany moduł rolet ze znaczkiem KNX który na stałe był zasilany po stronie wykonawczej miniaturowym transformatorem sieciowym. To te słynne "Kryteria Jakościowe KNX", o których niedawno pisał Dendrytus, po raz kolejny udowadniając przy użyciu "drobniutkiej manipulacji", że promowany przez niego na siłę standard jest lepszy niż wszystko inne. Edytowane 13 Października 2014 przez Marian_D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 13.10.2014 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 (edytowane) A co do SYSTEMÓW zamkniętych, które obsługują przekaźniki bistabilne, to jest tego pełno. Nawet tak tani system jak Zamel ma w ofercie przekaźniki bistabilne. Owszem panie ekspert inaczej, ale gdybyś przeczytał kartę katalogową, to wiedziałbyś, że przekaźniki te pobierają prąd w obu stanach, a nie w chwili przełączania. S Wiem że udowodniono ten wynik KNX, ale nie podano na jakiego typu urzadzeniach... i marketingowo to wszystko ładnie brzmi, ale od strony elektronicznej w standardzie KNX IMH0 dotyczy to obciażenia interfejsu magistrali przez moduł. No to teraz masz większy problem, bo w modułach free@home nie ma dodatkowych zasilaczy, ani ograniczeń w podłączeniu modułów do magistrali. Jedyne ograniczenie to 64 urządzenia i nie wliczanie zasilacza. Nie ma też potrzeby liczenia np bilansu prądowego. Jedynymi urządzeniami z dodatkowymi zasilaczami jest System Access Point i wyświetlacz LCD. Oj naszukasz się teraz urządzeń z ukrytymi zasilaczami w modułach free@home. Edytowane 13 Października 2014 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stkop 13.10.2014 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 (edytowane) Owszem panie ekspert inaczej, ale gdybyś przeczytał kartę katalogową, to wiedziałbyś, że przekaźniki te pobierają prąd w obu stanach, a nie w chwili przełączania. No Marian tu się nie popisałeś. Dołaczyłeś do grona osób które nie widza różnicy między przekaźnikiem bistabilnym "instalacyjnym" i "elektronicznym"... co skutkować będzie ignorowaniem pozostałych niewygodnych uwag przez dendrytusa. Chyba że się mylę co do dentrytusa i/lub ewentualnych nowości zamela. Edytowane 13 Października 2014 przez stkop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 14.10.2014 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 A poza tym to zwykły kit marketingowy. Zapomniałeś dopisać, że to nie mogą być dowolne moduły. Mogę bez problemu wybrać takie 64 moduły KNX, które będą potrzebowały 10x więcej prądu i nie obejdą się bez dodatkowych zasilaczy Kit i manipulacja. DOWOLNE MODUŁY. Ale proszę wybierz 64 moduły których NIE da się podłączyć do jednej linii i będą wymagały 10X więcej prądu. Jeszcze tylko napisz, że mają to być KNX zasilacze. Takie zasilacza są dość drogie, więc bardzo efektownie podniosą cenę. Kolejny post i kolejna bzdura (albo celowe kłamstwo by promować jedynie słuszny standard): http://zwave.si/WID_UBS104 Ten moduł jest w STANDARDZIE Z-Wave i ma bistabilny przekaźnik. Ten moduł panie ekspert inaczej ma przekaźnik MONO STABILNY, a nie jak raczyłeś napisać bistabilny. Cały moduł pobiera aż 200 mW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 14.10.2014 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Ten moduł panie ekspert inaczej ma przekaźnik MONO STABILNY, a nie jak raczyłeś napisać bistabilny. Cały moduł pobiera aż 200 mW. Oj widzę, że nie znasz angielskiego skoro piszesz takie bzdury Z instrukcji "This module is based on latching relay (...)". Latching relay to przekaźnik bistabilny. Czyli jednym słowem ZNÓW rozpowszechniasz NIEPRAWDZIWE INFORMACJE. Boże... i że niektórzy na tutaj jeszcze wierzą w kity, które pociskasz. ps. Z Twoich ust słowa "ekspert inaczej" brzmią są komplementem, bo to oznacza że nie jestem takim ściemniaczem, manipulatorem i nie wciskam kitów tak jak Ty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stkop 14.10.2014 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 (edytowane) Oj widzę, że nie znasz angielskiego skoro piszesz takie bzdury Z instrukcji "This module is based on latching relay (...)". Latching relay to przekaźnik bistabilny. No i dalej jest dopisane "Extremely low energy consumption" więc jest to jednoznaczne. Marian ma rację. Cały moduł pobiera aż 200 mW. Podana moc poniżej 210mW jest całkiem przyzwoitym wynikiem [być może dotyczy mocy potrzebnej w chwili nadawania.] Wychodzi jakieś 7mA przy 30Vdc. Jeśli się nie pomyliłem to teoretycznie zasilacz KNX o których mówił dendrytus zapewnił by moc dla około 90 takich modulików... Hmm To jak to jest dendrytusie 200mW to dużo czy mało jak na "wyjątkowe" standardy KNX? Edytowane 14 Października 2014 przez stkop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 14.10.2014 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 To jak to jest dendrytusie 200mW to dużo czy mało jak na "wyjątkowe" standardy KNX? Moduł ABB KNX 8 przekaźników 16 A pobiera maksymalnie 250mW. I już masz odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stkop 14.10.2014 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 (edytowane) Moduł ABB KNX 8 przekaźników 16 A pobiera maksymalnie 250mW. I już masz odpowiedź. Wiadomo. Jeden interfejs. Przekaźniki bistabilne jak to ustaliliśmy pobierają prąd tylko chwilowo. Gdyby ta firma, której moduł do puszkowy uznałeś za energochłonny robiła moduły wielokrotne na szynę DIN to zużycie wyglądałoby podobnie.. no ale to nie jest ten rodzaj instalacji. Chciałem sprawdzić jak konkretnie wygląda to dla "odpowiednika" ABB, ale jakoś się nie doszukałem tego w dokumentacji... za to znalazłem tam fajny modulik wyjść analogowych... no i potrzebuje on dodatkowego zasilania sieciowego... http://www05.abb.com/global/scot/scot209.nsf/veritydisplay/c287f8a2d81a4d15c1256f0b0056373c/$file/GHQ6007050P0001.PDF potrzebuje max. 4VA i dodatkowo mamy na instalacji kolejny wbudowany zasilacz na 230V, który musi cały czas działać... ciekawe jaką ma sprawność i pobór w stanie jałowym. Dla porównania pierwsze z brzegu tego typu urządzenie zasilane niskim napięciem potrzebuje max. 1,5VA... http://astor24.pl/sterowanie/moduly-i-o/rsti/moduly-wyjsc-analogowych/st-4214.html Gdzieś uciekła ta energooszczędność w KNX... słowem po za uznaniem KNX w stosowaniu przekaźników bistabilnych ta energooszczędność to gruba ściema. Dużo korzystniej byłoby pozwolić dociążać magistralę wg. potrzeb i zgodnie ze sztuką, a nie chwalić bezmyślnie możliwość podłączenia 64 urządzeń do niedużego zasilacza. Z drugiej strony faktycznie wbudowane przekaźniki bistabilne w stale pracujące urządzenia to pozytywny standard, który na polskim rynku jest niestety rzadkością. Jednak nie popadajmy w paranoję. Koszt utrzymania pracy przekaźnika monostabilnego średnio przez 2,5 godziny dziennie przez 10LAT to około 3zł. Pamiętajmy, że dzięki automatyce te załączenia są dość krótkie i średnia statystyczna [iMHO] długość załączenia przekaźnika na całej instalacji DOMOWEJ jest mniejsza. [w biurach i instytucjach może to wyglądać inaczej, ale rząd wielkości tych "kosztów" straconych "kilowatów" chyba mówi sam za siebie]. Edytowane 14 Października 2014 przez stkop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 14.10.2014 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 (edytowane) Jednak nie popadajmy w paranoję. Koszt utrzymania pracy przekaźnika monostabilnego średnio przez 2,5 godziny dziennie przez 10LAT to około 3zł Jak zwykle u wielkiego teoretyka bez ŻADNEGO doświadczenia. Zapomniałeś dodać koszty zużywane prądu przez sterownik i jednostki sterujące/centralne. Dla porównania fibaro moduły zużywają poniżej 0,8W razy 8 przekaźników Nawet ten z-wave z przekaźnikiem bistabilnym zużywa więcej prądu. Jak już się bawisz w wyliczenia to policz pobór prądu przez 10 lat dla instalacji z 16 przekaźnikami KNX, 16 fibaro i 16 tymi z bistabilnym. Miłego liczenia. Tak z ciekawości się zapyta, do czego miałbym użyć 4 wyjść analogowych w domu? No chyba, że od wczoraj murator nie jest pismem o domach mieszkaniach. Edytowane 14 Października 2014 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrp1 14.10.2014 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Widzę że wreszcie fachowa dyskusja z Panem dendrytus. Ja nie wiem czy On przypadkiem na ma sklepu http://electrus.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts