Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom zautomatyzowany // lekko inteligentny

Recommended Posts

• Odpowiedzi 103
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak

No i właśnie dziwnym trafem wygląda na to, że obrażany przez Ciebie mój niedoszły instalator mówił dokładnie to samo. Gdy przygotowywał ofertę, zapytałem go czy będę mógł samodzielnie konfigurować system. Odpowiedział że tak, mając na myśli sceny i kilka innych rzeczy. Ale gdy przyszło do finalnej decyzji, to na zadane konkretnie pytanie: czy będę mógł zmienić przypisania wyłączników do lamp, odpowiedział identycznie jak Ty: "A po co Pan w tym będzie grzebał. To się ustawia raz i ewentualnie zmienia za parę miesięcy jak się Pan oswoi z systemem".

Nie należę do typowych "grzebaczy", czyli pasjonatów, którzy nawet oprogramowaniu smartfona porafią coś zmieniać. Ale taka sztywna konfiguracja, jaką proponuje KNX zupełnie do mnie nie przemawia. Chcę móc zmieniać przypisania lamp jak będę miał na to ochotę, a nie czekać aż instalator skończy duży projekt u ważnego klienta i łaskawie się u mnie pojawi - bo od użytkowników różnych systemów wiem, że tak niestety to często wygląda.

Ale ja to głupi jestem, nie znam się i nie jestem godzien posiadania KNX'a w domu ;)

No i właśnie dziwnym trafem wygląda na to, że obrażany przez Ciebie mój niedoszły instalator mówił dokładnie to samo. Gdy przygotowywał ofertę, zapytałem go czy będę mógł samodzielnie konfigurować system. Odpowiedział że tak, mając na myśli sceny i kilka innych rzeczy. Ale gdy przyszło do finalnej decyzji, to na zadane konkretnie pytanie: czy będę mógł zmienić przypisania wyłączników do lamp, odpowiedział identycznie jak Ty: "A po co Pan w tym będzie grzebał. To się ustawia raz i ewentualnie zmienia za parę miesięcy jak się Pan oswoi z systemem".

I taka jest prawda. Ciągłe zmienianie funkcji przycisków byłoby uciążliwe dla domowników. Często jest tak, że robi się kilka zmian na początku w ramach uruchomienia, a potem już instalacja działa kilka lat.

Nie należę do typowych "grzebaczy", czyli pasjonatów, którzy nawet oprogramowaniu smartfona porafią coś zmieniać. Ale taka sztywna konfiguracja, jaką proponuje KNX zupełnie do mnie nie przemawia. Chcę móc zmieniać przypisania lamp jak będę miał na to ochotę, a nie czekać aż instalator skończy duży projekt u ważnego klienta i łaskawie się u mnie pojawi - bo od użytkowników różnych systemów wiem, że tak niestety to często wygląda.

System KNX powstał w takim dziwnym świecie, gdzie lekarz leczy ludzi, glazurnik kładzie płytki i tak samo jest osoba od programowania automatyki domowej. A użytkownik takiej instalacji nie widzi potrzeby samodzielnego zmieniania konfiguracji, bo ten czas woli spędzić w inny sposób.

Proste zmiany w systemie zajmują chwilę osobie, która wie o co chodzi i przygotowała porządnie projekt.

Z czekaniem na instalatora też nie jest aż tak źle. Przecież każdemu wykonawcy zależy na zadowolonych klientach, więc z reguły dba się o wykonane wcześniej instalacje. Poza tym system może mieć możliwość dostępu przez internet i wtedy zmiany można wykonywać zdalnie.

I taka jest prawda. Ciągłe zmienianie funkcji przycisków byłoby uciążliwe dla domowników.

Wiesz, problem w tym że to nie sprzedawcy powinni decydować co jest uciążliwe, a co nie jest uciążliwe dla użytkowników. To mniej więcej tak, jakby sprzedawca samochodów miał w ofercie tylko szare samochody, bo "ciągłe mycie białego byłoby uciążliwe dla właściciela" :)

Ja wolę sam decydować czy coś jest dla mnie i mojej rodziny uciążliwe, czy też nie.

System KNX powstał w takim dziwnym świecie, gdzie lekarz leczy ludzi, glazurnik kładzie płytki i tak samo jest osoba od programowania automatyki domowej. A użytkownik takiej instalacji nie widzi potrzeby samodzielnego zmieniania konfiguracji, bo ten czas woli spędzić w inny sposób.

Ciągle dopasowujesz zachowania użytkowników do możliwości oferowanego przez siebie systemu. Powtarzacie to jak mantrę. Czyżby uczyli Was tego na szkoleniach z KNX? ;)

Mimo że na całym świecie istnieją serwisy komputerowe, to większość użytkowników nie biega do nich gdy np. trzeba przeinstalować system operacyjny tylko robi to sama lub ewentualnie przy pomocy znajomego. W dzisiejszych czasach systemy/urządzenia IT zmierzają w kierunku pełnej otwartości i dawania użytkownikowi możliwości jak największej samodzielnej personalizacji/konfiguracji i wykonywania ich w dowolnym momencie. I tak moim zdaniem powinno być również z systemami IB.

Oczywiście instalatorzy KNXa zawsze będą udowadniali że to bez sensu, bo na tym zarabiają. Po prostu danie użytkownikowi możliwości konfiguracji spowoduje, że wielu z nich nie będzie potrzebowało usług instalatora i instalator zarobi mniej.

Czyli jak zwykle chodzi o nic innego, jak o kasę.

Ja wolę sam decydować czy coś jest dla mnie i mojej rodziny uciążliwe, czy też nie.

Dla "power userów" są przewidziane systemy bezprzewodowe. Kupujesz sobie sam moduły przez net, sam je instalujesz, sam sobie oprogramowywujesz centralkę, sam sobie wystawiasz gwarancję, a wsparcia technicznego szukasz na forach. Dla ciebie nejlepszy będzie z-wave.

Dla "power userów" są przewidziane systemy bezprzewodowe. (...) Dla ciebie nejlepszy będzie z-wave.

Pozwól że sam będę decydował co jest dla mnie najlepsze.

Mam w tej chwili fibaro i niestety w moim budynku się on nie sprawdził, a właściwie nie sprawdziła się bezprzewodówka. Na piętrze działa dobrze, ale na parterze, a zwłaszcza w piwnicy, gdzie mam dużo żelbetowych ścian, urządzenia czasami tracą zasięg. Najlepszy dla mnie byłby system na kablach, ale z możliwością samodzielnej konfiguracji. Wczoraj dostałem info o nowym systemie firmy ABB i ten wpisuje się w moje potrzeby.

Pozwól że sam będę decydował co jest dla mnie najlepsze. Mam w tej chwili fibaro i niestety w moim budynku się on nie sprawdził, a właściwie nie sprawdziła się bezprzewodówka.

Ha! Polecenie z-wave było głęboko sarkastyczne, ale jak widzę ty już przeszedłeś przez te maliny. Widzę też że nie myliłem się co do targetu, jesteś jednym z tych jeleni ;)

Przy okazji, urządzenia F. tracą zasięg z innych przyczyn niż żelbet. Są na rynku bezprzewodówki które jak raz złapią zasięg to go potem nie gubią.

ABB to najczystszy aryjski KNX, upewnij się czy dobrze pana sprzedawcę zrozumiałeś...

Przy okazji, urządzenia F. tracą zasięg z innych przyczyn niż żelbet. Są na rynku bezprzewodówki które jak raz złapią zasięg to go potem nie gubią.

Z jakich? Przyczyną jest zwave czy jakiś błąd w centralce? Bo jeśli centralka, to mogę jeszcze spróbować wymienić ją na inną bo producentów centralek o podobnej lub nawet większej funkcjonalności jak fibaro jest kilku.

ABB to najczystszy aryjski KNX, upewnij się czy dobrze pana sprzedawcę zrozumiałeś...

To masz nieaktualne informacje. ABB wypuściło nowy system kablowy, nie oparty na KNX, w którym dają użytkownikowi pełne możliwości konfiguracji. Jak widać ABB zaczyna podążać w tym samym kierunku, co Samsung czy Apple. Zwiastun zmian na rynku? ;)

Edytowane przez Marian_D

Z jakich? Przyczyną jest zwave czy jakiś błąd w centralce? Bo jeśli centralka, to mogę jeszcze spróbować wymienić ją na inną bo producentów centralek o podobnej lub nawet większej funkcjonalności jak fibaro jest kilku.

Podpytaj Sztywniaka, on jest ekspertem w tej działce.

To masz nieaktualne informacje. ABB wypuściło nowy system kablowy, nie oparty na KNX, w którym dają użytkownikowi pełne możliwości konfiguracji. Jak widać ABB zaczyna podążać w tym samym kierunku, co Samsung czy Apple. Zwiastun zmian na rynku? ;)

Takie proste systemiki oparte na KNX od lat ma konkurencja, poszukaj sobie np. Vimar By-Me. W takich przypadkach główną rolę gra cena i możliwości rozbudowy.

Wiesz, problem w tym że to nie sprzedawcy powinni decydować co jest uciążliwe, a co nie jest uciążliwe dla użytkowników. To mniej więcej tak, jakby sprzedawca samochodów miał w ofercie tylko szare samochody, bo "ciągłe mycie białego byłoby uciążliwe dla właściciela" :)

Proszę bardzo. Ja tylko przedstawiam swój pogląd.

Ciągle dopasowujesz zachowania użytkowników do możliwości oferowanego przez siebie systemu. Powtarzacie to jak mantrę. Czyżby uczyli Was tego na szkoleniach z KNX? ;)

Na szkoleniach KNX nie ma czasu na techniki sprzedażowe.

Mimo że na całym świecie istnieją serwisy komputerowe, to większość użytkowników nie biega do nich gdy np. trzeba przeinstalować system operacyjny tylko robi to sama lub ewentualnie przy pomocy znajomego. W dzisiejszych czasach systemy/urządzenia IT zmierzają w kierunku pełnej otwartości i dawania użytkownikowi możliwości jak największej samodzielnej personalizacji/konfiguracji i wykonywania ich w dowolnym momencie. I tak moim zdaniem powinno być również z systemami IB.

Sam fakt, że mimo wszystko istnieją takie systemy o czymś świadczy. Natomiast z otwartością urządzeń i systemów komputerowych bym dyskutował.

Oczywiście instalatorzy KNXa zawsze będą udowadniali że to bez sensu, bo na tym zarabiają. Po prostu danie użytkownikowi możliwości konfiguracji spowoduje, że wielu z nich nie będzie potrzebowało usług instalatora i instalator zarobi mniej.

Mam klietnów, którzy na co dzień zajmują się komputerami/programowaniem i jakoś żaden z nich nie chce tracić swojego cennego czasu na programowanie systemu inteligentnego domu. Także nie doszukiwałbym się tu spisku integratorów.

To masz nieaktualne informacje. ABB wypuściło nowy system kablowy, nie oparty na KNX, w którym dają użytkownikowi pełne możliwości konfiguracji. Jak widać ABB zaczyna podążać w tym samym kierunku, co Samsung czy Apple. Zwiastun zmian na rynku?

Akurat system o którym mówisz jest oparty o KNX, tylko ograniczony do wybranych urządzeń jednego producenta...

Cieszy mnie, a w zasadzie nas, że znalazłeś sobie system, który spełnia twoje oczekiwanie i że nie jest to znienawidzony przez ciebie KNX, więc nie będziesz zaśmiecał już forum.

Jak już go nabędziesz, to napisz nam jak się go używa podczas beta testów.

Czy w KNX zmiana funkcji wyłącznika z np. włączania lampy na otwieranie bramy garażowej wymaga użycia ETS'a?

Do takiej operacji wystarczy ETS4 DEMO, który jest DARMOWY.

Tylko jakim cudem nie miałbyś już zaprogramowanej tak oczywistej funkcji.

PS.

Jak widać ABB zaczyna podążać w tym samym kierunku, co Samsung czy Apple. Zwiastun zmian na rynku? ;)

Zaczął się Weekend, więc nie będę ci go psuł.

PS2.

Do El*ontro, homelogic i innych.

Nie psujcie chłopakowi tak pięknego, słonecznego, jesiennego weekendu, skoro nawet ja tego nie uczyniłem.

Nie musicie mnie uświadamiać, ja to też już wiem, może nawet wiedziałem o tym wcześniej od was.

Ponieważ kilka osób przeoczyło pewne rzeczy więc przypomnę:

KNX: Wprowadzenie

Bardziej wygodnie, więcej satysfakcji, oszczędniej: żądania odnośnie systemów zarządzania budynkami stale rosną .

Wymagania odnośnie komfortu i elastyczności w zarządzaniu systemami klimatyzacji, oświetlenia i kontroli dostępu zarówno w domach jednorodzinnych jak i w kompleksach biurowych stale rosną. Również dużego znaczenia nabiera efektywne użytkowanie energii. Większą wygodę i bezpieczeństwo połączyć można z oszczędnym gospodarowaniem energia wyłącznie za pomocą inteligentnego sterowania i monitoringu wszystkich zastosowanych urządzeń. Jednak to podejście powoduje konieczność poprowadzenia wielkiej ilości przewodów biegnących od czujników i elementów wykonawczych do centrali sterujących i monitorujących. Taka masa przewodów i kabli oznacza z kolei wyższe koszty projektowania i prac instalacyjnych jak również zwiększa ryzyko pożaru nie mówiąc o kosztach materiałowych .

Rozwiązanie: KNX – jedyny na świecie otwarty standard dla sterowania instalacjami domów i budynków

Aby dostarczyć dane odnośnie sterowania do wszystkich elementów zarządzających budynkiem potrzebny jest system, który nie będzie izolował żadnych urządzeń gwarantując porozumiewanie się ich w jednym wspólnym języku. Takim systemem jest magistrala KNX niezależna od producentów urządzeń magistralnych i aplikacji. Standard ten bazuje na 25 latach doświadczeń rynkowych swoich poprzedników: EIB, EHS i BatiBUS. Za pośrednictwem medium (skrętka, fale radiowe, linia zasilająca lub IP/Ethernet), do którego podłączone są urządzenia magistralne, mogą one przesyłać między sobą informacje. Urządzenia magistralne to czujniki (sensory) i elementy wykonawcze potrzebne do sterowania wyposażeniem budynku takim jak: oświetlenie, żaluzje/rolety, systemy bezpieczeństwa, sygnalizacji i monitoringu, bramki do systemów sterowania budynkiem, sterowania zdalnego, pomiarów, sterowania urządzeniami audio/video, AGD itp. Wszystkie te funkcje mogą być sterowane, monitorowane i sygnalizowane za pośrednictwem ujednoliconego systemu bez potrzeby instalowania centrali sterowniczej.

Co oznacza “standard światowy”

Instalacje na całym świecie: świat sterowania domami i budynkami “rozmawia” w języku KNX. Kilkanaście milionów dobrze działających instalacji KNX znajduje się nie tylko w Europie lecz również na Dalekim Wschodzie, w Ameryce Północnej i Południowej – to dowód na to jak atrakcyjny jest system KNX. Ponad 360 wytwórców będących członkami KNX oferuje w swoich katalogach ponad 7.000 produktów, certyfikowanych przez KNX, z różnych dziedzin zastosowań.

Co oznacza “standard otwarty”

KNX jest zatwierdzony jako norma międzynarodowa (ISO/IEC 14543-3) jak również jako norma europejska (CENELEC EN 50090 i CEN EN 13321-1) i norma chińska (GB/T 20965). Dlatego KNX jest standardem z zabezpieczoną przyszłością. Urządzenia KNX wyprodukowane przez różnych producentów mogą być ze sobą łączone – logo znaku towarowego KNX gwarantuje ich współpracę i współdziałanie. Dlatego KNX jest jedynym na świecie otwartym standardem sterowania instalacjami domów i budynków.

Co oznacza “sterowanie domów i budynków”

Korzyści w każdym rodzaju budynków: Od kompleksu biurowego do domku jednorodzinnego. Niezależnie od tego jaki to budynek KNX otwiera zupełnie nowe możliwości dla systemów sterowania budynkiem utrzymując jednocześnie koszty na akceptowalnym poziomie. KNX pozwala na rozwiązania, które można zrealizować w technice tradycyjnej ponosząc jednak wtedy większy wysiłek i koszty. Wszystkie aplikacje zastosowane w domu mogą być sterowane poprzez panel dotykowy. Od ogrzewania, wentylacji, kontroli dostępu do sterowania zdalnego wszystkich urządzeń w domu – KNX pozwala w domach i budynkach w zupełnie nowy sposób zwiększyć komfort, bezpieczeństwo i oszczędność energii.

Edytowane przez dendrytus

Rozwiązanie: KNX – jedyny na świecie otwarty standard dla sterowania instalacjami domów i budynków

To marketingowe oszustwo. Jest na świecie kilka otwartych standardów służących do sterowania instalacjami domów i budynków.

Wciskasz te swoje marketingowe kity na każdym kroku, że aż się rzygać chce.

X10? Ale zapewne zaraz powiesz że nikt tego nie używa i w ogóle jest do d... Modbus? No tak, ale to automatyka przemysłowa a to że jest używany przez wielu producentów urządzeń domowych (pompy ciepła, kotły, hvac itp) jako interfejs to w ogóle bez sensu. Bo-dendrytus-wie-lepiej.

Tak czy inaczej, KNX nie jest jedynym otwartym standardem służącym do sterowania urządzeniami automatyki budynkowej.

X10? Ale zapewne zaraz powiesz że nikt tego nie używa i w ogóle jest do d... Modbus? No tak, ale to automatyka przemysłowa a to że jest używany przez wielu producentów urządzeń domowych (pompy ciepła, kotły, hvac itp) jako interfejs to w ogóle bez sensu. Bo-dendrytus-wie-lepiej.

No to opuść rolety przy pomocy X10 i ściemnij światło w salonie przy pomocy modbusa.

Jeszcze coś?

Tak czy inaczej, KNX nie jest jedynym otwartym standardem służącym do sterowania urządzeniami automatyki budynkowej.

Niestety jest i jak widać nawet NIE POTRAFIŁEŚ ZNALEŹĆ czegoś co faktycznie jest otwartm systemem do ID/IB

Po ch*j mi ta wiedza?

Widzę że wchodzimy do rynsztoka.

Ale fakt. Tobie nie jest do niczego potrzebna. I tak wielbisz KNX'a i gnoisz wszystko inne i nic tego nie zmieni.

A ta wiedza przydałaby Ci się żebyś nie wypisywał tutaj głupot, bo nie dalej jak dwa posty wyżej sam napisałeś: "No to opuść rolety przy pomocy X10 i ściemnij światło w salonie przy pomocy modbusa." sugerując że się nie da.

Nazywasz wszystkich wokół ignorantami, jednak wygląda na to, że z Twoją wiedzą (poza KNX) jest... cieniutko.

Edytowane przez Marian_D

A ta wiedza przydałaby Ci się żebyś nie wypisywał tutaj głupot, bo nie dalej jak dwa posty wyżej sam napisałeś: "No to opuść rolety przy pomocy X10 i ściemnij światło w salonie przy pomocy modbusa." sugerując że się nie da.

Brawo.

Znalazłeś nikomu niepotrzebne info o X10 i modbusie. Mnie nawet nie chciało się sprawdzać czy jest to możliwe, bo jeśli jest, to nie ma to dla nikogo ŻADNEGO znaczenia.

Umiałeś wygooglować takie nic nie znaczące info, a nie umiałeś wygooglować:

1. Cen instalacji KNX

2. Sposobu konfiguracji KNX

3. Ceny ETS-a?

Bardzo interesujące

Nazywasz wszystkich wokół ignorantami, jednak wygląda na to, że z Twoją wiedzą (poza KNX) jest... cieniutko.

A do czego ta wiedza miałby mi być potrzebna?

Do czego mi może być potrzebna wiedza o programowaniu systemu ID, którego nawet nie mogę zintegrować z systemem alarmowym?

Po co mi wiedza o systemie, który nie potrafi wykryć gazu i go odciąć?

Po co mi wiedza o modbusie, skoro mogę znaleźć kogoś kto się na tym zna? Wielokrotnie tak robiłem podczas integracji KNX z centralami Galaxy.

Po co mi wiedza o systemach ogrzewania skoro są fachowcy, którzy się na tym znają. Też wielokrotnie z ich wiedzy korzystałem.

Ja potrzebuję jedynie wiedzy jak to razem wszystko pospinać.

Po co mi wiedza o systemie, którego nie zamierzam instalować?

Jeśli coś jest szrotem, tak jak chińskie sterowniki PLC2011, to o tym pisałem.

Znajdź posty gdzie "jadę" po Streboxie, Darinie czy Ceuronie? Wskaż posty gdzie pisałem, że to chińszczyzna.

Wystarczy mi, że przejrzę instrukcję montażu i programowania takiego systemu i wiem już o nim sporo.

Edytowane przez dendrytus