Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z czego ściany piwnic?

ener

Recommended Posts

Witam.

Wiem ze powinienem ufać projektowi ale mam wątpliwości.

Rozpoczynam budowę domu na pochyłym terenie tzn. na 11m jest 1,8 metra spadu. Na planie jest ściana z bloczka betonowego o szerokości 25cm, boję się o wytrzymałość tej ściany. Czy wytrzyma ona napór gruntu? Szerokość domu to 12,5m na planie są tylko dwa zbrojone słupy wzmacniające ścianę. Moja firm budowlana nie chce słyszeć o szalowaniu ścian 2,4 wysokości deskami, koszty wynajmu szalunków są moim zdaniem ogromne (okolice Bielska).

Moje pytania;

1. Czy ściana z bloczków betonowych nadaje się na ścianę piwnicy "oporową"?

2. Jeśli tak czy ilość wzmocnień jest wystarczająca?

3. Czy szalowanie ściany o wysokości 2,4m deskami jest "bezpieczne" dla zalewania betonem?

4. Do osób z okolic Bielska są jakieś firmy mające do wynajmu szalunki systemowe na krótki okres w rozsądnej cenie?

To tyle w tej chwili dziękuję.

Ad 1. Sama nie. Rdzenie + czasem dodatkowy wieniec w środku.

Ad 2. To się projektuje, ale tak z doświadczenia ciut mało

Ad.3. Zrobienie szalunku z desek jest możliwe ale ilośc wzmocnień i śrub itd jakiej muisz użyć aby wytrzymało betonowanie jest ogromna co za tym idzie koszt szalunku z desek który wytrzyma beton i WIBRATOR jest wyższy niż wypożyczenie

Ad 4 Jestem z podkapracia, ale popytaj w betoniarniech tam często wiedzą kto pożycza.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...