Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy można ocieplać mokre ściany?

Ifarrg

Recommended Posts

Trochę dziwne pytanie, ale w czasie takiego lata, jak to, to trudno znaleźć pewnie ściany suche...

O co chodzi?

Mam dom piętrowy, część parteru będzie zadaszona, więc trzeba ocieplić ścianę piętra od wschodniej i północnej strony. Sek w tym, że te ściany są mokre, bo co dwa dni leje, a ściana nie tylko przyjmuje deszcz na siebie, ale także ten, który pada na strop piętra i po niej spływa...

Nie planuję wprowadzić się w tym roku, więc ściany nie będa jeszcze tynkowane, malowane itp. Ściany są z silikatu, który nasiąkł dość solidnie. Chciałem je ocieplić styropianem 20 cm na klej poliuretanowy... Pytanie - czy ma to sens? Z jednej strony miałbym dach z głowy, nie ciekłoby tez po ścianach parteru po tym pierwszym stropie. Ale z drugiej strony eni chcę sobie strzelić w kolano i ocieplić tej ściany, zrobić dach, a potem żeby się okazało, że to ocieplenie psu na budę...

Więc jak, można ocieplać mokrą ścianę mając do wprowadzki min rok, czy jednak nie można kategorycznie?

Tu nie chodzi o jesień, bo czasami jesien jest duzo ładniejsza, niż to lato. Tu chodzi o fakt, że na ściany co kilka dni spada kilkadziesiąt litrów wody... PO tych deszczach mam wyrobione zdanie nt nasiakalności silikatów - producent deklaruje nasiąkalność podobną do bloczków betonowych. Chyba w snach... Nasiaka jak cholera, bloczek w życiu tak nie nasiąknie. Niedługo zrobie, jak mi starczy determinacj, test nasiakliwości 3 materiałów ściennych, zobaczymy, co z tego wyjscie.

Mój problem polega na tym, że chce ocieplić tylko część ściany, żeby zrobić dachy, a nie będę mógł później wejść pod cześć dachu na parterze, żeby to poprawić, coieplić jeszcze raz, czy coś w tym stylu i wcale nie chcę tego robić. Więc spraw dośc powazna, bo dach miec muszę, a ocieplenie chce zrobić dobrze...

Ocieplenie mokrych ścian w stanie surowym i to przed zimą jest absurdalne.

Jak można w ogóle rozważać takie podejście do swojego domu ?

Kiedy ściany mają wyschnąć i jak, skoro będą odcięte od zewnątrz izolacją, a wnętrze będzie puste i nieogrzewane ?

Moje podejście jest dobre, a rozważam to, bo nie wiem, co mam zrobić. Jak nie zrobię dachu, to ściany nigdy nie wyschną, jak zrobię dach, a nie dam ocieplenia, to będzie buba. Co zatem radzisz - czekać, aż matka natura da normalne lato??? ... Serio pytam...

• 2 weeks później...

Silka tak szybko nie schnie, ale na pewno z dachem będzie jej łatwiej wyschnąc, niż teraz jak cały czas coś na nią kapie...

Mam jeszcze jeden problem. Mam dach nad garażem na parteże. Wkleje rysunek.

dach.png

Najpierw robimy dach górny, potem dolny, to oczywiste. Ale tak jeden jak i drugi będzie robiony z mokrego drewna jodłowego. Dach nad garażem nie będzie miał nigdzie wejścia, jak go zrobimy, to dostać będzie się tam można tylko górą. Więc muszę tam ocieplić strop i ściane od razu przed zamknięciem dachu. Chcę to zrobić sam.

Pytanie - czy można obłożyć styropianem świeże drewno na murłacie oraz na ścianie (słupki podpierające płatwie)? Laik jestem, więc nie wiem, czy te słupki kręci się bezpośrednio do ściany, czy już na ocieplenie, ale murlate na pewno kładzie się na stropie, a strop chcę ocieplić...

Podpowiedzcie...

(Wiem, wiem, wykonawca powinien wiedzieć. Ale jemuz awsze się spieszy i niekoniecznie to co on proponuje jest dobre, a już z całą pewnością niekoniecznie dla mnie...)

• 1 month później...