powis 17.08.2014 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 WitamJako, że jest to mój pierwszy post, na wstępie chciałbym przywitać wszystkich forumowiczów. Teraz do rzeczy:Kupiłem dom w którym dach wymaga naprawy. (wiedziałem o tym kupując) posiada kilka przecieków.Dach jest skośny, pokryty papą.Zdecydowałem się na pokrycie go gontami. Pytanie: Czy mogę gonty kłaść bezpośrednio na papę, a może powinna być płyta OSB lub specjalna folia? Czy wcześniej naprawić nieszczelności? Z góry dziękuję za odpowiedz.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 18.08.2014 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 Witaj. Jak są 'fale dunaju" to warto położyć płytę. Jak nieduże nierówności z papy to je ściąć. Nie potrzeba uszczelniać. Pamiętaj o wentylacji kalenicowej. Powodzenia. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
powis 18.08.2014 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 Dzięki za odpowiedz. Z tego co zauważyłem z dołu, na dachu nie ma żadnych purchli oraz nierówności. Dokładnie jednak będę widział jak tam wejdę. Niestety obecna pogoda nie zachęca do tego. Co chwila tylko pada i pada. Nawet gładzie w pomieszczeniach schną 2-3 dni. Dzięki za informację o wentylacji. Nie wiedziałem o czymś takim Dla informacji: Zgodnie z tym co wyczytałem na forum najbardziej polecane są gonty KATEPAL, ISOLA i takie też mam zamiar zakupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
powis 22.08.2014 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Papa jest w porządku, mimo to mama jednak zamiar obić dach płytą. Uzyskam idealną powierzchnię, wygłuszę oraz ocieplę poddasze.Jaką mam płytę użyć? czy ma to być tradycyjna 22-25? czy wystarczy cieńsza? Czy w tym przypadku warto Inwestować w pióro wpust, łączyć je haczykami czy wystarczy jedynie przykładać na przemian z zachowaniem 4mm odległości od siebie?Przybijając ją mam celować w krokwie? (jak?) czy wystarczy przybić do desek.Rozumiem, że starej papy nie ma potrzeby zrywać.Wyczytałem również, że pod lepsze gonty nie powinno się stosować papy podkładowej gdyż może się z czasem zmarszczyć. Zalecane jest użycie jej na brzegach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.08.2014 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Jak zamierza uzyskać idealną powierzchnię? Klad bym gont bezpośrednio na to co jest na dachu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
powis 24.08.2014 15:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Jak zamierza uzyskać idealną powierzchnię? Klad bym gont bezpośrednio na to co jest na dachu. Pozdrawiam. Sugerujesz zrezygnować z położenia płyty? A co z papą podkładową? Nie stosować jej w ogóle, tylko na obrzeżach czy na całości? Dzięki za opinię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.08.2014 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 No przecież tak napisałem. Skoro cały dach jest pokryty papą to po co dodatkowa papa? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
powis 24.08.2014 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 No przecież tak napisałem. Skoro cały dach jest pokryty papą to po co dodatkowa papa? Pozdrawiam. Cały czas czytam różne informacje, oglądam filmy producentów i faktycznie papa podkładowa jest kładziona na odeskowanie, następnie na to gonty. Rezygnując z płyty jak radzisz zaoszczędzę trochę kasy. Powiedz mi jeszcze jaką wentylację kalenicową zamontować. Widziałem, że tną dach na szczycie (ok 5cm) i na całej długości jest umieszczana specjalna mata. Inni kładą natomiast wywietrzniki w postaci słupów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek_tu 25.08.2014 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 No właśnie. Kładź bezpośrednio na papę, która jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.08.2014 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 ...Powiedz mi jeszcze jaką wentylację kalenicową zamontować. Ma być skuteczna czyli umożliwiać wylot powietrza i chronić przed deszczem oraz śniegiem. Każdy producent ma systemowe rozwiązania i należy je zastosować. Najskuteczniejszy jest wylot ciągły a nie punktowy. Oczywiście Twój dekarz może mieć własne pomysły na rozwiązanie te kwestii. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
powis 25.08.2014 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Dzięki za rady. Mam jeszcze jedno pytanie, być może ostatnie. Stara papa jest przybita gwoździami które całkiem mocno wystają. Wydaje mi się, że zniekształcą gont. Na zdjęciu nie widać ich aż tak wyraźnie ale są dość odstające. Mam je zlekceważyć czy radzicie coś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.08.2014 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 To gwoździe z podkładkami. W trakcie montaży gontu należy je usunąć. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts