Miszcz Jaszczonb 18.08.2014 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 (edytowane) Witam, czy ktoś z was robił wieniec na ścianach diałowych? mam na poddaszu scianki działowe z bk 12 solbeta, chciałbym na nich zrobić wieniec żelbetowy bo chciałbym oprzeć od murłaty do tych ścianek belki stropowe. Czy taki wieniec 12x12 cm, zbrojony prętem fi 10mm jest wystarczający? między ostatnią wartsą ścianek a wyskością wieńca ścian zwentrznych jest ok 17cm, więc czy może zrobić taki wieniec 12x17 czy może podkleić na ściankach docięte bloczki 5cm i zrobić 12x12? Ten wieniec ma za zadanie związać wszystkie ściany i rozłożyć ciężar . Poza tym, jak połączyć wieniec na ściankach działowych z wieńcem na ścianach zewnętrznych? czy wystarczy jak wywiercę otwory i osadzę kilka prętów gwintowanych fi 12 na kotwie chemicznej?, czy muszę skuć i powiązać? Edytowane 18 Sierpnia 2014 przez Miszcz Jaszczonb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 18.08.2014 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 Wieniec możesz mieć dowolny 12x12 lub 12x17. Problemem jest ściana gr.12 pod strop może byc zbyt wiotka, za cienka pod strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miszcz Jaszczonb 19.08.2014 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 (edytowane) Rozumiem, głównie chodziło mi o to by związać i wzmocnić ścianki, które wcześniej związałem ze ścianami zewnętrznymi prętami gwintowanymi na kotwie chemicznej. Wieniec ma być też po to, ponieważ chcę wywalić 2 drewniane słupki i zastopić je 2 żelbetowymi połączonymi z wieńcem na ściankach. Na wiencu przykręciłbym belki 10x10 lub 12x12 i na nich podparłbym belki stropowe do murłaty na wieńcu ściany zewnętrznej. Jeśli stwierdzę, że się nie da i nie ma sensu robić stropu to go nie będzie. Pisząc strop, miałem na myśli lekkie belki 6cm x 14cm x 5m, jeśli się nie da tak to trudno, tylko trochę mi szkoda straconej przestrzeni ponad 1m między szczytem działówek a jętkami. Edytowane 19 Sierpnia 2014 przez Miszcz Jaszczonb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts