Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ekopol BioHybryda 4000 - problem

extremeee

Recommended Posts

Witam,

Mam problem z oczyszczalnia BioHybryda 4000.

Oczyszczalnia jest 4 m od domu, za oczyszczalnią znajduje się zbiornik 1m3 na oczyszczoną wodę skąd ta w nadmiarze pompowana jest do studni chłonnej.

Przez 4 miesiące od instalacji oczyszczalnia pracowała bez problemu, potem jednak na skutek pęknięcia węża na pompie w zbiorniku na wodę oczyszczoną doszło do "przelania" oczyszczalni.

Od tamtego czasu nie mogę sobie poradzić z zapachem i kolorem wody oczyszczonej - mam wrażenie że oczyszczalnia nie działa w ogóle lub działa bardzo słabo.

Mieszkańców w budynku jest 6 + małe dziecko.

Po "przelaniu" i odciągnięciu nadmiaru ścieków próbowaliśmy dosypać biolatrinu i czekaliśmy na efekty lecz niestety bez rezultatu.

Następnym krokiem było wypompowanie pierwszej komory i "restart" oczyszczalni - też bez rezultatu.

(kształtki zostały w swojej komorze, nie przepłynęły do pierwszej więc pompowaliśmy bez strachu o złoże.

Może ktoś z szanownych miał podobne doświadczenia i podzieli się informacjami co zrobić można dalej ?

W domu nie jest używana żadna agresywna chemia zawierająca chlor (nawet preparaty do WC są z Microbec), nie odprowadzam żadnych skroplin ani niczego innego do oczyszczalni.

Ponadto w ostatnie komorze (tej gdzie ma się to klarować kolor wody jest żółty i występuje na powierzchni biały osad.

No tak, zapomniałem dopisać.

Pompa pracuje prawidłowo - recyrkulacja z komory 3 do 1 też z tego co widzę.

Nie mam sterownika - to jest nowa wersja biohybrydy w której kompresor pracuje cały czas.

Czy w komorze nr 1 lub 2(tej z kształtkami) ma występować jakiś osad ? bo u mnie go nie widzę.

Czy w komorze nr 1 lub 2(tej z kształtkami) ma występować jakiś osad ? bo u mnie go nie widzę.

zbiornik "1" jest osadnikiem głównym i w nim powinno być dużo osadów, dodatkowo jak piszesz doprowadzona jest recyrkulacja z osadami z "3",

zbiornik "2" jest cały czas mieszany tłoczonym powietrzem, osady są w mniejszej ilości i w postaci zawiesiny, resztki osadów wędrują do "3".

Czy wyeliminowałeś uszkodzenie mechaniczne obudowy "2"?

Możesz to zrobić poprzez wypompowanie 20cm z "1" i ew. potem z "3" i zweryfikowanie czy poziomy się wyrównują.

Pozdrawiam

GREGOR

Jeśli chodzi o wysokość poziomów wody to tak, przy ściaganiu z komory nr 3 spada także poziom w 2.

Minęło co najmniej tydzień może półtora - problem jest taki że zbytnio piany nie widać tylko ściek nieoczyszczony a cała oczyszczalnia mechanicznie wydaje się pracować prawidłowo..

Czy wykonać jeszcze raz restart pełny ? tzn wybrać całą zawartość "1" oraz ile się da z 2 i 3 ? (wybieram to pompką która się mieści w tym otworze rewizyjnym)

Wsypałem już tam naprawdę dużo preparatów bakteryjnych beż żadnego rezultatu.

Jeśli chodzi o wysokość poziomów wody to tak, przy ściaganiu z komory nr 3 spada także poziom w 2.

Minęło co najmniej tydzień może półtora - problem jest taki że zbytnio piany nie widać tylko ściek nieoczyszczony

Jeśli masz nieszczelność pomiędzy komorami 2 i 3, to na wyjściu są częściowo oczyszczone ścieki.

Przepływ wody ma być tylko przez górny przelew.

Najsłabsze ogniwo to uszczelnienie dolnego dyfuzora (przejście z "3" do "2").

Uszkodzenia mechanicznego także nie można wykluczyć, ale trzeba to sprawdzić.

Jeśli za 2 tygodnie nic się nie zmieni, to proponuję sprawę przekazać do instalatora,

bo może da się to naprawić w ramach gwarancji.

Pozdrawiam

GREGOR

Mam już tą nowszą wersje biohybrydy - dokładnie taką jak na tym schemacie http://www.ekopol.pl/jak-dziala-oczyszczalnia-biologiczna

To operowaliśmy na innych numerkach.

Wrzucam tu obrazek aby odnosić się do jednej wersji:

http://www.ekopol.pl/obrazki/informacje_bio_1.jpg

W tej nowej wersji hybrydy dyfuzor nie przechodzi przez dwie komory, więc słabe ogniwo zostało wyeliminowane.

Zbiornika "3" nie powinno się opróżniać. Masz info w instrukcji.

Jak wszystko szczelne to trzeba czekać, bakterie muszą się odbudować.

Pozdrawiam

GREGOR

Numerkami operowaliśmy tymi samymi -zgodnie z tym schematem 1 = 1 , 2 = 3, 3 = 5.

Czekam i czekam niestety rezultatu juz nie widac od 2 tyg.

W "4" masz mętną i śmierdzącą wodę/ścieki?

Zrób jakieś fotki komory "3" i "4" + zdjęcia płynów w czymś przeźroczystym.

Pozdrawiam

GREGOR

Możesz opisać "restart", który wykonywałeś?

W "1" powinny być bakterie beztlenowe, wrzuca się je do kibelka.

Przypuszczam, że nie zastartował bioreaktor "3" i musisz mu pomóc.

Możesz od sąsiada (z podobną oczyszczalnią) wziąć parę wiaderek zawiesiny z "3" i wlać do swojej komory "3"

lub kupić starter OXY rozrobić go i wlać do komory "3":

http://sklep.haba.pl/pl/Bio9_OXY_START.html

Pozdrawiam

GREGOR

Witam,

chyba jest tak jak piszesz - zamówiłem te bakterie tlenowe - mam wrażenie że troszkę się ostatnio poprawiło - mniej śmierdzi (ale to może być subiektywne).

Nie mam niestety żadnego sąsiada z biooczyszczalnia. W komorze "3" woda jest lekko żółta, to samo w komorze "4/5".

Ponadto w komorze "4/5" mam biały osad na wierzchu - taki który się kruszy.

Jak tylko znajdę apart to wrzucę zdjęcia.

Witam,

...

Nie mam niestety żadnego sąsiada z biooczyszczalnia. W komorze "3" woda jest lekko żółta, to samo w komorze "4/5".

Jeśli liczysz na wodę "białą" to nie w tych oczyszczalniach. Woda nie zostanie w ten sposób doczyszczona.

Ponadto w komorze "4/5" mam biały osad na wierzchu - taki który się kruszy.

To nie jest nic nadzwyczajnego. To się nazywa flotacja (chyba). To warstwa w której także zachodzi doczyszczanie. Jak się zrobi bardzo gruba to trzeba ją usunąć aby nie zapychała wylotu wody z oczyszczalni.

Z tego co pisałeś masz przepompownię. Czy z niej śmierdzi ściekiem? Czy zapach jest podobny do tego co masz w komorze z ściekami surowymi?

Ja mam podobnie w swojej oczyszczalni bioekocent 3300pro woda wypływające z niej nie jest czysta bałbym się podlewać nią rośliny, jak ją zamontowałem wydawało sie ze pracuje prawidłowo ale teraz w to wątpię. Nie wiem czy to jest normalne ale w trzeciej komorze tworzy się taki kilkucentymetrowy kożuch na wodzie, ale nie biały tak jak u kolegi, próbowałem go osuwać ale zaraz znowu się tworzy . Smrodek też czasem występuje i zauważyłem że narasta pod koniec dnia. Niestety ale większość oczyszczalni biologicznych ekologiczne są chyb tylko z nazwy.

Ja mam podobnie w swojej oczyszczalni bioekocent 3300pro woda wypływające z niej nie jest czysta bałbym się podlewać nią rośliny, jak ją zamontowałem wydawało sie ze pracuje prawidłowo ale teraz w to wątpię.

Żeby woda była czysta to trzeba by było w takich oczyszczalniach na wylocie zamontować jakiś filtr piaskowy czy coś w tym stylu. Oczyszczalnie z workami kokosowymi też moim zdaniem dadzą wodę czystą, nie wspominając juz o "korzeniówkach" czy tez tych roślinnych.

Nie wiem czy to jest normalne ale w trzeciej komorze tworzy się taki kilkucentymetrowy kożuch na wodzie, ale nie biały tak jak u kolegi, próbowałem go osuwać ale zaraz znowu się tworzy .

I tak będzie zawsze. Szkoda, że producenci o tym nie spominają.

Smrodek też czasem występuje i zauważyłem że narasta pod koniec dnia. Niestety ale większość oczyszczalni biologicznych ekologiczne są chyb tylko z nazwy.

Nie wiem jak u Was, ale u mnie w podobnej oczyszczalni, w przepompowni nie czuje smrodu ścieku. Więcej, jeżeli nie przeciąże wyraźnie oczyszczalni to nawet w pierwszej komorze nie ma smrodku typowego dla szamba.

Zgadza się na wyjściu z oczyszczalni powinny montowane być jakieś filtry, u mnie też po otwarciu komór oczyszczalni smrodku się nie wyczuwa nawet po otwarciu pierwszej komory, a mimo to czasem szczególnie gdy były upalne dni i nadchodził wieczór czasem zalatywało z oczyszczalni teraz gdy przyszło ochłodzenie smrodku nie ma. Tylko ze u mnie to związane jest pewnie ze zbyt słabą wentylacją.

Tylko nie bardzo wiem jak takie filtry w naszych oczyszczalniach można było by czyścić czy wymieniać... Takie konstrukcje oczyszczalni nie dają raczej możliwości montażu filtrów. Zresztą, mi nie bardzo zależy na kolorze wody, ważne aby nie śmierdziała ściekiem. Ważywniaka tym oczywiście nie podlewam, ale rośliny na skalniaku tak.