Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki piec wybrać 96m2 ?

wojtek509

Recommended Posts

Witam zakupiłem nieruchomość i nosze się z zamiarem kupna pieca na ekogroszek z podajnikiem. Ofert jest na rynku mnustwo a dla laika temat jest trudny tak więc proszę o radę.

Dom o całkowitej powierzchni 96m2, (48m2 - parter + poddasze użytkowe) wybudowany w 2011r z pustaka keramzytowego ocieplony ściany styropian 10cm

Stropodach wełna mineralna 5 cm - Okna standard plastikowe

Obecnie w kotłowni znajduje się piec miałowy 15kw z informacji uzyskanych od poprzedniego właściciela nieruchomości kocioł tej wielkości spokojnie wystarczał:)

Pytanie czy 15 kw to nie za dużo?:(

No i jaki kocioł proponujecie przy maksymalnym budżecie inwestycji wraz z montażem 7000pln ?

Dodam że w okresie zimowym mam zamiar palić wyłącznie ekogroszkiem paczkowanym (mała kotłownia)

Zależy mi aby piec posiadał dodatkowy ruszt awaryjny

mam przed sobą świadectwo charakterystyki energetycznej ważne do 2021r.:

Zapotrzebowanie na nieodnawialną energię pierwotną 116,75 kWh(m2rok) - cokolwiek by to znaczyło

Stwierdzenie dotrzymania wymagań WT2008 (2)

Zapotrzebowanie na energię pierwotną (EP)

Lokal oceniany 116,75kWh(m2rok)

Lokal wg WT 2008 124,25kWh(m2rok)

Zapotrzebowanie na energię końcową (EK)

Lokal oceniany 93,41kWh(m2rok)

inne dane z dokumentu:

Obliczenie zapotrzebowania na energię: Ogrzewanie i wentylacja 36,8 - węgiel kamienny

Ciepła woda 56,62 suma 93,41

Kubatura 410m3

A co do aspektu wełny mineralnej - ocieplenie stropu korekta informacji w oparciu o projekt budowlany 19cm (o ile dobrze czytam te tabele podkreślone jest sd -4 - (chodzi tu o czwarte odchylenie statystyczne czy jak ? )

No to skoro piec 8kw - skoro własciwie większość renomowanych marek swoją ofertę zaczyna od 15 .... to jaki kocioł proponujecie?

Jak masz dom piętrowy to tak naprawdę ocieplenie stropu jest mało ważne. Ważne jest ocieplenie dachu , bo rozumiem że poddasze jest użytkowe i są tam też pokoje. Certyfikat ten co masz zapewne możesz sobie włożyć do ... szuflady , bo zapewne jest tak samo "rzetelnie zrobiony" co u mnie :)

Co do kotła to kocioł 7KW robi firma Sekom (kocioł Skam-P 7KW) , znajdziesz na Allegro :)

Możesz też wziąc Ogniwo Eko Plus 10KW , choć Skampa lepiej się czyści ...

Ten kocioł będzie sądze idealny , ale dowiedz się więcej jakie jest ocieplenie w podłodze , jakie w stropie i jakie w dachu ....