Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sprzęgło hydrauliczne

martinusix

Recommended Posts

Dzień dobry

Chciałbym dowiedzieć się w jakim celu instaluje się sprzęgło hydrauliczne?

Czytałem o tym dużo w internecie i spotkałem wypowiedz pewnego instalatora, że do pieców na eko groszek warto jest zainstalować taki wynalazek, a szczególnie w instalacjach starego typu tzw "cysternach" czyli z duzą ilością wody do ogrzania (dużę średnice rur).

Czy takie sprzegło pozwala zaoszczędzić na spalaniu?

Czy tylko instaluje się je w sytuacji podłaczenia kilku obiegów z niezależnymi pompami obiegowymi?

Czy można zawór czterodrogowy zastąpić sprzegłem hydraulicznym?

Proszę o informacje

• 3 months później...

Ok w moich typach widzę kotły typu RBR lub Skamp. W tych kotłach powrót jest w miejscu paleniska więc i przy najwyższej temperaturze pieca. Korozja niskotemperaturowa najczęściej łapie piece z pionowym wymiennikiem jak Choćby mój 4 letni Ogniwo Eko. Do wystąpienia takiej korozji potrzeba jeszcze źle prowadzić piec. Jednym sposobem na złe prowadzenie kotła jest jego przewymiarowanie. Więc na początek warto oszacować zapotrzebowanie choćby na http://cieplowlasciwie.pl/ i do tego dobrać kocioł. I moja rada by nie robić zapasu nawet gdy chcesz tym samym kotłem grzać CWU.

Masz pod ręką sprzedawce tych kotłów, na forum jest ich jeszcze co najmniej dwóch. Wiem że te kociołki możesz śmiało podpiąć pod układ, który masz. Nawet na samej grawitacji będą potrafiły przyjemnie pracować.

Sprzęgło w takiej postaci to tylko niepotrzebny bajer przy grawitacji. Poznasz jego zalety dopiero przy kilku obiegach pompowych na wyjściu i koniecznie pompka w obiegu kotłowym. Inaczej szkoda sobie tym głowę zawracać. Jeśli masz instalacje jeszcze na stalowych rurach i działającą na grawitacji to szkoda niszczyć. Możesz mi nie wierzyć ale te instalacje potrafią lepiej działać niż niejedna nowa. Często z takimi instalacjami pracował poczciwy i trwały camino, który najczęściej lądował na złomie bo niby za dużo pali, za mały, bez dmuchawy itd.