martinusix 18.08.2014 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 Dzień dobry Chciałbym dowiedzieć się w jakim celu instaluje się sprzęgło hydrauliczne? Czytałem o tym dużo w internecie i spotkałem wypowiedz pewnego instalatora, że do pieców na eko groszek warto jest zainstalować taki wynalazek, a szczególnie w instalacjach starego typu tzw "cysternach" czyli z duzą ilością wody do ogrzania (dużę średnice rur). Czy takie sprzegło pozwala zaoszczędzić na spalaniu? Czy tylko instaluje się je w sytuacji podłaczenia kilku obiegów z niezależnymi pompami obiegowymi? Czy można zawór czterodrogowy zastąpić sprzegłem hydraulicznym? Proszę o informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 18.08.2014 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 Temat właściwie wyczerpuje ten artykul:http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Sprz%C4%99g%C5%82o_hydrauliczneNie tędy droga do oszczędności. W poprzednim temacie (o zaworze 3D) ktoś już to Tobie tłumaczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 19.11.2014 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Są kotły z podajnikiem, które poradzą sobie z pracą na grawitacji bez żadnych zaworów wielodrożnych czy sprzęgieł hydraulicznych. Nawet z pracą bez pompki w takiej instalacji będą chodzić wyśmienicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carlos68 19.11.2014 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Podaj jakieś przykłady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 19.11.2014 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Szukaj tych bez typowych kanałów pionowych i oczywiście bez rusztu wodnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 19.11.2014 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Podaj jakieś przykłady. Dla kotłów Sztoker producent zezwala na niskie temperatury powrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 19.11.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Są lepsze piece. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?174806-SZTOKER-25-prosze-o-uwagi-i-opinie&p=6670989&viewfull=1#post6670989 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 20.11.2014 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Pytanie 1. http://instalreporter.pl/ogolna/co-to-jest-sprzeglo-hydrauliczne-jak-dziala-i-gdzie-go-stosowac/Pytanie 2,Nie, od tego jest termoizolacja budynku.Pytanie 3.Nie. Pytanie 4.Tak. tylko trzeba odpowiednio dobrać sprzęgło i ustawić biegi pomp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 20.11.2014 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Ok w moich typach widzę kotły typu RBR lub Skamp. W tych kotłach powrót jest w miejscu paleniska więc i przy najwyższej temperaturze pieca. Korozja niskotemperaturowa najczęściej łapie piece z pionowym wymiennikiem jak Choćby mój 4 letni Ogniwo Eko. Do wystąpienia takiej korozji potrzeba jeszcze źle prowadzić piec. Jednym sposobem na złe prowadzenie kotła jest jego przewymiarowanie. Więc na początek warto oszacować zapotrzebowanie choćby na http://cieplowlasciwie.pl/ i do tego dobrać kocioł. I moja rada by nie robić zapasu nawet gdy chcesz tym samym kotłem grzać CWU.Masz pod ręką sprzedawce tych kotłów, na forum jest ich jeszcze co najmniej dwóch. Wiem że te kociołki możesz śmiało podpiąć pod układ, który masz. Nawet na samej grawitacji będą potrafiły przyjemnie pracować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carlos68 20.11.2014 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Dziękuję za odpowiedź. Może jeszcze jakaś informacja na temat sprzęgła i jego wpływu na przepływ grawitacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 20.11.2014 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Sprzęgło w takiej postaci to tylko niepotrzebny bajer przy grawitacji. Poznasz jego zalety dopiero przy kilku obiegach pompowych na wyjściu i koniecznie pompka w obiegu kotłowym. Inaczej szkoda sobie tym głowę zawracać. Jeśli masz instalacje jeszcze na stalowych rurach i działającą na grawitacji to szkoda niszczyć. Możesz mi nie wierzyć ale te instalacje potrafią lepiej działać niż niejedna nowa. Często z takimi instalacjami pracował poczciwy i trwały camino, który najczęściej lądował na złomie bo niby za dużo pali, za mały, bez dmuchawy itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts