Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom Pierwszy (nie)Wielki - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 150
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mąż Inwestor - zwany obecnie Mężem Wykonawcą :rolleyes: przez trzy ostatnie dni murował taras. A ostatniego dnia odpoczął... bo skończyły mu się bloczki betonowe.

DSC_0346n.jpg

Zatem wyszło niespełna 3 rządki, docelowo będą 4. Pół piaskownicy Lenki wylądowało już pod tarasem. Przy kolejnym przypływie sił wpadnie tam pewnie i reszta piaskownicy. Będzie pewnie trzeba i tego piachu dowieźć, bo to co jest obecnie, to pozostałości po budowie. No i zaprosimy gruchę, żeby nadać stan stabilny.

Jeśli ktoś nie pamięta wpisów z dziennika, śpieszę przypomnieć, że taras będzie z desek kompozytowych w kolorze szarym. O takich:

[ATTACH=CONFIG]257401[/ATTACH]

widzę, że cały czas działacie :p taras zapowiada się rewelacyjnie, to jedno z moich ulubionych miejsc :wiggle: kawka na tarasie, śpiew ptaków...takie tam

podziwiam, fajnie tak jak coś się dzieje, mój małżonek wczoraj wczytywał się w instrukcję montażu wyłazu strychowego, to jest szansa, że przez weekend coś z tego wyniknie :bye:

• 1 month później...

Czas przerwać milczenie i rozpocząć zakupy ;)

Mąż swoje już poczynił - bloczki betonowe i legary pod taras już nabył.

Teraz czas na moje przyjemnoości ;)

Jutro przybędzie do nas nasz przyjaciel Jarek ze swoją koparką. Rozpocznie się równanie terenu. Mąż optymista twierdzi, że zajmie im to kilka godzin, choć pan z ogłoszenia twierdził, że to robota na cały dzień... A jak pisałam już we wczorajszym poście, jest co równać:

DSC_0079p.jpg DSC_0082p.jpg DSC_0085p.jpg

Oby Małżonek się nie mylił, bo ja już dziś akonto przypuściłam szturm na dział ogrodniczy w Leroy Merlin.

A efekt moich zakupów jest następujący:

2 wierzby Hakuro Nishiki

1 Magnolia

7 Jałowców chińskich (nie lubię tui, za to jałowce mają śliczne te igły)

Posadziliśmy dziś wieczorem wierzby Hakuro. Niestety, nie nawiozłam ich pod korzeniami, więc jutro zamierzam nawieźć je azofoską.

Ogólnie przy tej naszej glebie klasy VI wyglądają, jak na pustyni. Muszę pomyśleć o aranżacji wokół.

Zdjecia będą jutro, jak wstanie dzień ;)

A tu znalazłam fajne zdjęcie donic - takie rozwiązanie planuję przy tarasie:

17a2b04445fb2d9b0838763380a957c9.jpg

Poczytałam trochę o lawendzie, i oto miód na moj sercec: lubi piasek, głównie piasek i jeszcze raz piasek! Juhuu! :wiggle:

Zatem dziś miałam co robić. Zaczęłam wytyczać, mierzyć, liczyć i takie oto coś mi wyszło...

Posadziłam, oczywiście :)

DSC_0127.jpg DSC_0128n.jpg

Nurtuje mnie tylko, czym to obsypać? Spirea ma korę, ale lawenda nie lubi kwasowego odczynu. Może jednak kamyki?

No i w końcu wsadziłąm Magnolię... Szczerze wątpię, czy się przyjmie, bo stanowisko owszem - słoneczne, ale bynajmniej nie osłonięte... Takiego po prostu nie mamy :p

DSC_0130.jpg DSC_0132.jpgDSC_0133.jpg

Postanowiłam spisać po kolei wszystkie roślinki, które kupujemy.

Żeby potem można było wrócić i ewentualnie dokupić, bo jeszcze zapomnę nazwy :p

Zatem po kolei:

Jałowiec chiński - Juniperus chinensis Stricta

IMG_00001302v2.jpg

Żywotnik zachodni Teddy

DSC_0157.jpg

Trawa - Stipa Pony Tails

DSC_0150.jpg

Świerk karłowaty

DSC_0154.jpg

Ostrokrzew - Ilex

DSC_0151v.jpg