szala18 19.08.2014 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Witam, planuję adaptację projektu domu w kameliach 2 (archon.pl) pod teren szkód górniczych objęty 3 kategorią. Architekt adaptujący doradza budowę na TERMOPŁYCIE lub LEGALETTE, które są posadowione na piasku a nie mają fundamentu krzyżowego (ław). Z tego co się dowiedziałem lepiej na teranach 3 kategorii budować na fundamencie z ław, zazbrojonych prętami ze stali i dopiero na to płyta fundamentowa? Może ktoś doradzić ?? Rozwiązanie na TERMOPŁYCIE lub LEGALETTE wydaję się mało trwałe?? Osiadanie terenu w moim rejonie Wmax = 2,1m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 19.08.2014 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Poczytaj na forum wątek o płytach fundamentowych. Jeśli się zdecydujesz na płytę zleć jej projekt konstruktorowi, który się na tym zna i będziesz zadowolony. Na forum jest kilka przykładów płyt na szkodach górniczych. Np. moja na I kategorii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szala18 19.08.2014 06:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 na I kategorii może się to sprawdzić, ale gdy tutaj mamy doczyniania prawie z 4 kategorią ... wydaje mi się mało stabilne ? napewno gdy będzie pod płytą ława zbrojona itp będzie stabliniejsze .... Jak taka termopłyta sprawuje się po latach ? tzn. jak pracuje ? cały budynek się przechyla ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 19.08.2014 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 A co mają dać ławy pod płytą? Jak masz dużo kasy to zrób płytę denną, żelbetowe ławy i płytę górną. Będziesz miał super solidnie, stabilnie i super drogo. Jak się boisz, że płyta nie stabilna to zrób tradycyjnie ławy, ścianki z bloczków i podłoga na gruncie.Tu masz link do płyty na III kategorii http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-%29Zapytaj autora czy coś mu pęka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szala18 19.08.2014 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 czytam czytam i w dalszym ciągu nie jestem przekonany do takiej formy fundamentu ?? widzę że to nowoczesna forma budowy .... czy jednak do końca dobre na szkody górnicze 3 kategorii ehhh Z tego co wiem fundament robi się o 1 kategorie wyżej czyli mając 3 robimy na 4-rkę ? racja ? są jakieś wytyczne jak budować na szkodach ?? Poradnik pliz HELP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.08.2014 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Jak masz dużo kasy to zrób płytę denną, żelbetowe ławy i płytę górną. Co to za twór ? Może jakies przykłady takich realizacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 19.08.2014 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Wiałem taki projekt. Taka żelbetowa skrzynka zasypana piaskiem w środku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.08.2014 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Wiałem taki projekt. Taka żelbetowa skrzynka zasypana piaskiem w środku I z ławą w środku ? Czy tylko tak sobie to nazwałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 20.08.2014 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Dwie płyty połączone ścianami żelbetowymi, a miedzy nimi piasek. Nie zwróciłem uwagi na szczegółową konstrukcję. Ale jak znam tego projektanta to zrobił te płyty o grubości 30cm z ławami ukrytymi z pręta fi14. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szala18 25.08.2014 16:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 reasumując, wytrzymalsza będzie płyta fundamentowa typu legalette, z zdjętym humusem bez wykopu, czy fundament z ławami i ściągami ?? czy to prawda ze sama płyta typu legalette zachowuje się jak skrzynka i lepiej przenosi obciążenia? a ława moze pękać ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts