Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór fundamentu - Termopłyta - teren szkód górniczych III kategorii

szala18

Recommended Posts

Witam, planuję adaptację projektu domu w kameliach 2 (archon.pl) pod teren szkód górniczych objęty 3 kategorią. Architekt adaptujący doradza budowę na TERMOPŁYCIE lub LEGALETTE, które są posadowione na piasku a nie mają fundamentu krzyżowego (ław).

Z tego co się dowiedziałem lepiej na teranach 3 kategorii budować na fundamencie z ław, zazbrojonych prętami ze stali i dopiero na to płyta fundamentowa? Może ktoś doradzić ??

Rozwiązanie na TERMOPŁYCIE lub LEGALETTE wydaję się mało trwałe??

Osiadanie terenu w moim rejonie Wmax = 2,1m.

na I kategorii może się to sprawdzić, ale gdy tutaj mamy doczyniania prawie z 4 kategorią ... wydaje mi się mało stabilne ? napewno gdy będzie pod płytą ława zbrojona itp będzie stabliniejsze .... Jak taka termopłyta sprawuje się po latach ? tzn. jak pracuje ? cały budynek się przechyla ?

A co mają dać ławy pod płytą? Jak masz dużo kasy to zrób płytę denną, żelbetowe ławy i płytę górną. Będziesz miał super solidnie, stabilnie i super drogo. Jak się boisz, że płyta nie stabilna to zrób tradycyjnie ławy, ścianki z bloczków i podłoga na gruncie.

Tu masz link do płyty na III kategorii http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-%29

Zapytaj autora czy coś mu pęka.

czytam czytam i w dalszym ciągu nie jestem przekonany do takiej formy fundamentu ?? widzę że to nowoczesna forma budowy .... czy jednak do końca dobre na szkody górnicze 3 kategorii ehhh Z tego co wiem fundament robi się o 1 kategorie wyżej czyli mając 3 robimy na 4-rkę ? racja ? są jakieś wytyczne jak budować na szkodach ?? Poradnik pliz HELP