romanzc 19.08.2014 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Witam mam problem czy dobrze jest ułożone nadproże betonowe (widok na zdjęciu) nad drzwiami 90cm. Jakby zdjęcie sie nie otworzyło przedstawiam w kolejności wykonanie prac przy nadprożu: 1 ściana z pustaka Roben 2 4-5 cm zaprawa murarska z kawałkami cegłówki 3 nadproże porotherm 23,8x125cm 4 cegła pełna 5 pustak 6 strop itd. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 19.08.2014 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 A co konkretnie Cię niepokoi w takim wykonaniu nadproża ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romanzc 19.08.2014 22:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Niepokoi mnie to że na jednym otworze drzwiowym będzie usytuowana belka stropu teriva i przez to cały ciężar będzie spoczywał na tej belce. Są też belki nadproża typu L (wysokość 24 cm) które układa się po dwie powstaje kształt U i w środku uzupełnia się betonem lub ociepleniem. Nie wiem czy takie rozwiązanie było by lepsze, czy może nie ma się przejmować i wystarczy to co ja zastosowałem ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.08.2014 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Z katalogu wynika że ułozyleś nadproże niezgodnie z zaleceniem czyli jest liche. Te powinny stać na sztorc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romanzc 21.08.2014 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Tak zrobione nadproże widziałem gdzieś na budowie. Gdzie znalazłeś katalog tego nadproża ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 21.08.2014 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 (edytowane) Niepokoi mnie to że na jednym otworze drzwiowym będzie usytuowana belka stropu teriva i przez to cały ciężar będzie spoczywał na tej belce. Są też belki nadproża typu L (wysokość 24 cm) które układa się po dwie powstaje kształt U i w środku uzupełnia się betonem lub ociepleniem. Nie wiem czy takie rozwiązanie było by lepsze, czy może nie ma się przejmować i wystarczy to co ja zastosowałem ?. Myślę, że trzeba zapytać o to kierownika budowy. Nadproża w kształcie litery L powinny tworzyć korytko uzupełnione betonem i ewentualnie dozbrajane. Zaletą uniwersalnych nadproży jest możliwość ich dowolnego rozsunięcia, zależnie od grubości ściany. Obawiam się, że tak położone nadproże nie będzie prawidłowo pracowało. Najpewniej poskutkuje to spękaniami, ale to już musi powiedzieć kierownik budowy. Natomiast u mnie nad oknami nad którymi wypadały belki stropu nadproża były w projekcie dozbrojone dodatkowymi prętami. I kierownik kategorycznie tego przestrzegał. Edytowane 21 Sierpnia 2014 przez piotrek0m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 21.08.2014 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Ale te nadproza z winerbergera to nie są elki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 21.08.2014 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Tak zrobione nadproże widziałem gdzieś na budowie. Gdzie znalazłeś katalog tego nadproża ?. http://www.wienerberger.pl/ściany-i-stropy/parametry-techniczne-ścian-i-stropów/nadproża-porotherm To które podałeś powinno stać pionowo, mniejsze mogą leżec jak na fotce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzprojekty 22.08.2014 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Nie wiem jaki to typ nadproża, ale belki Porotherm 23,8 układa się na stojąco (ale one mają szerokość 70mm). Sugerowałbym to zweryfikować, bo nie wszystkie nadproża Porotherm układa się na leżąco z nadmurówką. Nie mówię, że zrobiłeś coś źle, ale wydaje mi się to dziwne, że nadproże o wysokości 23,8 leży.http://www.mzprojekty.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romanzc 24.08.2014 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Nadproże zostawię tak jak jest (post1), na nie zamiast cegły pełnej dam zbrojenie (4 pręty i strzemiona co 10 cm) w szalunku i zaleje betonem B20). Odejdzie mi stemplowanie i szalowanie dołu nadproża (jak zarazie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts