Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy tak można ułożyć nadproże nad drzwi

Recommended Posts

Witam

mam problem czy dobrze jest ułożone nadproże betonowe (widok na zdjęciu) nad drzwiami 90cm.

Jakby zdjęcie sie nie otworzyło przedstawiam w kolejności wykonanie prac przy nadprożu:

1 ściana z pustaka Roben

2 4-5 cm zaprawa murarska z kawałkami cegłówki

3 nadproże porotherm 23,8x125cm

4 cegła pełna

5 pustak

6 strop itd.

Pozdrawiam

nadproze.jpg

Niepokoi mnie to że na jednym otworze drzwiowym będzie usytuowana belka stropu teriva i przez to cały ciężar będzie spoczywał na tej belce. Są też belki nadproża typu L (wysokość 24 cm) które układa się po dwie powstaje kształt U i w środku uzupełnia się betonem lub ociepleniem. Nie wiem czy takie rozwiązanie było by lepsze, czy może nie ma się przejmować i wystarczy to co ja zastosowałem ?.

Niepokoi mnie to że na jednym otworze drzwiowym będzie usytuowana belka stropu teriva i przez to cały ciężar będzie spoczywał na tej belce. Są też belki nadproża typu L (wysokość 24 cm) które układa się po dwie powstaje kształt U i w środku uzupełnia się betonem lub ociepleniem. Nie wiem czy takie rozwiązanie było by lepsze, czy może nie ma się przejmować i wystarczy to co ja zastosowałem ?.

Myślę, że trzeba zapytać o to kierownika budowy.

Nadproża w kształcie litery L powinny tworzyć korytko uzupełnione betonem i ewentualnie dozbrajane. Zaletą uniwersalnych nadproży jest możliwość ich dowolnego rozsunięcia, zależnie od grubości ściany. Obawiam się, że tak położone nadproże nie będzie prawidłowo pracowało. Najpewniej poskutkuje to spękaniami, ale to już musi powiedzieć kierownik budowy.

Natomiast u mnie nad oknami nad którymi wypadały belki stropu nadproża były w projekcie dozbrojone dodatkowymi prętami. I kierownik kategorycznie tego przestrzegał.

Edytowane przez piotrek0m

Tak zrobione nadproże widziałem gdzieś na budowie.

Gdzie znalazłeś katalog tego nadproża ?.

http://www.wienerberger.pl/ściany-i-stropy/parametry-techniczne-ścian-i-stropów/nadproża-porotherm

To które podałeś powinno stać pionowo, mniejsze mogą leżec jak na fotce.

Nie wiem jaki to typ nadproża, ale belki Porotherm 23,8 układa się na stojąco (ale one mają szerokość 70mm). Sugerowałbym to zweryfikować, bo nie wszystkie nadproża Porotherm układa się na leżąco z nadmurówką. Nie mówię, że zrobiłeś coś źle, ale wydaje mi się to dziwne, że nadproże o wysokości 23,8 leży.

http://www.mzprojekty.pl