jaskow 19.08.2014 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 (edytowane) I w końcu przyszedł czas na mnie, aby założyć dziennik budowy. Na upartego mógłbym tema założyć w klubie samorobów, ale jednak nie tylko ja będę tam działał. To co dam radę, będę robił sam. A więc tak. O budowie domu myśleliśmy już od dłuższego czasu. Musieliśmy jednak czekać, aż w pracy wszystko się poukłada, tak jak ma się poukładać, bo chatka będzie budowana z pieniążków zapożyczonych z banku... W ubiegłym roku rozpoczęliśmy poszukiwania działki. I znaleźliśmy świetną, bo na obrzeżach miasta, na górce, tak że Pakość będziemy mogli oglądać "z lotu ptaka" Ma ona 970m2. A tak ona wyglądała jeszcze kilka dni temu (czerwony kropy wyznaczają narożniki działki. Akt notarialny kupna działki podpisaliśmy już 5 lutego 2014 i od tamtego dnia trwało załatwianie dokumentacji dążące do uzyskania pozwolenia na budowę, które to otrzymaliśmy u uprawomocniło się ono 10 lipca 2014r. Tamtego też dnia zgłosiłem rozpoczęcie budowy. Jeśli chodzi o projekt, wybieraliśmy między kilkoma z pracowni Z500, nie pamiętam już dokładnie jakimi. Zdecydowaliśmy się na Z232. Zależało nam na tym, abyśmy mięli swój master bedroom (może skromny, ale jest) i garaż w bryle domu. Do projektu wprowadziliśmy nieduże zmiany, tj. jedno okno połaciowe z łazienki na piętrze przenieśliśmy nad naszą sypialnię i zlikwidowaliśmy jeden komin, ponieważ nie będziemy robić kominka w salonie. Tak przedstawia się nasz projekt: Generalnie nadal czekamy za kredytem na budowę domu (jak dobrze pójdzie, w przyszłym tygodniu podpisujemy umowę) i myśleliśmy, że z budową na dobre ruszymy we wrześniu, ale! We wtorek ubiegłego tygodnia dzwoni do mnie murarz i pyta, jak tam z budową. No to mówię, że czekamy za pieniędzorami i chyba do września. Majster jednak stwierdził, że może dobrze byłoby chociaż ławy wylać. No ale jak to??? Skończyło się na tym, że wykonałem chyba milion telefonów, po czym następnego dnia rano był już zdejmowany humus. Pod koniec tej roboty na miejscu był już geodeta i czekał, by wyznaczyć budynek. I kolejny problem. "A ma Pan dechy do wyznaczania?". I znów kilka telefonów, po czym minęło 30 minut i dechy były na działce:D Zaraz po tym czekał już koparkowy na fundamenty. W kolejnym poście dodaję fotki z wykopanych fundamentów z prawie gotowym zbrojeniem. Edytowane 19 Sierpnia 2014 przez jaskow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskow 19.08.2014 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Oczywiście trzeba było też wcześniej załatwić stal, ale też się udało. Wszystko na szaleńca. Po wykopaniu fundamentów niestety musieliśmy czekać aż po poniedziałku z zalaniem ław z uwagi na święto i to, że betoniarnia miała urwanie głowy. Wczoraj na budowę wjechały dwie gruchy, łącznie 14,5m3 betonu B-20. Na glinie odpuściliśmy sobie chudziaka. W kolejnych postach kilka fotek z wczoraj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskow 19.08.2014 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskow 19.08.2014 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 I dwie świeżynki z dzisiaj: To by było na tyle. Dalej z budową ruszamy chyba we wrześniu, bo majster na urlopie. Zapraszam w tym wątku do komentowania, przekazywania wszelkich uwag, sugestii itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskow 08.09.2014 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 (edytowane) Ostatnio na działce pojawiły się dwie budowle. Garaż i zbity z pomocą znajomego kibelek:) Co do kosztów, to wyszło całkiem fajnie, bo garaż od kumpla za 500zł, palety 500kg za 13zł i mauzer 1000L - 50zł. Kibelek wyjdzie około trzech stówek. Prawdopodobnie w tym tygodniu lecimy w górę z fundamentami. Edytowane 8 Września 2014 przez jaskow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskow 17.09.2014 14:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 No i nareszcie budowa jakoś lepiej ruszyła. Oto efekty wczorajszego murowania fundamentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskow 17.09.2014 14:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskow 22.09.2014 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 Tak wyglądało 19 września. Ściany fundamentowe już całe wymurowane, częściowo ocieplone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskow 22.09.2014 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskow 22.09.2014 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 Dziś od 10 rana wykańczane były fundamenty. Wszystkie ściany są już ocieplone i zaizolowane. Pod ławą poprowadzona jest rura wodociągowa. Do fundamentów weszło prawie 5 łódek piachu, czyli jakieś 140 ton. Myślałem, że będzie potrzebne mniej, ale zagęszczarka swoje zrobiła. W środę lub czwartek będzie hydraulik i rozprowadzi kanalizę, a w sobotę lejemy chudziaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskow 22.09.2014 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskow 22.09.2014 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskow 26.09.2014 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2014 Kanaliza zrobiona. Podobno jutro lejemy chudziaka:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskow 30.09.2014 16:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Stan "zero" osiągnięty:) Beton wylany dziś rano, popołudniu już na tyle twardy, że można po nim chodzić. Jutro na budowę wjeżdża jeden transport Gazobetonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskow 01.10.2014 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 Miałem dziś zamiar wyspać się przed nocką i jak to zazwyczaj bywa nie udało się zbytnio. Chwilę po 7 zadzwonił już kierowca, że dojeżdża do Pakości z pustakami. Więc szybko wyskoczyłem z wyra i trza było jechać na budowę. Pustaki szybko zrzucone, mogę powiedzieć, że przyjechały świeże bułeczki prosto z pieca, bo niektóre były jeszcze bardzo ciepłe. No to teraz pozostaje czekać, kiedy pojawią się ściany:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts