Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Baumit MPI 25 Fine - do malowania bez gładzi/szlichty?

Recommended Posts

Planuję w domu - Phoroterm 44 Dryfix - otynkować od wewnątrz i od zewnątrz tynkami cementowo-wapiennymi. Przyszedł czas, w którym trzeba zdecydować o tynku wewnętrznym i go wykonać.

Mam taką "wizję" że jak niektórzy bywalcy tego forum pomaluję tynk cementowo-wapienny (bez nakładania gładzi i szlichty). Nie muszę mieć ściany gładkiej jak "pupa niemowlaka", ale też nie chciałbym "baranka".

Wymyśliłem sobie, że zdecyduję się na Baumit MPI 25 Fine (ziarno max 0,5) - według producenta to GŁADKI cementowo-wapienny, jednowarstwowy tynk maszynowy. "Bardzo drobne uziarnienie i wysoka plastyczność produktu umożliwiają wykonywanie tynków wewnętrznych, zacieranych na gładko. (...) Tynk ten charakteryzuje wysoka wytrzymałość na ściskanie CS III (pow. 5 MPa) oraz wysoka przyczepność do podłoża 0,5 MPa. Zużycie tynku wynosi ok. 14kg/m2/cm, a minimalna grubość 8mm na suficie i 10mm na ścianie."

Karta techniczna:

http://www.baumit.pl/upload/pimdam/pdb/PDBL_MPI_25_Fine.pdf

Mam pytanie, czy ktoś już ma ten tynk u siebie?

Czy rzeczywiście jest na tyle gładki, ze po pomalowaniu nie będzie raził "chropowatością"?

Czy da się tynk cementowo-wapienny (nie jest biały po wyschnięciu przecież) pomalować na śnieżnobiały kolor?

Edytowane przez asmagus

Albo czytać nie potrafisz (bez obrazy) albo jakiś mundry wcisnął kit. Baumit w karcie technicznej gwarantuje wytrzymałość jedynie circa 2,5 MPa, co odpowiada cyferkom w nazwie - 25.

Dalej: z deklaracji właściwości użytkowych wynika że zawiera w sobie najpewniej jakiś uszczelniacz (-> przepuszczalność pary wodnej W1, typówka dla c/w - takich normalnych W0 - czyli nieco większa.

W składzie ma ok 3% wapna (tu i kolejne liczby to delikatne wróżby), ok 17 - 18% cementu, najpewniej klasy 32,5, hutniczego.

Jeżeli jest to tynk o ziarnie o grubości do 0,5 mm to najpewniej są to frakcje piasków kwarcowych.

Tynk jak tynk żaden tzw. szał. Po prostu zeszli z uziarnieniem, dodali cementu, nieco wapna by zielone gie... nie wychodziło. Według mnie jest nieco zbyt mocny / twardy jako zewnętrzny. Zwróć uwagę na przerwę technologiczną po nałożeniu warstwy 10 mm

• 9 months później...