asmagus 19.08.2014 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 (edytowane) Planuję w domu - Phoroterm 44 Dryfix - otynkować od wewnątrz i od zewnątrz tynkami cementowo-wapiennymi. Przyszedł czas, w którym trzeba zdecydować o tynku wewnętrznym i go wykonać. Mam taką "wizję" że jak niektórzy bywalcy tego forum pomaluję tynk cementowo-wapienny (bez nakładania gładzi i szlichty). Nie muszę mieć ściany gładkiej jak "pupa niemowlaka", ale też nie chciałbym "baranka". Wymyśliłem sobie, że zdecyduję się na Baumit MPI 25 Fine (ziarno max 0,5) - według producenta to GŁADKI cementowo-wapienny, jednowarstwowy tynk maszynowy. "Bardzo drobne uziarnienie i wysoka plastyczność produktu umożliwiają wykonywanie tynków wewnętrznych, zacieranych na gładko. (...) Tynk ten charakteryzuje wysoka wytrzymałość na ściskanie CS III (pow. 5 MPa) oraz wysoka przyczepność do podłoża 0,5 MPa. Zużycie tynku wynosi ok. 14kg/m2/cm, a minimalna grubość 8mm na suficie i 10mm na ścianie." Karta techniczna:http://www.baumit.pl/upload/pimdam/pdb/PDBL_MPI_25_Fine.pdf Mam pytanie, czy ktoś już ma ten tynk u siebie?Czy rzeczywiście jest na tyle gładki, ze po pomalowaniu nie będzie raził "chropowatością"?Czy da się tynk cementowo-wapienny (nie jest biały po wyschnięciu przecież) pomalować na śnieżnobiały kolor? Edytowane 19 Sierpnia 2014 przez asmagus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 19.08.2014 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Czy nie będzie raził chropowatością - wszystko zależy od wykonawcy, każdy tynk można spie... Czy da się pomalować? - oczywiście, że tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 19.08.2014 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Albo czytać nie potrafisz (bez obrazy) albo jakiś mundry wcisnął kit. Baumit w karcie technicznej gwarantuje wytrzymałość jedynie circa 2,5 MPa, co odpowiada cyferkom w nazwie - 25. Dalej: z deklaracji właściwości użytkowych wynika że zawiera w sobie najpewniej jakiś uszczelniacz (-> przepuszczalność pary wodnej W1, typówka dla c/w - takich normalnych W0 - czyli nieco większa.W składzie ma ok 3% wapna (tu i kolejne liczby to delikatne wróżby), ok 17 - 18% cementu, najpewniej klasy 32,5, hutniczego.Jeżeli jest to tynk o ziarnie o grubości do 0,5 mm to najpewniej są to frakcje piasków kwarcowych.Tynk jak tynk żaden tzw. szał. Po prostu zeszli z uziarnieniem, dodali cementu, nieco wapna by zielone gie... nie wychodziło. Według mnie jest nieco zbyt mocny / twardy jako zewnętrzny. Zwróć uwagę na przerwę technologiczną po nałożeniu warstwy 10 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asmagus 21.08.2014 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 To ma być tynk wewnętrzny jedynie. Zresztą nie musi oczywiście być ten, może być inny o uziarnieniu maksymalnym 0,5 mm.Dzięki za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wanti 20.06.2015 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2015 A ja mam ten tynk własnie mi tynkują, i widziałem na gotowo ten tynk i jest bardzo ładny i gładki, po wyschnięciu trzeba tylko ze ścian usunąć wolne ziarenka i malować, żadne gładzie nie są potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts