Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gruz w fundamentach

Gagandzia

Recommended Posts

Jesteśmy przed zrobieniem fundamentów. Chcemy zrobić je sami z pomocą rodziny. Dziadek zaproponował (aby obniżyć koszty) aby do fundamentów i w czasie lania betonu dorzucać gruz. Tak się kiedyś robiło.

Co sądzicie o tym rozwiązaniu? Warte zachodu czy nie opłaca się w ten sposób zaoszczędzić te parę złotych?

Można dać gruz, ale o frakcji nie grubsze jak kruszywo w betonie. Nie można dawać wielkich kawałków betonu.

Mam fundament gdzie były kamienie wrzucone przez mojego dziadka, jeszcze przed wojną.

Do betonu wrzucił ... i pech chciał akurat fundament jest spękany właśnie w miejscu tych kamieni.

Chcesz dawać gruz ok ... ale trzeba ładnie pokruszyć. tj kawałeczki 3cm max ...

Masz gruz ?

Nie, ale na internecie jest dużo ogłoszeń typu "oddam gruz"

Nie warte zachodu, ile tego gruzu możesz wrócić? 1-2m3, plus robota. zaoszczędzisz 300zł.

No tak, ale tu 300, tam 300 i się zbiera większa kwota oszczędności.

Ja myślę, że fundamenty to ważny element domu więc chyba nie warto tak eksperymentować... Wasze wypowiedzi, że utwierdzają mnie w przekonaniu że nie warto.

Przy okazji, jak jest lepiej i taniej - wykopać dziurę tylko pod ławę fundamentową czy pod całą powierzchnię domu i potem to zasypać?

Wykopiesz całe to nie będzie się dało prawidłowo zagęścić, nie mówiąc ile pospółki wejdzie szkoda kasy. Weź koparę, zdejmij humus i wykop ławy. Jak masz gliny to można lać ławy bezpośrednio do wykopu, jak nie można zrobić najpierw chudym betonem. Sciany fundamentowe polecam lite, nie z bloczków, bo mniej podciągają wodę i są trwalsze.

Tylko dla tego zaproponowałem gruz i pokazałem jak można tylko dopuszczalnie to zrobić żeby =

więcej się młotem opierze jak to warte. Jeśli ktoś ma kruszarkę i duże ilości do recyklingu ok ...

ale tu zbytek łaski.

Większy kawałek jak 30mm powoduje zwiększanie naprężeń w betonie ! tak że tylko przeszkadza ! a nie pomaga.

Tak że chytremu dziadkowi trzeba to jasno uświadomi iż jest to nie zgodne ze sztuką.

Wykopać można w zasadzie wszystko. Tylko nie każdy da radę ;-)

Koszt koparko/ładowarki w moim przypadku to 80 zł/godz. Czy to normalna cena nie wiem, to dalszy znajomy, choć to się okazało dopiero przy "robocie". Z całą pewnością mam szczęście z ceną o tyle, że kasuje mnie tak samo, niezależnie od tego, na ile przyjedzie i nie dolicza sobie nic za dojazd. Choć pewnie ma to w cenie. Bywało, że przyjeżdżał na godzinę rozrzucić np. auto kamieni. Cena niezmienna.

Kopać możesz, ale czy masz pewność, że zrobisz to równo? Jeśli wykopiesz za głęboko, wtedy dopiero są koszty, bo trzeba tam zagęszczać podłoże.

Gość kopie koparką, ostatnie centymetry wyrównuje się łopatą i ma się wszędzie równe podłoże, równo i zrobione dobrze! Nie warto na tym oszczędzać.