Gagandzia 19.08.2014 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Jesteśmy przed zrobieniem fundamentów. Chcemy zrobić je sami z pomocą rodziny. Dziadek zaproponował (aby obniżyć koszty) aby do fundamentów i w czasie lania betonu dorzucać gruz. Tak się kiedyś robiło. Co sądzicie o tym rozwiązaniu? Warte zachodu czy nie opłaca się w ten sposób zaoszczędzić te parę złotych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.08.2014 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Masz gruz ? m3 betonu to 200zł - wg mnie nie warto. Kiedys kopało się szerkokie wykopy 40-50 cm a boton robiło w betoniarce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 19.08.2014 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Można dać gruz, ale o frakcji nie grubsze jak kruszywo w betonie. Nie można dawać wielkich kawałków betonu.Mam fundament gdzie były kamienie wrzucone przez mojego dziadka, jeszcze przed wojną.Do betonu wrzucił ... i pech chciał akurat fundament jest spękany właśnie w miejscu tych kamieni. Chcesz dawać gruz ok ... ale trzeba ładnie pokruszyć. tj kawałeczki 3cm max ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 19.08.2014 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 gra nie warta zachodu. Kiedyś nie było betonu i oszczędzano nie z biedy a z braku materiału. Dziś beton jest wszędzie. Ja bym nie dawał. jajmar ma rację... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 19.08.2014 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Nie warte zachodu, ile tego gruzu możesz wrócić? 1-2m3, plus robota. zaoszczędzisz 300zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagandzia 19.08.2014 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Masz gruz ? Nie, ale na internecie jest dużo ogłoszeń typu "oddam gruz" Nie warte zachodu, ile tego gruzu możesz wrócić? 1-2m3, plus robota. zaoszczędzisz 300zł. No tak, ale tu 300, tam 300 i się zbiera większa kwota oszczędności. Ja myślę, że fundamenty to ważny element domu więc chyba nie warto tak eksperymentować... Wasze wypowiedzi, że utwierdzają mnie w przekonaniu że nie warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagandzia 19.08.2014 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Przy okazji, jak jest lepiej i taniej - wykopać dziurę tylko pod ławę fundamentową czy pod całą powierzchnię domu i potem to zasypać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturjn 19.08.2014 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Przy okazji, jak jest lepiej i taniej - wykopać dziurę tylko pod ławę fundamentową czy pod całą powierzchnię domu i potem to zasypać? Wykopiesz całe to nie będzie się dało prawidłowo zagęścić, nie mówiąc ile pospółki wejdzie szkoda kasy. Weź koparę, zdejmij humus i wykop ławy. Jak masz gliny to można lać ławy bezpośrednio do wykopu, jak nie można zrobić najpierw chudym betonem. Sciany fundamentowe polecam lite, nie z bloczków, bo mniej podciągają wodę i są trwalsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 20.08.2014 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Tylko dla tego zaproponowałem gruz i pokazałem jak można tylko dopuszczalnie to zrobić żeby = więcej się młotem opierze jak to warte. Jeśli ktoś ma kruszarkę i duże ilości do recyklingu ok ...ale tu zbytek łaski.Większy kawałek jak 30mm powoduje zwiększanie naprężeń w betonie ! tak że tylko przeszkadza ! a nie pomaga.Tak że chytremu dziadkowi trzeba to jasno uświadomi iż jest to nie zgodne ze sztuką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 20.08.2014 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Tak że chytremu dziadkowi trzeba to jasno uświadomi iż jest to nie zgodne ze sztuką. Dziadek zatrzymał się myślowo w innej epoce. Może i pustaki kręciłby na budowie jak onegdaj się robiło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagandzia 21.08.2014 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 A myślicie, że da radę wykopać te ławy łopatą czy nie ma sensu się męczyć i szukać od razu koparki?Ile mniej więcej bierze koparka za godzinę pracy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Wojtek 21.08.2014 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Wykopać można w zasadzie wszystko. Tylko nie każdy da radę Koszt koparko/ładowarki w moim przypadku to 80 zł/godz. Czy to normalna cena nie wiem, to dalszy znajomy, choć to się okazało dopiero przy "robocie". Z całą pewnością mam szczęście z ceną o tyle, że kasuje mnie tak samo, niezależnie od tego, na ile przyjedzie i nie dolicza sobie nic za dojazd. Choć pewnie ma to w cenie. Bywało, że przyjeżdżał na godzinę rozrzucić np. auto kamieni. Cena niezmienna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagandzia 21.08.2014 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 A ile godzin trwa wykopanie ław, tak mniej więcej ... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 22.08.2014 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Kopać możesz, ale czy masz pewność, że zrobisz to równo? Jeśli wykopiesz za głęboko, wtedy dopiero są koszty, bo trzeba tam zagęszczać podłoże.Gość kopie koparką, ostatnie centymetry wyrównuje się łopatą i ma się wszędzie równe podłoże, równo i zrobione dobrze! Nie warto na tym oszczędzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts