Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

p?kni?cia na elewacji zewn. - co robi??

Recommended Posts

A konkretnie: dom został ocieplony styropianem. Na styropian przyszedł klej, w którym została "utopiona" siatka. To miało wysychać przez 3 tygodnie a tymczasem wysycha pewnie juz z 6 (wykonawca miał inne priorytety na drugiej budowie :-? ). Kolejną warstwę ma stanowić środek gruntujący. Ostatnio oglądałam z bliska to co juz jest i zauważyłam masę drobniutkich pęknięć dosłownie wszędzie - na ścianach, przy oknach, w narożnikach... :-? Czy to jest normalne? Z czego się to wzięło :o ? I jak teraz zrobić żeby było dobrze? Czy kazać im to szpachlować i dopiero gruntować? Tylko, że wtedy musieliby szpachlować praktycznie całą elewację...

Proszę poradźcie jak ten temat "ugryźć". Z góry dzięki za wypowiedzi!

pozdrawiam

pyzia

cze! tak było u mojej teściowej przed kilku dniami .reklamowała u doradcy technicznego firmy której był klej (cały system) iorzekł że klej był za tłusty . prosiło dyskrecję iw ramach gratisu ma tynk za darmo!przed ma czymś malować!ja mam inny problem u mnie są pęknięcia w rogach (narożnikach) dzwoń do doradcy technicznego każda firma takiego ma musi przyjechać i ocenić pozdrawiam ana

cze! tak było u mojej teściowej przed kilku dniami .reklamowała u doradcy technicznego firmy której był klej (cały system) iorzekł że klej był za tłusty . prosiło dyskrecję iw ramach gratisu ma tynk za darmo!przed ma czymś malować!ja mam inny problem u mnie są pęknięcia w rogach (narożnikach) dzwoń do doradcy technicznego każda firma takiego ma musi przyjechać i ocenić pozdrawiam ana

• 6 years później...

Witam

Chociaz temat stary, to moze ktos doradzi co robic.

Otoz rok temu, ocieplono mi dom, z racji ogriczonych srodkow, skonczylo sie na tym, ze polozenie struktury odbedzie sie w przyszlosci.

Dzisiaj zauwazylem na kleju ,bardzo duza ilosc drobnych nieregularnych pekniec. Po zakonczeniu prac sciany byly gruntowane.

Czy jezeli zagruntuje sciany, i poloze tynk, peknieca pojawia sie ponownie ?

Z gory dziekuje za porady

Dzisiaj zauwazylem na kleju ,bardzo duza ilosc drobnych nieregularnych pekniec. Po zakonczeniu prac sciany byly gruntowane.

Jakim gruntem były zabezpieczone ściany, chodzi mi o rodzja (nazwę) gruntu i producenta?

Czy jezeli zagruntuje sciany, i poloze tynk, peknieca pojawia sie ponownie ?

Prawdopodobnie pęknięcia, o których piszesz to drobne rysy skurczowe. Powstają one często w wyniku nałożenia zbyt grubej warstwy kleju, lub przy wysychaniu kleju w zbyt wysokiej temperaturze. Często mogą się też pojawić po zimie w efekcie działania zmiennych warunków atmosferycznych (temperatury i wilgotności powietrza). Na powstawanie rys są narażone szczególnie kleje z niższej półki cenowej, o małej elastyczności.

Jeżeli rysy są bardzo małe, to dobry grunt pod tynk wypełni i pokryje je w całości. Jeżeli jednak pęknięcia są wyraźnie to należałoby zaszpachlować je, poprzez nałożenie na całe ściany cienkiej warstwy dobrego (elastycznego kleju)

Jeżeli rysy są bardzo małe, to dobry grunt pod tynk wypełni i pokryje je w całości. Jeżeli jednak pęknięcia są wyraźnie to należałoby zaszpachlować je, poprzez nałożenie na całe ściany cienkiej warstwy dobrego (elastycznego kleju)

Klej oraz grunt, byl firmy Inter grad.

I znowu okazuje sie ze tanie wychodzi drozej....

przy 200m2 (statystyczna elewacja forumowicza) elewacji(ceny z Alledrogo)

Intergrąd klej do siatki (16,70) za worek 25kg (4,5kg/m2) czyli 900kg = 36 worków x 16,70 = 601,20

Robocizna: okolo 12zl/m2 (wykonanie warstwy zbrojacej) = 2400

RAZEM: 3001,20

I teraz dobrym klejem (zeby nie bylo ze Slonik tylko niech bedzie Henkel)

CERESIT ZU 25kg klej do siatki (21,00) za worek 25kg (4,5kg/m2) czyli 900kg = 36 worków x 21,00 = 756

Robocizna: okolo 12zl/m2 (wykonanie warstwy zbrojacej) = 2400

RAZEM: 3156,00

"Zaoszczedziles" 150 zeta na materiale to teraz dołożysz znacznie wiecej na naprawe.... (material plus robocizna)

Trzeba bylo zapytac zanim zaczales elewacje... ale jak to zwykle bywa, Polak madry po szkodzie.

Po pierwsze nie probowalem na niczym zaoszczedzic, po drugie nie prosilem o wyliczenia, tylko o porade co z tym fantem zrobic, czytaj ze zrozumieniem.

prosze bardzo.... nie komentuje....

zedrzec luzne elementy, odpylic, jezeli podloze jest chlonne lub sypkie - zagruntowac

zastosowac dobrej jakosci klej, ponownie wyszpachlowac, pozwolic wyschnac, zagruntowac polozyc tynk cienkowarstwowy.

jareko a w szerokim powazaniu mam to czy sie narazam czy nie. Prawda jest taka: z g...na bicza nie ukrecisz i to sie nigdy nie zmieni zarowno w Twojej dzialce okiennej jak i w mojej elewacyjnej i izolacyjnej. Jak wybierasz najnizsza oferte latajac jak kot z pecherzem od hurtowni do hurtowni zahaczajac o markety - licz sie z poprawkami ktore w caloksztalcie wychodza drozej. i tak JEST ZAWSZE, podobnie z wykonawca w/w prac... czego spodziewac sie po kilku Panach Mietkach ktorzy jeszcze wczoraj stali pod sklepem, a ze skonczyla sie kasa na browar podwineli rekawy i zaczeli ocieplac budynki za 30zl/m2 :)

A pozniej placz na forum: popekalo, krzywo, przebarwienia....

Tylko czy będzie miał taką samą odwagę powiedzieć dlaczego wybrał tego a nie innego wykonawcę z tych którzy przedstawili mu ofertę?

odpowiedz jest oczywista, nie trzeba jej pisac.