Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prosty parterowy bez udziwnień

Recommended Posts

Prosimy o szkic ..

bo "tradycyjny murowaniec" jest bardziej drogi, na fundamentach niż na płycie.

A że projekty zakładają różne cuda związku z płytą.. to tylko dowodzi że temat jeszcze jest świeży.

I tu się mylisz ;) kociołek do grzania pasywnego kosztuje 1500 zł z aristona i ma 80 Litrów pojemości .. ma moc 5,6 kW ..

po ful na ogrzewanie domu pasywnego .. i jest jedno funkcyjny .. do CWU ..

ale na mikro C.O może się przecież podzielić, zaleta ? zaparta komora spalania.

dołączam się do prośby o szkic. nurtuje mnie właśnie ten problem PC a gazu przy takiej działce

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Fundament "tradycyjny" na isomurze, perility ..itp ..masa tego oraz kopanie do 1,2 m np jak u mnie ..

Wiem że da się płycej .. posadzić i na zwykłych fundamentach .. oraz zupełnie inaczej do tego podejść.

Ale płyty i tak się nie da uniknąć. Dobry projekt płyt jest tańszy niż rozbicie na naście etapów robienia fundamentów.

Dziękuje, za takie bawiusianie się ...obklejanie izolacją po obu stronach fundamentu. :bash: Plus jeszcze kolejny etap

wylewka w każdym pomieszczeniu. Dylatacje wylewki trzeba zrobić na obwodzie..

Plus kopanie .. jeśli bym miał się budować zaraz koło moich rodziców .. to ; zdzieram tylko humus i rozkładam izolację...

grunt wysokoskonsolidowany, sucho jak pieprz bo wzniesienie.

I na jakiego jest mi drzeć dziurę na 1,2 m w głąb .. choć wiem że mógł bym znacznie płycej.

Ale to bez sens ..:bash:

Kolego Merkava rób sobie jak chcesz.

Nie pisz prawd uniwersalnych podpierając się "budowaniem koło rodziców".

Mieszasz obiektywizm z subiektywizmem.

Są różne grunty i różne projekty PF. I tu mogą być różnice w cenie, którą determinują przyjęte rozwiązania konstrukcyjne.

Są też różne uwarunkowania wykonawcze i materiałowe, które także mają wpływ na cenę.

W końcu sam projekt płyty to 1000 zł. (a to może być 1/5 ceny wszystkich bloczków fundamentowych) itd itd.

Poza tym to nie temat o wyższości PF nad tradycyjnym fundamentem i na odwrót.

Niech każdy sobie wybiera jak chce.

Pokazuję jak można wyeliminować mostek termiczny na styku ścian (nośnych i działowych) z fundamentem i chudziakiem. Jeśli ktoś się zdecyduje na tradycyjny fundament.

Co do gazu i PC. Proponuję poczytać DB i popytać dwóch userów Arturo72 i fotohoby. Z tego co pomnę obaj mieli gaz przy działce, obaj rozważali PC. Jedne z nich wybrał PC PW, a drugi gaz. Posłuchaj ich argumentów, podziel przez swoją wiedzę/oczekiwania/doświadczenie i wybierz co dla Ciebie będzie najlepsze.

• 2 weeks później...
  • 2 months później...
  • 4 weeks później...
  • 1 month później...
zapytaj jednego "forumowego fachofca", on ci powie, że straty to tylko do gruntu, a pozostałe przegrody to mały pikuś.... Pan Pikuś :lol:

Nie chcę się mądrzyć ale to prawda - przez ściany wcale nie ucieka najwięcej...

a teraz się pomądrzę:

Powyżej był świetny przepis na dom energooszczędny, brakowało właśnie wspomnianych (ale gdzie indziej) złotych proporcji kubatury do pola powierchni przegród. Najoptymalniejsza była by kula lub walec, ale taka forma jest daleka od zaprezentowanych wcześniej projektów. Najgorsze proporcje mają rozległe parterówki ale mi one też się podobają najbardziej.

Orientacja tak jak opisano powyżej, ciepłe pomieszczenia wsch-płd, zimne półn.-zach. (od zachodu jest najwięcej wiatrów),

Grubość izolacji jest ważna, ale ważniejsza jest jej ciągłość (brak mostków).

Wentylacja - kolejny superważny element - tylko mechaniczna z odzyskiem, dlatego ważna jest szczelność domu.

Ogrzewanie - w myśl zasady: nie po to izolujemy aby robić centralne!!! W domach z niskim zapotrzebowaniem nie robimy centralnego ogrzewania, tylko decentralizujemy źródła ciepła. Przy niskim zużyciu nie stosujemy drogich rozwiązań. Przy 100m2 i zapotrzebowaniu 20kWh/m2 rozwiązania za 100tysi nie zwróci się nigdy. Najlepsze efekty daje grzanie prądem - najtańsze urządzenia, możliwość dokładnego sterowania itd...

CWU - przede wszystkim ograniczenie ilości - perlatory na wylewkach, czujniki zbliżeniowe na bateriach itd - to daje największe oszczędności.

Oświetlenie: LED, nawet 90% oszczędności względem tradycyjnego.

Jako opcja: minielektrownia wiatrowa lub słoneczna na dachu z opcją odsprzedaży prądu

itd, itd...

Mój projekt to ostro zmodyfikowany ŻUCZEK-SZKIELET, ze zwiększonymi okapami (1m), innym kątem dachu (35 zamiast 30) i z poddaszem, z absolutnie innym przeszkleniem, itd... w salonie będzie stał dodatkowo piecyk na pellet drzewny z płaszczem wodnym (do CWU i nagrzewnicy wodnej w rekuperatorze)i z funkcją DGP - fajne rozwiazanie, wspołpracujące w automacie ze wszystkimi innymi rozwiazaniami i ładne. Poza tym, bardzo lubię kominki...

Witam,

chciałbym poznać waszą opinię o takim domku w formie prawie pasywnej 20-30 W/m²

http://extradom.pl/projekt-domu-alan-iv-g2-multi-comfort-WRC2433

http://extradom.pl/projekt-domu-ex-8-g2-wersja-d-WRC2129

podobają mi się takie rozległe parterówki bez użytkowego poddasza. o możliwie prostej budowie, w kształcie kwadratu lub raczej prostokąta. Jak dotąd nieznalazłem podobnego projektu przystosowanego do pasywnego- może koleżanki lub koledzy się spotkały na forum?

Układ pomieszczeń oczywiście do zmian. Od kiedy kolega R&K zrezygnował z płyty funndamentowej na ławy, zastanawia mnie co z tym fantem zrobić.

Co myślicie o takiej koncepcji ?

Do kolegi Jaskiek71, R&K lub innych którzy badali kwestię przegrzewania się pomieszczeń> ten pierwszy dom ALAN ma takie wewnętrzne rolety- rozważaliście taką opcję?

Buduj z poddaszem uzytkowym, bo z czasem zacznie ci brakowac miejsca i stwierdzisz , ze mieszkasz w kurniku.

Bez obrazy za slownictwo

Nie chcę się mądrzyć ale to prawda - przez ściany wcale nie ucieka najwięcej...

Jezeli chodzi o rozkład strat i rzekomo straty do gruntu są najwieksze to nieprawda, jezeli przyjmiemy, ze sumujemy wszystkie straty poza stratami przez przenikanie przez sciany to prawda.

Jezeli chodzi o rozkład strat i rzekomo straty do gruntu są najwieksze to nieprawda, jezeli przyjmiemy, ze sumujemy wszystkie straty poza stratami przez przenikanie przez sciany to prawda.

A Pan twierdził, że zna podstawy fizyki!!! Naprawdę warto poznać jak się chce coś doradzać.

A Pan twierdził, że zna podstawy fizyki!!! Naprawdę warto poznać jak się chce coś doradzać.

A spodziewa sie Pan ze poprę jego stanowisko?. Niech Pan znajomosci fizyki w to nie miesza, Pan oszukuje inwestorów glosząc takie twierdzenia, ja przedstawiam stan faktyczny. A tak przy okazji prosze podac wyliczenia opłacalnosci pompy cwu przy zapotrzebowaniu na cwu 2000 kWh, ja Panu podałem moje obliczenia, Pan zamilkł, chociaz dalej pisze o COP=3 dla takich pomp

A spodziewa sie Pan ze poprę jego stanowisko?. Niech Pan znajomosci fizyki w to nie miesza, Pan oszukuje inwestorów glosząc takie twierdzenia, ja przedstawiam stan faktyczny. A tak przy okazji prosze podac wyliczenia opłacalnosci pompy cwu przy zapotrzebowaniu na cwu 2000 kWh, ja Panu podałem moje obliczenia, Pan zamilkł, chociaz dalej pisze o COP=3 dla takich pomp

Przecież ja nie uznaję OZC, to dlaczego Pan napisał, że oszukuje!!!? Powinien Pan znać fizykę .

Daj spokój! To albo sam Brzęczkowski albo któryś z jego kumpli z magla. Stek bzdur jak zwykle.

Przecież ja nie uznaję OZC, to dlaczego Pan napisał, że oszukuje!!!? Powinien Pan znać fizykę .

To ze Pan nie uznaje OZC to wiadomo od dawno. To ze nie jest to zaden aksjomat, twierdzenie, teza uznana przez naukowców równiez. Wniosek ze ten który liczy ozc nie zna fizyki jest wnioskiem fałszywym. Dlaczego napisałem ze Pan oszukuje, dlatego ze Pana twierdzenia na temat ozc są nieprawdziwe, tendencyjne i kłamliwe. Jaki jest cel takich działan? nie wiem, ale wiem ze fora przyciągają tych którzy głoszą jedynie słuszne idee, frustratów, oraz im podobnych.