Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z szumem w rurach wody użytkowej po remoncie

piotrek88

Recommended Posts

Witam.

Po zrobieniu instalacji wodnej z rur stalowych gdy puszczę wodę w kranie czy prysznicu to niemiłosiernie szumi, wszędzie w całym domu, w grzejnikach też. Szum generują baterie, te nowe nie na kurki tylko te przesuwane ciepło zimno.

Została mi jedna bateria klasyczna na kurki z gumami to ta nie szumi.

Rury mam stalowe, mam pytanie czy ten szum z baterii przenoszą te rury czy woda ?

Bo jak rury to może by pomogło zastosowanie kawałka np pół metra rury plastikowej zgrzewanej ?

No ale do baterii czy prysznica mam podłączenia za pomocą wężyków elastycznych, a jak widać a raczej słychać to nic to nie daje, bo szum jest tak duży że raczej mocniejszy już być nie może, czy zatem danie odcinka 0,5m rury plastikowej by coś dało czy nic ?

W łazience jak już szumi to niech szumi tylko przenosi mi na grzejniki i spać się nie da gdy ktoś się kompie.

Przenosi pewnie przez bojler na c.o. ten szum.

Wężyk jest powlekany metalem może przez to przenosi ten szum, może typowy plastik PP jak się nie mylę rozwiąże problem ?

Z góry dziękuję za poradę

Ciśnienie jest 8bar, zredukowane reduktorem na ok.3,5

Dawniej jak nie było reduktora to szum był zdecydowanie mniejszy niż teraz, ale wszędzie były klasyczne starodawne baterie.

Najgorsze jest to że szum jest przenoszony na grzejniki, i jak się w nocy ktoś kompie to wszystkich obudzi.

Popełniłem chyba błąd robiąc instalację wodną rurami stalowymi, trzeba było kupić zgrzewarkę za 90zł i robić plastikami.

Jeszcze nic straconego, jeśli rury plastikowe zlikwidują przenoszenie szumu z wody użytkowej na centralne to zamawiam zgrzewarkę i będę próbował.

No i mam problem bo od bojlera idą rury 3/4 i nim w kuchni pojawi się ciepła woda to muszę wypuścić 20 litrów.

Na zaś zapytam jaką zgrzewarkę kupić, może być taka Bass Polska ?