bobot48 20.08.2014 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Witam Wszystkich. Mam taki problem. Jakiś czas temu skończyłem remont mieszkania tzn szpece mi robili. Została mi jedna ściana do zrobienia a moja ,,szefowa" nie wiedziała co na niej chce wiec postanowiliśmy ze sami ją pomalujemy. Ściana jest betonowa a na niej jest płyta gipsowo kartonowa. W miejscu gdzie stykają się 2 płyty została poszpachlowana i tak została mi ona do roboty Czy była pogruntowana nie mam pojęcia. . Zaczęliśmy szukać odpowiedniego koloru i mieliśmy kilka próbek różnych farb. Oczywiście bez namysłu w kilku miejscach na tej płycie maźneliśmy pędzlem dla sprawdzenia koloru dokładnie w 4 miejscach i tak to zostawiliśmy. W końcu wybraliśmy kolor i zacząłem działać. Cała moja wiedza opierała się na radach sprzedawcy. Wiedziałem że musze dać cos pod właściwą farbę więc sprzedawca zaproponował mi żeby pomalować ścianę białą farba 2 razy i później właściwą farbą. Więc kupiłem białą farbę ,,Jedynka Perfekcyjna biel” i zacząłem malować a że nigdy nie malowałem to w narożnikach pędzlem wyszło trochę grubo farby ale olałem to i zacząłem malować ścianę. Malowało się średnio jakoś słabo kryła ta farba i na pewno nie jest równomiernie pomalowana. Pomalowałem raz na drugi dzień drugi raz i jak wszystko wyschło wyszło wielkie dno . W miejscach gdzie było malowane na próbę jakimiś kolorami zostały jakby dziury. Cała ściana wyglądała niezłe była pomalowana na biało a w miejscach prób były wyraźne jakby dziury. Za radą taty pościerałem dookoła tych dziur warstwę farby żeby było gładko no ale nie mam pojęcia co dalej. Myślałem żeby w tych miejscach dać cienką warstwę szpachli oczywiście zetrzeć żeby było gładko. Później mam od razu malować po tym farbą otateczną czyli DULUX KITCHEN BEADROOM czy najpierw pomalować tą samą jedynką w tych miejscach?A może zagruntować jakimś gruntem te miejsca później JEDYnKĄ a później ostatecznie duluxem? Trochę się rozpisałem ale chciałem wszystko dokładnie opisać. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobot48 24.08.2014 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Jak tutaj nikt nie może mi pomoc to zadam inne pytanie. Malując jedynką w niektórych miejscach jest grubiej farby i jest po prostu nierowno. Czy moge w tych miejscach gdzie jest grubiej zetrzeć troche papierem ściernym zagruntować poszpachlować znowu grunt i wtedy malować tą satynową farbą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm.yarec 02.09.2014 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 zaczyna się od zagruntowania, chcąc mieć równą powierzchnię używamy wałka (w narożnikach też)P.S. doradztwo w sklepach jest na ogół "do bani" np. ścianę należy wysłać do Kanady tam ją pomalują elektrostatycznie = ZGROZA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszkos 02.09.2014 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Moim zdaniem to naturalne, że plamy z kolorowej farby odznaczają się po pomalowaniu na biało. Jeżeli kolor ostateczny nie będzie bardzo jasny - powinno się wyrównać. Gruntowanie na farbę emulsyjną nie wydaje mi się celowe. Z Duluxem - uważaj. Jest bardzo gęsty (mogą być widoczne ślady narzędzia), a wcale tak dobrze nie kryje. Poza tym lubi odpadać, jak mu się nie spodoba podłoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobot48 03.09.2014 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Jutro będe malował tym duluxem może jakieś rady ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 03.09.2014 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 jeżeli masz teraz jakieś nierówności, przeszlifuj papierem ściernym, jakieś bylejakie miejsca możesz poszpachlować, na to grunt, jeżeli dalej kolor prześituje to biały będzie lepszy niż przezroczysty i na to kolor.W narożnikach drobnym wałkiem (np. najpierw małym pędzelkiem sam narożnik, później pasek 10cm od narożnika małym wałkiem, a potem wszystko dużym wałem.pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobot48 03.09.2014 17:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Nierówności już żadnych nie ma ściana jest gotowa do malowania. A jak powinno się malować? wiem że od okna zaczynam, i od gory do dołu mam malować. A jak malować pasek za paskiem czy powinny zachodzić na siebie? Jak tak to dużo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm.yarec 10.09.2014 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 pasek za paskiem żeby mokra farba zdążyła się "zlać" z poprzednim pasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts