Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z pomalowanie płyty GK

bobot48

Recommended Posts

Witam Wszystkich. Mam taki problem. Jakiś czas temu skończyłem remont mieszkania tzn szpece mi robili. Została mi jedna ściana do zrobienia a moja ,,szefowa" nie wiedziała co na niej chce wiec postanowiliśmy ze sami ją pomalujemy. Ściana jest betonowa a na niej jest płyta gipsowo kartonowa. W miejscu gdzie stykają się 2 płyty została poszpachlowana i tak została mi ona do roboty Czy była pogruntowana nie mam pojęcia. . Zaczęliśmy szukać odpowiedniego koloru i mieliśmy kilka próbek różnych farb. Oczywiście bez namysłu w kilku miejscach na tej płycie maźneliśmy pędzlem dla sprawdzenia koloru dokładnie w 4 miejscach i tak to zostawiliśmy. W końcu wybraliśmy kolor i zacząłem działać. Cała moja wiedza opierała się na radach sprzedawcy. Wiedziałem że musze dać cos pod właściwą farbę więc sprzedawca zaproponował mi żeby pomalować ścianę białą farba 2 razy i później właściwą farbą. Więc kupiłem białą farbę ,,Jedynka Perfekcyjna biel” i zacząłem malować a że nigdy nie malowałem to w narożnikach pędzlem wyszło trochę grubo farby ale olałem to i zacząłem malować ścianę. Malowało się średnio jakoś słabo kryła ta farba i na pewno nie jest równomiernie pomalowana. Pomalowałem raz na drugi dzień drugi raz i jak wszystko wyschło wyszło wielkie dno . W miejscach gdzie było malowane na próbę jakimiś kolorami zostały jakby dziury. Cała ściana wyglądała niezłe była pomalowana na biało a w miejscach prób były wyraźne jakby dziury. Za radą taty pościerałem dookoła tych dziur warstwę farby żeby było gładko no ale nie mam pojęcia co dalej. Myślałem żeby w tych miejscach dać cienką warstwę szpachli oczywiście zetrzeć żeby było gładko. Później mam od razu malować po tym farbą otateczną czyli DULUX KITCHEN BEADROOM czy najpierw pomalować tą samą jedynką w tych miejscach?A może zagruntować jakimś gruntem te miejsca później JEDYnKĄ a później ostatecznie duluxem? Trochę się rozpisałem ale chciałem wszystko dokładnie opisać. Z góry dziękuję za pomoc.

Jak tutaj nikt nie może mi pomoc to zadam inne pytanie. Malując jedynką w niektórych miejscach jest grubiej farby i jest po prostu nierowno. Czy moge w tych miejscach gdzie jest grubiej zetrzeć troche papierem ściernym zagruntować poszpachlować znowu grunt i wtedy malować tą satynową farbą?

• 2 weeks później...
Moim zdaniem to naturalne, że plamy z kolorowej farby odznaczają się po pomalowaniu na biało. Jeżeli kolor ostateczny nie będzie bardzo jasny - powinno się wyrównać. Gruntowanie na farbę emulsyjną nie wydaje mi się celowe. Z Duluxem - uważaj. Jest bardzo gęsty (mogą być widoczne ślady narzędzia), a wcale tak dobrze nie kryje. Poza tym lubi odpadać, jak mu się nie spodoba podłoże.

jeżeli masz teraz jakieś nierówności, przeszlifuj papierem ściernym, jakieś bylejakie miejsca możesz poszpachlować, na to grunt, jeżeli dalej kolor prześituje to biały będzie lepszy niż przezroczysty i na to kolor.

W narożnikach drobnym wałkiem (np. najpierw małym pędzelkiem sam narożnik, później pasek 10cm od narożnika małym wałkiem, a potem wszystko dużym wałem.

pzdr.