mcharcinski 20.08.2014 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Witam. To mój pierwszy post na forum ale mam nadzieję, że nie ostatni. Buduje dom i jestem w trakcie zamawiania okien. Dostałem oferty 2 producentów i odpowiadają mi. Nie wiem tylko które wybrać ponieważ moja wiedza na temat okien jest mierna. Chodzi mi o to które okna będą lepsze. PLASTORAMA z profilem REHAU GENEO czy VETREX z profilem VEKA VR90 SYNERGY. Cena okien podobna, przepuszczalność ciepła także (ok. 0,78). Obydwa modele z ciepłą ramką, ciepłym montażem, z szybą P4 i ramą WK-2, kontraktonami i takimi samymi klamkami. Co polecacie? Które okna będą lepsze?? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedz i poradę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okt 20.08.2014 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Patrząc na profil wybrałbym Geneo ze względu na lepsze parametry cieplne. Nie znam firmy Plastorama więc nie wiem jakie okna produkują. Vetrex jest znany i ma dobre opinie. Ale jak wszyscy mówią najważniejszy jest montaż, więc skoncentruj się na tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcharcinski 20.08.2014 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Ogólnie ludzie polecają PLASTORAMĘ co do montażu dowiem się ale mój znajomy który jest deweloperem kupuje okna od nich razem z montażem i jest zadowolony. Wielkie dzięki za opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 20.08.2014 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 ogólni beznadziejna reklama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Draqi 20.08.2014 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Jakieś dwa miesiące temu też miałem zgryz przy wyborze okien. Postawiłem na Vetrexa V82, ale jeśli miał bym więcej kasy to nawet bym się nie zastanawiał nad tymi VEKA VR90! Na oknoteście zajęły pierwsze miejsce, a było tam trochę konkurencji. Znajdz i poczytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 20.08.2014 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Jakieś dwa miesiące temu też miałem zgryz przy wyborze okien. Postawiłem na Vetrexa V82, ale jeśli miał bym więcej kasy to nawet bym się nie zastanawiał nad tymi VEKA VR90! Na oknoteście zajęły pierwsze miejsce, a było tam trochę konkurencji. Znajdz i poczytaj W czym zajął pierwsze miejsce i z jaką konkurencją niby "wygrał"? Kolejny dowód na to, że ranking TESTa wprowadza więcej zamętu niż pożytku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 20.08.2014 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 mój znajomy który jest deweloperem kupuje okna od nich razem z montażem i jest zadowolony Jeżeli potraktować to poważnie (a nie jako mierną reklamę) to świadczy to tylko o tym, że jest tanio. Deweloper patrzy (99%) tylko na cenę. Jakość go nie interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Draqi 20.08.2014 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Proszę: http://oknotest.pl/pro-quality-ranking-okien-pcvOna brałem z ciepłym montażem (parapet+taśma), montażyści z certyfikatem (więc ktoś ich szkolił), 7 lat gwarancji na montaż i tyle samo na stolarkę. Cena w porównaniu z konkurencją b.atrakcyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Draqi 20.08.2014 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Sorki za literówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 20.08.2014 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Proszę: http://oknotest.pl/pro-quality-ranking-okien-pcv Ona brałem z ciepłym montażem (parapet+taśma), montażyści z certyfikatem (więc ktoś ich szkolił), 7 lat gwarancji na montaż i tyle samo na stolarkę. Cena w porównaniu z konkurencją b.atrakcyjna. No i? Porównaj sobie "pierwsze miejsce" (pierwsze 3) z kolejną czwórką i zobacz skąd "zwycięstwo". "Gorsze" produkty mają często lepsze parametry ale niestety p.Andrzej ma swoje kryteria oceny i jego "brak danych" (a przypomnę, że on o nie wcale nie występuje do producenta) daje zero punktów co bynajmniej nie oznacza, że ten kto dostał np. 1 jest w tej kategorii lepszy. Czy brak na liście np. Hekaplast oznacza, że mają 0 punktów? A może 1 punkt Bajcara znaczy, że produkują 43x gorsze okna od Drutexu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 20.08.2014 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 niestety w rankingu bardziej istotna jest załączona papierkologia niż realne właściwości okien jako wyrobu finalnego - tym i tylko tym można tłumaczyć aż tak wysoką pozycję Drutexu co do którego jakości wszyscy mamy określone zdanie.Fakt braku w rankingu wielu bardzo dobrych, o niebo lepszych producentów od Drutów jest najlepszym przykładem, że system punktacji jest wadliwy i nie miarodajny - niestety kolego T12345T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 20.08.2014 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 certyfikat . . . niestety poznałem kilku papraków którzy wzięli udział w szkoleniach tylko po to, by papierek dostać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Draqi 20.08.2014 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 No i? Porównaj sobie "pierwsze miejsce" (pierwsze 3) z kolejną czwórką i zobacz skąd "zwycięstwo". "Gorsze" produkty mają często lepsze parametry ale niestety p.Andrzej ma swoje kryteria oceny i jego "brak danych" (a przypomnę, że on o nie wcale nie występuje do producenta) daje zero punktów co bynajmniej nie oznacza, że ten kto dostał np. 1 jest w tej kategorii lepszy. Czy brak na liście np. Hekaplast oznacza, że mają 0 punktów? A może 1 punkt Bajcara znaczy, że produkują 43x gorsze okna od Drutexu? Nie twierdze że Vetrex jest najlepszy wszędzie. W tym teście jest. Ja ich wybrałem bo: czytaj wyżej. Odpowiadam bo autor tego tematu podaje dwóch producentów a nie dziesięciu i pyta o Vetrex. Jeśli PLASTORAMĘ lepszy to poleć je mcharcinski. Ja o nich nic nie słyszałem więc się nie wypowiadam w tym temacie. Ja polecam Vetrex bo mam i . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 20.08.2014 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Też polecę Vetrexa w tym przypadku. To dobry producent. Ale rzucanie hasłami "zajęły pierwsze miejsce, a było tam trochę konkurencji" jest niesprawiedliwe. Można napisać: "Odbył się test wielu samochodów i bezapelacyjnie najlepszy jest ****". Tylko czy dla przeciętnego kierowcy jest ważne, że jako jedyny miał dołączoną ilustrowaną instrukcję obsługi lewarka i 10 lat gwarancji na trójkąt ostrzegawczy?Niewątpliwie każde Ferrari jest gorsze od Matiza jeżeli ocenimy np. zużycie paliwa... A Rolls-Royce Phantom jest gorszy od Łady Niva ...w głębszej wodzie. No i? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 20.08.2014 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Panowie krytyka przyjęta. Na swoje usprawiedliwienie mogę tylko podać, że obszernie wyjaśniam co i dlaczego jest punktowane w Rankingu oraz skąd wzięły się w nim dane. Nie czuję się winny, że ktoś próbuje posługiwać się nimi nie czytając objaśnień. Jednakże słusznie stwierdzacie, że nie latam za producentami, aby ich w Rankingu umieszczać i latał nie będę. Jak oni mają gdzieś podawanie informacji o właściwościach swoich produktów, to co mnie do tego. Niech ewentualnie korzystają ci co podają. A co do Bajcara bwojtku, to ja nie wiem nic o właściwościach okien produkowanych przez tę zasłużoną i wierną Trocalowi firmę. Z tego powodu jej okna nie są dla mnie ani gorsze, ani lepsze, są jedynie 43 x gorzej opisane, co w praktyce ogranicza możliwość wyboru i porównania moich wymagań z ich osiągami oraz porównania osiągów ich produktów z konkurencyjnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcharcinski 20.08.2014 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Jeżeli potraktować to poważnie (a nie jako mierną reklamę) to świadczy to tylko o tym, że jest tanio. Deweloper patrzy (99%) tylko na cenę. Jakość go nie interesuje. Ten deweloper akurat patrzy na jakość co przekłada się na cenę materiałów oraz cenę domu. Po za tym jest to Ojciec mojego przyjaciela więc w razie czego odradził by mi ich. Dzięki za opinie, teraz mam jeszcze większy mętlik w głowie, a w pon muszę już zamówić okna :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 20.08.2014 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Tak, każdy dewel patrzy na jakość. Ale jak dla przeciętnego czlowieka każde okno jest takie samo, to wybierze to nie najdroższe... (delikatnie mówiąc). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 22.08.2014 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Tak, każdy dewel patrzy na jakość. Ale jak dla przeciętnego czlowieka każde okno jest takie samo, to wybierze to nie najdroższe... (delikatnie mówiąc). Są produkty na których deweloper nie oszczędza, bo przy oszczędzaniu traci czas - a to pieniądze. W przypadku okien często miernikiem jest "prestiż inwestycji". Im wyższy poziom, tym lepsze produkty, większa kwota za m.kw. Pytanie - jeśli deweloper może użyć tańszych produktów, na które nie wiele osób zwraca uwagę, przy czym może zarobić czasami dużo więcej - zdecyduje się na to rozwiązanie, czy skorzysta z droższych produktów, zarobi mniej, a ludzie i tak nie zauważą różnicy? Czasami też niektórzy idą w markę, kupują najtańsze produkty renomowanych producentów, gdzie jakość bywa gorsza niż produkty w podobnej cenie, z wyższej półki (lepsze parametry) ale mniej znanego producenta. Np. drzwi wew z wypełnieniem "plastra miodu", ale z emblematem dobrej marki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanLucas 28.08.2014 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 (edytowane) Czyli ktoś tu jest w stanie pomóc, czy same reklamy? Poszukuję opinii o oknach, konkretnie model SL trzyszybowy. Dom nie jest energooszczędny, zwykły jak to się mówi klocek z lat 60. Nadadzą się? Albo inaczej, opłaca się montować trzyszybowe takim domu czy wybrać niższy model? Edytowane 28 Sierpnia 2014 przez Redakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 28.08.2014 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Poświęc 10 minut na czytanie tego wątku, a zobaczysz że to Twój post jest tu jedyną reklamą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts