Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ustawienia sterownika na ekogroszek

mack0r

Recommended Posts

Witam.

Zacząłem używać kotła na ekogroszek, chciałbym dobrać odpowiednie parametry aby spalanie przebiegało jak najlepiej. Aktualnie tworzą się spieki. Po uderzeniu w spiek pogrzebaczem spiek się rozpada, jest dość kruchy. Nie wiem czy to wina węgla czy ustawień. Chciałbym to sprawdzić zanim zamówię większą ilość węgla.

Kocioł to Tekla Draco Tytan II. Ustawiony tryb letni czyli grzanie tylko CWU. Sterownik nie posiada możliwości ustawienia czasu podawania lecz z tego co zauważyłem to podaje przez około 7 sek. Poniżej napiszę ustawione parametry:

- zmierzony czas podawania ekogroszku ok 7 sek

- Podajnik przerwa 30sek

- dmuchawa moc 150 (min 20 max 250),

- podajnik podtrzymanie 40min.

Proszę o rady jak ustawić sterownik aby spalanie przebiegało jak najlepiej przy grzaniu tylko CWU i jak ustawić sterownik gdy już będzie potrzeba grzania CO i CWU.

WP_20140820_001.jpgWP_20140820_003.jpgWP_20140820_005.jpgWP_20140820_006.jpgWP_20140820_007.jpg

Na zdjęciach widać o co chodzi. Jedne zdjęcie z małym ogniem to praca w podtrzymaniu, reszta to gdy dmuchawa pracowała.

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

i dlatego należy mu dać czas na wypalenie poprzez wydłużenie czasu przebywania na palniku.

możesz też jeszcze zmienić czas podawania aby było złoże częściej wzruszane przez nowe porcje opału

masz 7/30 to zrób 5/21-22 lub jak możesz to nawet 3/13

nie zmieni się moc a mniejsze porcje częściej ruszone nie będą się tak mocno sklejać.

kombinuj z czasami jak podałem powinno pomóc

Niestety w tym sterowniku nie mam możliwości zmiany czasu podawania. Jedynie czas pomiędzy podawaniem. Co do węgla to chodzi mi o to aby przetestować i kupic opał najlepszy na zimę. Tak aby nie kupic sobie parę ton problemu.

Testy chyba mi nie wyjdą bo kocioł głównie pracuje w podtrzymaniu. Musialbym puścić ogrzewanie na dom.

teraz tak będzie że kocioł w podtrzymaniu, możesz spróbować na noc puścić na dom ciepło ale to i tak niewiele da

do sezonu jeszcze jest trochę czasu więc mozesz kupić parę worków z różnych składów

dobrze jest jednak kupować jedną porcję na próbę i potem jak będzie dobry poprosić z tej samej hałdy, inaczej testy na nic bo i tak możesz kupić co innego niż testowałeś

obawiam się ze to jakaś mieszanka i nie ma tyle co podają

jak szybko przygasa zmieniłbym przedmuchy w podtrzymaniu(wszystko zależy od sterownika i jego możliwości)

nie bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc podajnik nadal pracuje po wygaszeniu przewalając węgiel

mogę się domyślać że jest źle ustawiony alarm braku przyrostu temperatury i stąd kocioł pracuje zamiast przejść w tryb wygaszenia.

sprawdź w sterowniku jak masz to ustawione

• 2 weeks później...
Na lato zrobiłem w swoim kotle takie nastawy:

temp. zadana 50*

cz. podawania 5 sec.

pauza 90 sec.

dmuchawa 4 bieg(z 12),przysłona uchylona na 3,5cm

podtrzymanie 15 min.,przedmuch 25 sec.

paliwo jest podawane przy 3 przedmuchu(co 45 min.)

histereza 5*(w poprzednich sezonach była na 1)ale stwierdzam,że spalanie mam mniejsze o 1kg na dobę.

palę miałem z Piasta 25MJ/kg po 580 PLN

spalam ok. 30 kg na tydzień

szału nie ma ale gdyby był mniejszy palnik,to co najmniej zaoszczędziłbym 1kg opału na dobę.

SUSPENSER ,co mogę jeszcze poprawić?:)

Nie wiem jaki masz sterownik, ale przy tych poprawnie sterującymi dmuchawami nie trzeba ich przysłaniać tylko zmniejszyć bieg - chyba, że komin ma duży ciąg i w podtrzymaniu sam zasysa powietrze przez palnik].

Poprawnie sterują np. SPP, Bruli Cobra.

Nie paliłem miałem, bo mój palnik się do tego nie nadaje, ale spróbowałbym wydłużyć przerwę w podtrzymaniu i podawać paliwo przy każdym przedmuchu bo u mnie wystarcza przy ekogroszku rosyjskim co 120 minut podawanie 5s i dmuchnięcie.

Mała japa palnika = mała powierzchnia dyszy. To miałem na myśli jak pisałem pierwszego posta.

Ok rozumiem, celowo piszę o "japie", żeby było bardziej obrazowo bo nie każdy prawidłowo zrozumie dyszę.

Ustawienie cegły zmniejsza wyjście. Jednak bardziej praktycznie będzie zrobienie nakładki na taki palnik.

Oczywiście, że tak - nawet jeden z forumowiczów sprzedaje odpowiednie nakładki na Brucera, ale na Ekoenergię nikt nie pisał, że takie ma.

Druga sprawa to deflektor - musi być większy i koniecznie płomienie z palnika muszą być tak wysokie aby "rozbijały się" od deflektora.

NIe mogą go tylko lekko dotykać. Inaczej nie zajdzie prawidłowy proces spalania.

Przy Wesołej musiałbyś dać go znacznie niżej niż przy Ledwicach, zimą też wyżej niż latem gdy potrzebna jest mniejsza moc a w ogóle najlepiej gdyby jego wysokość zmieniała się z wysokością płomienia.

U siebie mam regulowany, ale szczerze mówiąc na lato nie chce mi się go obniżać - to naprawdę nie ma jakiegoś ogromnego wpływu na sprawność - są to pojedyncze procenty.

Elektroniką nic nie zdzaiałasz z prostej przyczyny. Elektroniką możesz ustawić co najwyżej pełną moc kotła - możesz powiedzieć podawaj dużo paliwa w krótkim czasie i szybko je spalaj (dmuchawa na maksa). Ale przez to będzie duże spalanie. A nie chodzi o to aby spalanie było duże.

Czym więc wg Ciebie reguluje się moc w kotłach skoro ich producenci podają zakresy pracy od do ?

Czy moc reguluje się podobnie jak w silniku samochodowym ilością powietrza oraz paliwa czy w inny sposób - jak sądzisz ?

Chodzi o to aby przy pełnej mocy kotła spalanie było małe.

Chodzi o to, żeby spalanie przy mocy która jest w danej chwili potrzebna było optymalne bo za wyjątkiem kotłów dobranych na styk bardzo rzadko występuje praca z pełną mocą.

Gdyby kocioł pracował z pełną mocą to miałbyś ciągle start - stop a chodzi o jak najbardziej ciągłe palenie, żeby nie wychładzać paleniska i deflektora, a wtedy dopalanie jest najlepsze, sprawność najwyższa a spaliny najczystsze.

U mnie teraz sprawność kotła wynosi 25% mocy.

Kocioł spala 1kg paliwa na godzine.

Natomiast przy jego pełnej mocy spalanie jest na poziomie około 4kg na godzine.

Tylko że 4 kg na godzine daje blisko 100 kg na dobę..

To nie sprawność kotła tylko aktualna moc to 25% nominalnej - nie myl tego z podawaną przeze mnie sprawnością kotła.

U siebie obliczam sprawność dzieląc ilość uzyskanych MJ [odczyt z ciepłomierza] z jednostki węgla przez jego kaloryczność.

Analogia z autem jest wg mnie źle przedstawiona.

Chcę jechać 70km/h autem.

Mogę jechać 70 km/h autem na drugim biegu

Mogę jechać 70km/h autem na czwartym biegu

Ustaw tempomat na drugim biegu a potem na czwartym biegu i zobacz jak drastycznie różni się spalanie na tym samym odcinku.

W kotle nie masz skrzyni biegów, więc masz tylko możliwość "jazdy" na najwyższym.

Jak masz dobry sterownik to "pojedziesz" z wysoką sprawnością w szerszym zakresie obrotów, jak kiepski to "doda gazu" na maksa lub w ogóle go puści [sterowanie dwustanowe - włącz-wyłącz].

Dwustan przydaje się wtedy gdy musisz "jechać" znacznie wolniej niż sterownik jest w stanie regulować.

Inną sprawą jest to, że dopiero SPP zbliżył się do sprawności jakie uzyskuję zimą bo ustawiam dwustan tak, że kocioł nawet przez kilka dni nie wchodzi w podtrzymanie a jest niewiele poniżej temp. zadanej a innym sterownikom w trybach PID itp. to aż tak dobrze nie wychodzi.

JEśli chodzi o sterownik to mój sterownik w trybie automatycznym pracuje z parametrami które wcześniej mu ustawiłem. Sterownik sam z siebie nigdy nie zmieni żadnego parametru w trybie automatycznym.

Jaki masz tryb automatyczny - PID, grupowe czy chodzi Ci o dwustan i to nazwałeś trybem automatycznym ?

Jeśli chodzi o ten deflektor to na pewno go powiększe i co najważniejsze obniżę. Bo ten deflektor jak jest zbyt wysoko to dmuchawa musi mocno pracować żeby płomień był wysoki. Jeśli płomień nie rozbija się o deflektor nie ma prawidłowego spalania tak jak pisałem.

Ile cm jest nad palnikiem ?

- - >SUSPENSER

Ster to Titanic

Dmuchawa WBS6AL

Podtrzymanie wydłużyłem dzisiaj do 20 min.

Krotność pozostawiłem na razie bez zmian(3),poobserwuje i wyciągnę wnioski.

Przy takiej zmianie powinien obniżyć się żar w palniku.

Proponuję krotność 1, podtrzymanie 45 min i wtedy obserwuj.

- -> Jarecki79

Dziękuję za podpowiedz,myślałem trochę o tym,czytając pozytywne opinie o tym sterze.

Uważasz,że mogą być zauważalne oszczędności na opale?

Kupować należy tylko u Boleckiego,czy u Ciebie będą również dostępne?:)

U mnie są oszczędności a sprawność kotła jest wyższa, więc gdy go dobrze ustawisz to musi być lepiej :)