KaliMi 14.10.2015 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Walczę z kotłem od pary dni i jak ktoś mi tu nie pomoże to sam nie wiem.... Chodzi o to, że praktycznie cały czas pracuje a jak już przejdzie w podtrzymanie to najwyżej na kilka minut. Instalacje mam po starej grawitacyjnej, kotłownia zrobiona od podstaw. Moje ustawienia to: Czas podawania 6sek Przerwa podawania 80sek Siła nadmuchu 35 Histereza kotła 2st Histereza CWU 2st Praca podtrzymania 5sek Przerwa podtrzymania 5min Wentylator podtrzymania czas pracy 80sek czas przerwy 5min Zawór czterodrożny wraz z siłownikiem ma zadaną 40-42 st. (w zależności od temp. na zewnątrz) CO zadana 55st CWU 50st histereza 2 st http://bokka.pl/up/692dd8e530e6ba3a2d2d54763377d04b.jpg Piec bardzo długo dochodzi do zadanej temp. a jak już osiągnie i przejdzie w podtrzymanie to na ok 5min Temperatura z zadanej 55 spada do 53 po czym praca pieca się załącza ale temp dalej spada nawet do 49st. Proszę o pomoc z ustawieniami. Jak możesz to ustaw podawanie 2 s i przerwa 27 s to dla pracy. W nadzorze wydłuż przerwę do 20 minut.. Lepiej aby w podtrzymaniu nie podawał, bo korzystniejsza jest dla tego węgla praca ciągła. Obserwuj palnik. Jak będzie się obniżał skróć przerwę z 27 s. Nie przejmuj się że długo dochodzi do zadanej. Jak długo będzie dochodził to mniej przeciągnie temperaturę powyżej zadanej. Życzę powodzenia i cierpliwości. W tamtym roku to przerabiałem, Suspenser mi pomagał w ustawieniach. Spieki masz koksowe (niebieski). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 14.10.2015 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Instalator zrobił tak, że czterodrogowy steruje CO. Natomiast podłogówkąa jest tak zrobiona, że wychodzi woda z kotła, tam trafia na zawór na którym ręcznie pokrętłem ustawiam temp. która idzie dalej poprzez pompę do rozdzielaczy. Powrót wraca bezpośrednio do kotła i jest do dość chłodna woda i może ona powoduje, że nie otwierał się zawór na Co. Tylko jeśli ta woda tak by wychładzała kocioł to by stał w podtrzymaniu po 40 minut, jak to było zanim zacząłem kombinacje? Kobra dobrze napisał - masz ustawioną zbyt małą moc - może dlatego też kocioł się wygasił w nocy bo temperatura na nim nie rosła i sterownik uznał, że jest wygaszony. Zimny powrót z podłogówki blokuje zawór i nie daje ciepłą na grzejniki bo chroni powrót kotła tzn. tak mu się wydaje bo robi dokładnie odwrotnie - gdyby nie chronił powrotu odcinając grzejniki to temp. na powrocie by była wyższa gdyż powrót z grzejników zawsze będzie wyższy niż z podłogówki. Wyłączyłbym w ogóle ochronę powrotu a pogodówką sterował temp. kotła i zaworu. "Zmieniłem nastawy temp na zaworze tak że najwyższą temp przy największych mrozach dałem 45 a najniższą 40 podwyższając jednocześnie podłogówkę na 37 st" Wcześniej było lepiej, i do tamtych bym wrócił. "Piec nie mógł osiągnąć temp zadanej, chodzíł cały czas aż w nocy zgasł bo mu żar opadł- zwiększyłem dmuchanie na 35% a podawanie podwyższyłem do 5 s i chyba za mało. O co chodzi?" Czyli było 5/70 a to około 6 kW co na pewno nie wystarczy na nagrzanie przez podłogówkę masy betonu zwłaszcza, że ostatnio było chłodniej przy dużej wilgotności oraz wietrze i każdy zaczął podnosić temp. w domu [u np. mnie żona zażądała podniesienia z 22 do 23*C bo zimno jej było], i jednej doby spalanie wzrosło do prawie 20 kg/dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 14.10.2015 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 (edytowane) Jak możesz to ustaw podawanie 2 s i przerwa 27 s to dla pracy. Też lipa. Już mi whisky zaczyna brakować, stoję przy tym piecu, kombinuję - czas leci... Przypomniało mi się że jest coś takiego jak ustawienia fabryczne, wróciłem do tych nastaw i jest ciut lepiej. 6-60-20 z zadanej 55 nie spada niżej niż 53 i podchodzi do 58, trzyma ok.12min podtrzymanie ustawione: 5sek co 15min(nie zdąży się włączyć) wentylator: 10sek praca i 5min przerwa (przy dobrych wiatrach ze 2 razy się załączy w cyklu podtrzymania) Więc już nie jedzie cały czas na pracy... paliwo w oczach znikało mi z zasobnika. Edytowane 14 Października 2015 przez miet55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 14.10.2015 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Też lipa. Już mi whisky zaczyna brakować, stoję przy tym piecu, kombinuję - czas leci... Przypomniało mi się że jest coś takiego jak ustawienia fabryczne, wróciłem do tych nastaw i jest ciut lepiej. 6-60-20 z zadanej 55 nie spada niżej niż 53 i podchodzi do 58, trzyma ok.12min podtrzymanie ustawione: 5sek co 15min(nie zdąży się włączyć) wentylator: 10sek praca i 5min przerwa (przy dobrych wiatrach ze 2 razy się załączy w cyklu podtrzymania) Więc już nie jedzie cały czas na pracy... paliwo w oczach znikało mi z zasobnika. Dla tego węgla za dużo podajesz i za mocno dmuchasz. Ją mam ustawienia 5/100/38%. Do zadanej dochodzi ponad 30 minut. Spalam teraz 8 kg/dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajwroclaw 15.10.2015 04:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Dziękuję wszystkim za pomoc:) zmniejszyłem podawanie do 50 ale nie dopalał więc dałem 60 i hula. Zmniejszyłem dmuchanie tez do 27% bo się spieki zaczęły robić. Temp podłogówki nie zmniejszyłem bo się fajnie wygrzała i po skokowym wzroście spalania przez jedną dobę wróciło do normy- 25 kg na 48 h. Zawór uchyliłem na 30% dzięki czemu w łazience grzejniki grzeją a pozostałe i tak termostaty odcięły bo w domu ok. 22-23 st. Po radzie Suspensera zrobię dziś z zaworem to co pisze. Jeszcze raz dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekk2000 15.10.2015 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 W przypadku czeskiego opału nadmuch powinien być minimalny Nie wiedziałem o tym dzieki za rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 15.10.2015 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Walczę z kotłem od pary dni i jak ktoś mi tu nie pomoże to sam nie wiem.... Chodzi o to, że praktycznie cały czas pracuje a jak już przejdzie w podtrzymanie to najwyżej na kilka minut.. Masz letnie nastawy na niską moc kotła - ot cała tajemnica. Na razie skoro dobija do zadanej to bym tego nie zmieniał, ale jak przestanie skróć przerwę pomiędzy podaniami i zwiększ odpowiednio nadmuch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 15.10.2015 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 (edytowane) @SUSPENSER, wczoraj powróciłem do fabrycznych i jest trochę lepiej, aczkolwiek podtrzymanie które trwa tylko 12min wydaje mi się za krótkie. Jak już pisałem kotłownia zrobiona od podstaw, później wpięcie w starą grawitacyjną instalację gdzie jest trochę wody.Żeliwne 128szt 60 cm160 2 płytowy70 3 płytowy40 1 płytowywymiennik 80L Obecne nastawy to:Czas podawania 6sekPrzerwa podawania 60sekSiła nadmuchu 20Histereza kotła 2stHistereza CWU 2st Praca podtrzymania 5sekPrzerwa podtrzymania 15min Wentylator podtrzymaniaczas pracy 10sekczas przerwy 5min Jaki parametr mogę zmienić? Edytowane 15 Października 2015 przez miet55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 15.10.2015 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 (edytowane) Instalator zrobił tak, że czterodrogowy steruje CO. Natomiast podłogówkąa jest tak zrobiona, że wychodzi woda z kotła, tam trafia na zawór na którym ręcznie pokrętłem ustawiam temp. która idzie dalej poprzez pompę do rozdzielaczy. Powrót wraca bezpośrednio do kotła i jest do dość chłodna woda i może ona powoduje, że nie otwierał się zawór na Co. Tylko jeśli ta woda tak by wychładzała kocioł to by stał w podtrzymaniu po 40 minut, jak to było zanim zacząłem kombinacje? Powrót z podłogówki powinien być wpiety w ten 3d zawór którym ręcznie ustawiasz temeraturę wody w podłogówce a nadmiar wody z podmieszania dopiero wraca do obiegu np tego grzejnikowego i to do pieca. Chlopaki dobrze podpowiadają o wyłączeniu ochrony powrotu. Ja uważm ze 4d powinien grzać tak aby dogrzać grzejniki najwyżej zawrory termostatyczne na ich się zamkną, NIe wiem jak w tym przypadku wpiąć powrót podłogówki ale raczej do grzejników - podgrzewały by dodatkowo powrót podłogówki. Ja mam wymiennik płytowy i nie mam 4d, ale nie mma problemu z wygasaniem. Z czasem podawania u dmuchaniem sobie poradziłeś. . Edytowane 15 Października 2015 przez Akrimka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 15.10.2015 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 @SUSPENSER, .... aczkolwiek podtrzymanie które trwa tylko 12min wydaje mi się za krótkie. .? uzasadij określenie "za krótkie" kocioł ma pracować a nie kisić opał w podtrzymaniu. masz niską moc i dobrze, niech tak zostanie jeśli w popielniku nie ma niedopału i mega spieków jak mocy zabraknie dasz oczko lub dwa w góre wiatru i skrócisz przerwę o 1-2 sekundy i po sprawie przy takim podawaniu 6/66 zakładając pracę bez odstawiania i podawanie w okolicy 5gram na sek wychodzi około 39kg/dobę a to daje przy dobrych wiatrach coś koło 10KW przy mocnym węglu wątpię byś teraz tyle potrzebował SUSPENSER ci już napisał o mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Morfi84 15.10.2015 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 kocioł ma pracować a nie kisić opał w podtrzymaniu. masz niską moc i dobrze, niech tak zostanie jeśli w popielniku nie ma niedopału i mega spieków Możesz rozwinąć myśl. to chyba coś źle robie. Staram sie aby podtrzymanie było jak najdłużej i dmucha mi co 5 min a podaje jednostkę węgla co 20 i tak mam podtrzymanie około godziny. spalanie obecnie 12kg/24h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anabol18 15.10.2015 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Witam. Zakupiłem piec STALMARK DIP VEGAS 11 kW pierwsze odpalenie miało miejsce w lipcu ,wtedy wygrzewałem podłogę i na ustawieniach fabrycznych w automacie spalił bardzo dużo ..... a jeszcze więcej zostało niedopalone ..... trochę zacząłem kombinować w ustawieniach zaawansowanych i zmieniać czasy podawania itp . ale się na tym nie znam bo nigdy nie miałem do czynienia z piecami ....mieszkałem na bloku... a też przy wygrzewaniu temp na zewnątrz sięgała 30 st.pomoc ze strony sprzedawcy skończyła się w chwili zapłacenia ... więc może znalazła by się osoba która pomogła by wstępnie go ustawić ? albo podać wstępne wyjściowe parametry ,,czasy podawania i przerw itp ,,Troszkę info ...Dom parter z poddaszem 100m2 pow .użytkowej po całości ogrzewanie podłogowe .podłoga styro 15cm anhydryt ściany ceramika 25 cm + 20cm styropianu grafitowego, poddasze wełna 18cm plus 5 razem 23 cm dach 2 spadowy dachówka betonowa ,płyta mfp17mm i papa podkładowa .... Wiem że każdy Piec wymaga indywidualnego ustawienia ale chciałbym mieć jakiś przybliżone parametry które będą podlegać drobnej korekcji bo nawet nie wiem od czego zacząć ... Wegiel to RETOPAL KWK PIAST 24MJ/kg Mój sterownik to Stalmark ST-730 ZPID.Jestem kompletnym LAIKIEM Wiem gdzie się EKO Groszek wsypuje ,i gdzie się wyciąga popiół ... reszta dla mnie to niewiadoma a nie chce kombinować metodą błędów bo po prostu nie mam na to czasu ... więc jeśli znalazł by się ktoś KTO może mieszka niedaleko SUSZCA 43-267 i pokazał by Co i JAK lub napisał słowami jak dla dziecka wszystko po koleji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 15.10.2015 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Możesz rozwinąć myśl. to chyba coś źle robie. Staram sie aby podtrzymanie było jak najdłużej i dmucha mi co 5 min a podaje jednostkę węgla co 20 i tak mam podtrzymanie około godziny. spalanie obecnie 12kg/24h kocioł został skonstuowany do pracy a nie do podtrzymania w skrócie ma pracować najlepiej ze stałą mocą wystarczającą jedynie na pokrycie strat, jak przechodzi w podtrzymanie spada sprawność procesu spalania, predmuchy w podtrzymaniu generują powstawanie syfu w wymienniku, jego zarastanie i spadek sprawności wymiany. obrazowo lepiej jechać autem trzymając takie obroty silnika które pozwalają podrózować ze stała prędkością niż dawać gaz do dechy a potem wrzucać na luz i znów się rozpędzać na Twoim miejscu zmieniłbym podtrzymanie tak aby dmuchał co 20 minut lub rzadziej i podawał również co około 20 - 30 minut przez około 5-10 sek tryb pracy zostaw bez zmian dopóki bedzie dawał przechodzić w podtrzymanie, nawet jesli tylko na minutę. jak nie będzie miał mocy skrócisz przerwę o 5 sek i podniesiesz nadmuch odrobinę. powinno wystarczyć na całą zimę. sterowniki automatyczne prowadzą spalanie w sposób ciągły i takich jest na rynku coraz więcej- nie robi sie tego bez przyczyny. ciagły proces jest zwyczajnie sprawniejszy pod warunkiem poprawności parametrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 15.10.2015 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 uzasadij określenie "za krótkie" ....przy takim podawaniu 6/66 zakładając pracę bez odstawiania i podawanie w okolicy 5gram na sek wychodzi około 39kg/dobę a to daje przy dobrych wiatrach coś koło 10KW przy mocnym węglu wątpię byś teraz tyle potrzebował SUSPENSER ci już napisał o mocy Za krótkie bo myślę że gdyby było dłuższe miałbym mniejsze zużycie paliwa. Dobrze wyliczyłeś, idzie mi ok 40kg na dobę i nie wyobrażam sobie co będzie przy temp. -10 Jak pisałem wcześniej ustawienia to nie moja bajka, więc proszę o konkretne porady, na już i teraz przy wahaniach od 0 do10st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojciech20 15.10.2015 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 (edytowane) Witam wszystkich serdecznie Od paru tygodni posiadam piec Brastal ECO MAX 25Kw ze sterownikiem WIKING czy mógłby mi ktoś napisać sprawdzone ustawienia tego sprzętu żeby spalanie było dobre i ekonomiczne a w domu było ciepło (opalanie eco groszkiem) Będę wdzięczny za każdą pomoc. Podrawiam Edytowane 15 Października 2015 przez wojciech20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajwroclaw 16.10.2015 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Witam wszystkich serdecznie Od paru tygodni posiadam piec Brastal ECO MAX 25Kw ze sterownikiem WIKING czy mógłby mi ktoś napisać sprawdzone ustawienia tego sprzętu żeby spalanie było dobre i ekonomiczne a w domu było ciepło (opalanie eco groszkiem) Będę wdzięczny za każdą pomoc. Podrawiam Nie ma prostych odpowiedzi, najpierw przekop forum, poczytaj od początku co by zasady działania zrozumieć. Być może znajdziesz odpowiedź ucząc się na forumowiczów błędach. Poza tym nic nie wiadomo o twoim domu, parametrach izolacji, pow. do grzania, instalacji co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 16.10.2015 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Za krótkie bo myślę że gdyby było dłuższe miałbym mniejsze zużycie paliwa. Dobrze wyliczyłeś, idzie mi ok 40kg na dobę i nie wyobrażam sobie co będzie przy temp. -10 Jak pisałem wcześniej ustawienia to nie moja bajka, więc proszę o konkretne porady, na już i teraz przy wahaniach od 0 do10st. mam propozycję odpal auto i postaw je przed domem- nie jest Ci potrzebne ale będzie za kilka godzin jak zechcesz pojechac do miasta w tym czasie nie zuzyje paliwa? tak samo z kotłem kiedy pracuje uzupełniając straty domu zuzywając tyle opału ile trzeba generuje mniejsze straty niż stojąc godzinami w podtrzymaniu dosypujac co chwilę opał tylko po to by dalej stac w podtrzymaniu. to jak praca auta stojącego na luzie- nie jedzie ale paliwo marnuje lepiej chyba żeby kocioł pracował z mocą wystarczającą jedynie na pokrycie strat niz generował nadwyżkę z której potem nie zrobi nalezytego uzytku. nadmiar paliwa na palniku po zakończeniu fazy pracy owszem będzie się powoli dopalał ale z niedoborem tlenu czyli z mizerną sprawnościa i to właśnie spowoduje wyższe zużycie opału. dodatkowo w długimpodtrzymaniu spadnie temperatura złoża przestaną się dopalać składniki wymagające wyższej temperatury a ponowny start do pracy będie dłuższy i również obarczony niższą sprawnością do momentu osiagnięcia optymalnej dla poprawnego spalania temperatury. to dlatego wykorzystuje się algorytm PID aby prowadzić spalanie z modulacją dopasowaną do chwilowego zapotrzebowania w sposób ciagły co podnosi sprawność procesu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 16.10.2015 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Witam wszystkich serdecznie Od paru tygodni posiadam piec Brastal ECO MAX 25Kw ze sterownikiem WIKING czy mógłby mi ktoś napisać sprawdzone ustawienia tego sprzętu żeby spalanie było dobre i ekonomiczne a w domu było ciepło (opalanie eco groszkiem) Będę wdzięczny za każdą pomoc. Podrawiam a cóż ogrzewa to monstrum? jaką powierzchnię i jak jeśli wogóle izolowaną? jakie masz obecnie nastawy? tu nie ma wróżek i nikt Ci nie napisze złotej recepty nie znając stanu obecnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 16.10.2015 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 (edytowane) @timon120777, nie posiadam PID'u przy swoim kotle czyli wszystko musi być ustawione z "reki". Znasz moje ustawienia (podałem wyżej), ilość grzejników, instalację więc zaproponuj jakie mam dokonać zmiany w podawaniu, czasie i sile nadmuchu. Edytowane 16 Października 2015 przez miet55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
styks 16.10.2015 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 uzasadij określenie "za krótkie" kocioł ma pracować a nie kisić opał w podtrzymaniu. masz niską moc i dobrze, niech tak zostanie jeśli w popielniku nie ma niedopału i mega spieków jak mocy zabraknie dasz oczko lub dwa w góre wiatru i skrócisz przerwę o 1-2 sekundy i po sprawie przy takim podawaniu 6/66 zakładając pracę bez odstawiania i podawanie w okolicy 5gram na sek wychodzi około 39kg/dobę a to daje przy dobrych wiatrach coś koło 10KW przy mocnym węglu wątpię byś teraz tyle potrzebował SUSPENSER ci już napisał o mocy A jak ma się tabela mocy w DTR to tego kotła i mocy o której mówisz? http://www.defro.pl/download,pliki,173,173_dtr-komfort-eko-eko-duo.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts