Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ustawienia sterownika na ekogroszek

mack0r

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Praca podtrzymania 5sek

Przerwa podtrzymania 20min

Wentylator podtrzymania

czas pracy 30sek

czas przerwy 20min

W takim razie parametry pracy pozostawiłem bez zmian i zmieniam te dla podtrzymania. Nie wiem jak to zadziała gdyż piecyk w podtrzymaniu stoi ok.12-15 min. Myślę, ze nie zadziała. Obym się mylił. Otrzymane od Ciebie ustawienia na sezon letni się sprawdziły. Dzięki!

Edytowane przez miet55

a cóż ogrzewa to monstrum? jaką powierzchnię i jak jeśli wogóle izolowaną?

jakie masz obecnie nastawy?

tu nie ma wróżek i nikt Ci nie napisze złotej recepty nie znając stanu obecnego

Obecnie ogrzewane jest ok 100 m2 ale za około 1,5 miesiąca będzie ogrzewana powierzchnia 270m2, izolacja świeżo robiona (styropian 15 na całości), sprawa jest taka iż obecnie te 100 m2 ogrzewane jest grzejnikami płytowymi i tak zostanie, natomiast reszta w całości ogrzewana będzie ogrzewaniem podłogowym. Jeśli chodzi o ustawienia to są serwisowe (podawanie 9s przerwa 1,10 min, dmuchawa 45% itp nie wiem co jeszcze istotne :D) , na razie nie zdążyłem nic przestawiać, a zanim to zrobię chciałbym zasięgnąć rady osób które miały już doświadczenie z tego typu instalacją i kotłem :D będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc. Pozdrawiam

@timon120777, nie posiadam PID'u przy swoim kotle czyli wszystko musi być ustawione z "reki". Znasz moje ustawienia (podałem wyżej), ilość grzejników, instalację więc zaproponuj jakie mam dokonać zmiany w podawaniu, czasie i sile nadmuchu.

wiem

napisałem o stosowaniu w innych sterach algorytmu PID celem dążenia do pracy ciągłej

co do nastaw

jak pracuje i osiąga zadaną oraz nie ma niedopału nie ruszać

to i tak jest sporo mocy i nie powinno zabraknąć całą zimę, najwyżej będzie trochę dłużej grzał CWU

A jak ma się tabela mocy w DTR to tego kotła i mocy o której mówisz?

http://www.defro.pl/download,pliki,173,173_dtr-komfort-eko-eko-duo.pdf

'

tabele defro są orientacyjne i nie ma co ich brać dosłownie. wszystko idzie o kant tyłka potłuć wystarczy zmiana opału na taki o innej kaloryczności niż ten zakładany przez defro

możesz sobie od tej tabeli wyjść z nastawami i potem je doprecyzować, nie będa one jednak oznaczać że kocioł pracuje z taką dokładnie mocą jak w tabelce

Obecnie ogrzewane jest ok 100 m2 ale za około 1,5 miesiąca będzie ogrzewana powierzchnia 270m2, izolacja świeżo robiona (styropian 15 na całości), sprawa jest taka iż obecnie te 100 m2 ogrzewane jest grzejnikami płytowymi i tak zostanie, natomiast reszta w całości ogrzewana będzie ogrzewaniem podłogowym. Jeśli chodzi o ustawienia to są serwisowe (podawanie 9s przerwa 1,10 min, dmuchawa 45% itp nie wiem co jeszcze istotne :D) , na razie nie zdążyłem nic przestawiać, a zanim to zrobię chciałbym zasięgnąć rady osób które miały już doświadczenie z tego typu instalacją i kotłem :D będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc. Pozdrawiam

jestem zwolennikiem podawania mniejszych dawek opału i pracy z niską mocą bez podtrzymania

jesli dopala opał i nie ma nadmiernych spieków zmieniłbym tylko proporcjonalnie czas podawania i przerwę i zostawił

masz teraz 9/70sek co daje 1;777

spróbuj dać 5/39 lub 5/40 co będzie bardzo zbliżone a pozwoli na częstsze wzruszanie złoża i rozbijanie ewentulnych spieków

W takim razie parametry pracy pozostawiłem bez zmian i zmieniam te dla podtrzymania. Nie wiem jak to zadziała gdyż piecyk w podtrzymaniu stoi ok.12-15 min. Myślę, ze nie zadziała. Obym się mylił. Otrzymane od Ciebie ustawienia na sezon letni się sprawdziły. Dzięki!

Dopala Ci przy takich ustawieniach?

6:60? nadmuch 20?

Obaj mamy ten sam kocioł i sterownik

Pytanie- przy ustawieniach 70 s przerwa podawania, 4 s czas podawania, 25% nadmuch nie dopalał węgla i jednocześnie produkował spieki. Przedstawiłem wczoraj na 75 s przerwa, podawanie nadal 4 s a nadmuch obniżylem do 23%. Nie poszalałem w złą stronę? Jeszcze wcześniej miałem 60 s do 4 s i 33% dmuchawa ale wtedy to tylko same spieki i niedopalony węgiel produkował:/

jestem zwolennikiem podawania mniejszych dawek opału i pracy z niską mocą bez podtrzymania

jesli dopala opał i nie ma nadmiernych spieków zmieniłbym tylko proporcjonalnie czas podawania i przerwę i zostawił

masz teraz 9/70sek co daje 1;777

spróbuj dać 5/39 lub 5/40 co będzie bardzo zbliżone a pozwoli na częstsze wzruszanie złoża i rozbijanie ewentulnych spieków

Dzięki za poradę wygląda na to że lepiej dopala węgiel :D a co z ekonomią, czy trzeba coś jeszcze poprzestawiać żeby spalanie było mniejsze ?? Bo jakie powinno być śr spalanie ?? wiem że to zależy od ustaiwonej temp. i jakości opału, ale tak średnio przy tem. 55C ile kg eco-groszku na 24h powinien spalać??

Dzięki za poradę wygląda na to że lepiej dopala węgiel :D a co z ekonomią, czy trzeba coś jeszcze poprzestawiać żeby spalanie było mniejsze ?? Bo jakie powinno być śr spalanie ?? wiem że to zależy od ustaiwonej temp. i jakości opału, ale tak średnio przy tem. 55C ile kg eco-groszku na 24h powinien spalać??

Tyle bedziesz spalał jakie wymagania energetyczne ma twój dom ...

Cudów nie ma i nie ma żadnych "cudownych" ustawień ...

Jak nie ma niedopału lub niespalonego opału w popielniku to znaczy że proces spalania przebiega poprawnie ...

I tyle ...

Pytanie- przy ustawieniach 70 s przerwa podawania, 4 s czas podawania, 25% nadmuch nie dopalał węgla i jednocześnie produkował spieki. Przedstawiłem wczoraj na 75 s przerwa, podawanie nadal 4 s a nadmuch obniżylem do 23%. Nie poszalałem w złą stronę? Jeszcze wcześniej miałem 60 s do 4 s i 33% dmuchawa ale wtedy to tylko same spieki i niedopalony węgiel produkował:/

jak będziesz kręcił wszystkim naraz to nawet nie będziesz wiedział od czego ci się coś rozjedzie

zmieniaj JEDEN parametr

jak nie dopala ale osiąga zadaną wydłużaj przerwę podawania

jak niedopala i nie osiąga zadanej podnos nadmuch

jak spieka ale osiaga zadaną obniżaj nadmuch

jak spieka i nie osiąga zadanej skracaj przerwę podawania

wojciech20

kaszpir dobrze napisał fizyki nie oszukasz a nie znając charakterystyki domu nikt nie powie ile ma iść opału

Tyle bedziesz spalał jakie wymagania energetyczne ma twój dom ...

Cudów nie ma i nie ma żadnych "cudownych" ustawień ...

Jak nie ma niedopału lub niespalonego opału w popielniku to znaczy że proces spalania przebiega poprawnie ...

I tyle ...

Zdaję sobie z tego sprawę tyle tylko iż ciekawi mnie czy 25 kg eco groszku na dobę to nramalna ilość??

Bo mi się wydaje że to trochę dużo i może gdzieś coś jeszcze pominąłem w ustawieniach.

Taka anegdotka :-)

Palę od 01. pazdziernika.

PIerwsze kilka dni uczyłem się pieca. Palił masakrycznie dużo bo około 40 kg doba a w nocy było na minusie.

Na wszystkich grzejnikach w domu mam termostaty.

parter i piętro.

Na dole sobie ustawiłem termp 22-23 stopnie natomiast teściowa nie wiedziała że nimi się kreci a były ustawione na "full open" Na piętrze teściowa ma około 80-90 nieocieplnego budynku.

Myślę sobie dużo będzie kosztować ogrzanie....

.

.

.

.

.

3 dni później....

Patrze któregoś dnia na dom z zewnątrz a tesiowa temepraturę sobie regulowała poprzez bardziej lub mniej otwarte okna.....

Po zamknięciu okien i regulacji temperatury na termostatach spalanie spadło do 15-16 kg doba a po wyłączeniu piętra z grzania na 7 kg doba

Taka anegdotka :-)

Palę od 01. pazdziernika.

PIerwsze kilka dni uczyłem się pieca. Palił masakrycznie dużo bo około 40 kg doba a w nocy było na minusie.

Na wszystkich grzejnikach w domu mam termostaty.

parter i piętro.

Na dole sobie ustawiłem termp 22-23 stopnie natomiast teściowa nie wiedziała że nimi się kreci a były ustawione na "full open" Na piętrze teściowa ma około 80-90 nieocieplnego budynku.

Myślę sobie dużo będzie kosztować ogrzanie....

.

.

.

.

.

3 dni później....

Patrze któregoś dnia na dom z zewnątrz a tesiowa temepraturę sobie regulowała poprzez bardziej lub mniej otwarte okna.....

Po zamknięciu okien i regulacji temperatury na termostatach spalanie spadło do 15-16 kg doba a po wyłączeniu piętra z grzania na 7 kg doba

OK rozumiem :D dzięki wielkie za radę :D Pozdrawiam

Zdaję sobie z tego sprawę tyle tylko iż ciekawi mnie czy 25 kg eco groszku na dobę to nramalna ilość??

Bo mi się wydaje że to trochę dużo i może gdzieś coś jeszcze pominąłem w ustawieniach.

25kg groszku o kaloryczności 28MJ spalonego na dobę ze sprawnością w okolicy 80% da jakieś 6,5KW średniej mocy

to jest jedyna informacja istotna

jesli dom ma zapotrzebowanie w danej temperaturze w okolicy 6KW to zakładając straty z nieco niższej sprawności spalanie jest w normie

jak ma niższe potrzeby to znaczy że spalanie może być mniejsze

jeśli jednak masz słabszy węgiel to aby uzyskać tą samą ilość energii spalisz go więcej

dla przykładu

26MJ to będzie już 27kg

24MJ to będzie 29kg

22MJ to będzie 32kg

tak mniej więcej

pytanie zatem czy 25kg to dużo czy malo jest źle postawione

powienieneś znaleźć odpowiedź na pytanie jakie straty ma Twój dom i dopiero wtedy poznasz odpowiedź czy przy stratach danego rzędu poziom spalania jest optymalny czy może spalasz za dużo z gorszą sprawnością

A tak z ciekawości, dlaczego masz ustawione jako zawór 3 ?

Nie wiem, widocznie ten sterownik już tam ma. W Tech'u też nie odpowiedzieli mi na to pytanie. Gdzieś u kogoś na screenach widziałem tak samo. O chyba tu:

http://kotlystalopalne.com.pl/sterownik-k1/

...ciekawi mnie czy 25 kg eco groszku na dobę to nramalna ilość??

U mnie przy nieocieplonym budynku w obecnych temperaturach poszło 31KG. Fakt że mam za wysokie temperatury w pomieszczeniach ale dopiero od paru dni posiadam danfoss'y. Trzeba będzie trochę nimi pokręcić, niestety w 22st siedzieć nie będę ;)

Edytowane przez miet55

Panowie prosze pomóżcie bo zaraz mnie poskreca i bedzie sie dzialo zlo ...

od tygodnia siedze w piwnicy i nie moge tego pieca ustawic ... na poczatki bylo w miare ok (procz spalania...) ale teraz nie wiem co jest zgrane

za chiny nie moge dojsc do zadanych 50'. próbowałem na wesołej, na retopalu i teraz mam wsypany groch o kalorycznosci 28 (nazwy nie pamietam).

Do ogrzania mam nie cale 110m2, stare budownictwo nieocieplone, okna nowe,

kocioł eko-tech 18kW stąporków wpiety bezposrednio bez zaworow 3/4D.

tutaj filmik z nastawieniami i jak to u mnie wyglada:

https://www.youtube.com/watch?v=d5jwEDkwsII

czytalem co nieco juz, probowalem czasow 5/60, 5/50, 8/45 ... ale nie chce mi dojsc do zadanej :/

ktos cos ?

Edytowane przez yaro18

Panowie prosze pomóżcie bo zaraz mnie poskreca i bedzie sie dzialo zlo ...

od tygodnia siedze w piwnicy i nie moge tego pieca ustawic ... na poczatki bylo w miare ok (procz spalania...) ale teraz nie wiem co jest zgrane

za chiny nie moge dojsc do zadanych 50'. próbowałem na wesołej, na retopalu i teraz mam wsypany groch o kalorycznosci 28 (nazwy nie pamietam).

Do ogrzania mam nie cale 110m2, stare budownictwo nieocieplone, okna nowe,

kocioł eko-tech 18kW stąporków wpiety bezposrednio bez zaworow 3/4D.

tutaj filmik z nastawieniami i jak to u mnie wyglada:

https://www.youtube.com/watch?v=d5jwEDkwsII

czytalem co nieco juz, probowalem czasow 5/60, 5/50, 8/45 ... ale nie chce mi dojsc do zadanej :/

ktos cos ?

Dla mnie to nie osiągniesz 50 stopni bez 4D, termostatów na grzejnikach i z takim wiatrem ale może ja za mało jeszcze wiem. Mogę się założyć że powrót całkiem zimny.