Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ustawienia sterownika na ekogroszek

mack0r

Recommended Posts

W piątek w końcu znalazłem hydraulika przyjechał od razu a więc tak po sprawdzeniu czy Ci co mi montowali instalację zrobili wszystko jak należy to w sumie zrobili dobrze lecz ta nitka z która mam problem mogła by być zrobiona lepiej więc na razie hydraulik wyregulował mi instalację i teraz wszystkie kaloryfery grzeją poprawnie nie muszę mieć na piecu 60 stopni żeby grzały wszystkie

gorzej nadal ze spalanie węgla, coś mi tam poprzestawial na sterowniku piec zaczął owszem lepiej pracować robi się fajny kopczyk ale są jeszcze straszne spieki spalalem ostatnio 50 kg na dobę teraz 42 kg nadal dużo w chwili obecnej mam tak 14/40

Nadmuch bieg 5 podtrzymanie, 11 minut tak mi ustawił w piatek ja wczoraj rano zmieniłem na 13/40 i znowu doba 50 kg

Na instalację i tak ci zawor nie puści poniżej 50 stopni.

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na instalację i tak ci zawor nie puści poniżej 50 stopni.

Wymontuje mi ten zawór z tyłu co jest za pompą bo jest i tak w złym miejscu i zamontuje mi zawór 3D chciałem 4d ale odradzał mi bo na moją instalację wystarczy mi ten 3d i prawdopodobnie mam sterownik trachnięty gdyż chciałem ustawić priorytet bojler i nie działa mi wcale a miałem w sumie ustawione chyba zawsze pompy równoległe i teraz okazuje się że te pompy równoległe działa jak priorytet bojler

Wymontuje mi ten zawór z tyłu co jest za pompą bo jest i tak w złym miejscu i zamontuje mi zawór 3D chciałem 4d ale odradzał mi bo na moją instalację wystarczy mi ten 3d i prawdopodobnie mam sterownik trachnięty gdyż chciałem ustawić priorytet bojler i nie działa mi wcale a miałem w sumie ustawione chyba zawsze pompy równoległe i teraz okazuje się że te pompy równoległe działa jak priorytet bojler

Jeśli już robisz przeróbki to moim zdaniem przydałby sie zawór 4d. Koledzy, ktorzy mają tak rozwiazane instalacje powinni to potwierdzić.

Choć fakt faktem pamietam stwierdzenie zawijana, że te zawory są niepotrzebne. Timon ma chyba taki zawór, może ci konkretnie podpowie.

Obecnie też masz zawór 3d, dzialajacy inaczej niż u większości, bo zamiast regulacji temperatury wody na instalację c.o. masz ochronę powrotu kotła. Konstrukcja tego zaworu jest też inna niż u wiekszości tych co mają zawory 3d.

ja nie mam żadnego zaworu

mam krótki obieg kotłowy podnoszący temperaturę powrotu a temperaturą w domu reguluje termostatami na kalafiorach

uważam jednoczesnie że jeśli już zakładac zawór to 4d bo mamy i ochronę powrotu i regulcję temperatury instalacji a to czasem jedyna metoda gdy nie ma się termostatów

ja nie mam żadnego zaworu

mam krótki obieg kotłowy podnoszący temperaturę powrotu a temperaturą w domu reguluje termostatami na kalafiorach

uważam jednoczesnie że jeśli już zakładac zawór to 4d bo mamy i ochronę powrotu i regulcję temperatury instalacji a to czasem jedyna metoda gdy nie ma się termostatów

Masz spiecie zasilania z powrotem z zaworem odcinającym?

Jeśli już robisz przeróbki to moim zdaniem przydałby sie zawór 4d. Koledzy, ktorzy mają tak rozwiazane instalacje powinni to potwierdzić.

Choć fakt faktem pamietam stwierdzenie zawijana, że te zawory są niepotrzebne. Timon ma chyba taki zawór, może ci konkretnie podpowie.

Obecnie też masz zawór 3d, dzialajacy inaczej niż u większości, bo zamiast regulacji temperatury wody na instalację c.o. masz ochronę powrotu kotła. Konstrukcja tego zaworu jest też inna niż u wiekszości tych co mają zawory 3d.

Potwierdzam nie słuchaj tego fachowca i upieraj się na 4 D jak już robisz porządek z instalacją do tego siłownik na zawór i ster obsługujący ten zawór. Generalnie zgadzam się w 75% z Zawijanem i jego stroną czyste ogrzewanie i forum które prowadzi ale w 25 % nie zgadzam się z nim w żaden sposób.

Edytowane przez robin60

Dokładnie .

W każdym schemacie instalacji z kotłem na ekogroszek jest zawór czterodrogowy a nawet bardzo dużo producentów kotłów wymaga tego zaworu inaczej nie honorują gwarancji. Nie jest to jakiś kosmiczny wydatek a zabezpiecza kocioł przed zbyt szybkim zużyciem.

Instalator powinien robić podłączenie według istniejących schematów , które nawet często dołączają producenci kotłów a nie wymyślać własne.

Tutaj powinno się robić według sprawdzonego i pewnego schematu a nie tworzyć własne "wizje" , bo w wiekszosci te własne "wizje" są gorsze i bardziej problematyczne i jedynie co powodują to większe koszty dla właściciela ...

upieraj się na 4 D jak już robisz porządek z instalacją do tego siłownik na zawór i ster obsługujący ten zawór.
Dodanie siłownika na zawór - plus nowy sterownik - to mu nieżle koszty strzelą do góry. Osobiście uważam że samo 4D ręczne starczy. Ja w swojej instalacji mam i 4D i 3D do kominka choć 3D wcalę nie kręcę ..

Dodanie siłownika na zawór - plus nowy sterownik - to mu nieżle koszty strzelą do góry. Osobiście uważam że samo 4D ręczne starczy. Ja w swojej instalacji mam i 4D i 3D do kominka choć 3D wcalę nie kręcę ..

Ja jechałem na samym 4 D ręcznym przez rok po wymianie pieca, i nim nie kręciłem bo to męczące chodzić do kotłowni, był ustawiony na pozycję 2 gdzie jak na piecu było 60 to na grzejniki szło 55 a na powrocie było 43 i było bardzo dobrze. Po założeniu siłownika i wymianie automatyki nie wiem co to kotłownia jedynie raz na trzy dni zachodzę do pieca wywalić popiół z szuflady i drapakiem poczyszczę wymienniki w piecu. Admo kup na początek 4 D bez siłownika bo drogi rzeczywiście a siłownik dołożysz jak uznasz że już czas. Ale zawór musi być przystosowany do siłownika. U mnie jest SM Vita. No a sterownik musisz i tak wymienić bo uszkodzony więc zainwestuj już w porządny . Zgadzam się pawelo_pl jest to kosztowne ale za komfort trzeba płacić by nie było żadnych niespodzianek.

I jeszcze jedno dodam jak sterownik porządnie ustawiony i steruje siłownikiem 4D to niebo a ziemia do samego 4D.

wczoraj rano zmieniłem na 13/40 i znowu doba 50 kg

Tak na moje oko to zmniejszyłeś tylko ilość paliwa podawanego na palnik i tym samym moc kotła.Ja bym pokombinował jeszcze z drugą wartością.Ja mam w tej chwili 9/65. Dmuchawa 35 i przesłona odsłonięta na jakieś 10%.Tyle że to inny palnik.

Edytowane przez mikus39

Proszę o pomoc. Domek 120 m, nie ocieplony. Od 14.01.16 posiadam piec na ekogroszek Altech RUBID 18. Na pierwszej dostawie groszku (grubszy, matowy)-po wszekich próbach i błędach przy ustawianiu paramertów, doszło do spalania 38,7 kg na dobę czyli 50 kg wystarczyło na 31 godzin opalania ( parametry : u0- 54°, u1 – 10 sek, u2 – 40 sek czyli stosunek ¼, histereza- 2, nadmuch- 2 bieg, przesłona wiatraka-połowa zamknięta, tem. W 5-ciu pomieszczeniach:17 stopni, temp.na zewnątrz : -10, -7)

Problem zaczął się przy II dostawie groszku; drobniejszy i błyszczący (19.01.16).Piec nie spalał dokładnie paliwa i ponad 1/4 przesypywał do popielnika (odzyskiwałam jak kopciuszek :smile: )

Po dobie zmieniłam parametry: u1 – 5 sek, u2- 20 sek, nadmuch – 4 bieg, reszta bez zmian. 50 kg groszku wystarczy tylko na 27 godzin. Wprawdzie po 15 godzinach obserwacji w komorze popielnikowej ( do dzisiaj do godz.9.00 ) była niewielka ilosc nie spalonego groszku ( 1 kg) ale 3 kilogramy popiołu i drobnej szlaki Moje obecne parametry przy piecu “chodzącym” na okrągło:

histereza - 2

U0 -Temperatura nadana – 54

U1 – czas pracy podajnuka -0,10 sek

U2 – czas pauzy podajnika – 0,40 sek

Nadmuch- 4 bieg

przesłona wiatraka- połowa zamknięta

dzisiaj temp. Na zawnątrz: -8

Moje pytania:

1/ czy poprawić coś w paramertach?

2/ jaką rolę pełni i na co wpływa przesłona wiatraka?

3/ popielnik- czy to normalne, jak wskazałam wyżej?

4/ na palniku retorowym- grubsze bryły szlaki ( moja piąstka :smile:.

Proponuję:

u1 - 2s

u2 - 10s

nadmuch -4

przesłona dmuchawy otwarta całkowicie

odpowiadam na pytania wg listy:

1. Tak - jw.

2. Zmniejsza nadmuch gdy regulowanie na sterowniku nie daje rady, pomaga przy rozpalaniu kotła

3. Prze źle ustawionym spalaniu tak ;-)

4. Czarne, twarde czy szare, kruche i z jakiego konkretnie węgla pochodzą - np. rosyjski, czarna perła, Wesoła, Pieklorz z Bobrka, Komorany itd. ?

Witam wszystkich.Prośba o poradę.Od 2-ch miesiecy jestem posiadaczem kotła na ekogroszek firmy Heitz Eko 3 16-24 KW( obniżony ) ze sterownikiem ecomaxx 800 R3 + sterownik pokojowy ecotouch. Od początku używania kombinuję z ustawieniami tego pieca i powiem szczerze że już czasami mam ochotę go wy..... :). W tej chwili spalanie około 30kg na dobę ( ekogroszek Chwałowice ) sporo spieków i niedopalony węgiel . Dom ma około 130 m2 ( ściany nie ocieplone , dach opianowany ). Cały dól w podłogówce, na górze grzejniki. Ustawienia jakie mam w tej chwili to : Temp.kotła 55 st, czas podawania 8s, przerwa podawania 65s , nadzór 15 minut. Może ma ktoś podobny piec i wie jak ogarnąć ten temat. W załączeniu wykres temperatur pieca w ciągu doby.Wykres.jpg

Witam wszystkich.Prośba o poradę.Od 2-ch miesiecy jestem posiadaczem kotła na ekogroszek firmy Heitz Eko 3 16-24 KW( obniżony ) ze sterownikiem ecomaxx 800 R3 + sterownik pokojowy ecotouch. Od początku używania kombinuję z ustawieniami tego pieca i powiem szczerze że już czasami mam ochotę go wy..... :). W tej chwili spalanie około 30kg na dobę ( ekogroszek Chwałowice ) sporo spieków i niedopalony węgiel . Dom ma około 130 m2 ( ściany nie ocieplone , dach opianowany ). Cały dól w podłogówce, na górze grzejniki. Ustawienia jakie mam w tej chwili to : Temp.kotła 55 st, czas podawania 8s, przerwa podawania 65s , nadzór 15 minut. Może ma ktoś podobny piec i wie jak ogarnąć ten temat. W załączeniu wykres temperatur pieca w ciągu doby.[ATTACH=CONFIG]345097[/ATTACH]

Zużycie trochę za duże ale przy niedocieplonych scianach tragedii nie ma. Jeśli spieki są żużlowe to musisz zejść z iloscią powietrza, tutaj kombinuj z nastawami na sterowniku i klapką na wentylatorze. Jeśli jednocześnie masz niedopały to najprawdopodobniej podajesz za dużo węgla. Pytanie czy te niedopały są tworzone w trybie pracy czy podtrzymania. W obu przypadkach musisz albo zmniejszyć czas podawania, albo przerwę wydłużyć. Starzy praktycy radzą, by częsciej ruszyć złożem węgla na retorcie, szczegolnie przy żużowych spiekach, więc możliwie krótki czas podawania i odpowiednia przerwa, zgodnie z tym lepiej podawać 5 na 50 niż 7 na 70sek.

No i oczywiście, zmieniasz jeden parametr, obserwujesz, wyciagasz wnioski, ewentualnie zmieniasz dalej. Zmienilbym u ciebie czas podawania na 5 sek. Podtrzymanie też bym wydłużył na np. 30minut do godziny. Pytanie też ile podajesz w podtrzymaniu i jak dmuchasz?

Witam wszystkich.Prośba o poradę.Od 2-ch miesiecy jestem posiadaczem kotła na ekogroszek firmy Heitz Eko 3 16-24 KW( obniżony ) ze sterownikiem ecomaxx 800 R3 + sterownik pokojowy ecotouch. Od początku używania kombinuję z ustawieniami tego pieca i powiem szczerze że już czasami mam ochotę go wy..... :). W tej chwili spalanie około 30kg na dobę ( ekogroszek Chwałowice ) sporo spieków i niedopalony węgiel . Dom ma około 130 m2 ( ściany nie ocieplone , dach opianowany ). Cały dól w podłogówce, na górze grzejniki. Ustawienia jakie mam w tej chwili to : Temp.kotła 55 st, czas podawania 8s, przerwa podawania 65s , nadzór 15 minut. Może ma ktoś podobny piec i wie jak ogarnąć ten temat. W załączeniu wykres temperatur pieca w ciągu doby.[ATTACH=CONFIG]345097[/ATTACH]

Piece mamy inne ale automatyke taka samą i muszę Ci powiedzieć że dziwię Ci się dlaczego nie pracuję on w automacie to znaczy FL to po pierwsze.

2. Producent pieca testował ten piec w laboratorium PLUM i firma specjalnie pod niego i jego różne palniki (jakie stosuje producent pieca) napisała program i stworzyła oprogramowanie więc musi chodzić bez , żadnego allle. Wiem to bo byłem tam mam blisko i wiem jak to wygląda od strony technicznej. To potężny i bardzo nowoczesny zakład który nie tylko pod taki piec tworzy automatykę. Ale w większości tworzy ja dla producentów zagranicznych choć i krajowych ale na tym forum jest tego mało a wręcz niewiele.

3.Może producent pieca nie aktywował Ci funkcji FL, gdyż z tego co piszesz pracuje w dwustanie.

4 Po aktywacji funkcji FL masz możliwość wybrania mocy pieca i palnika zatwierdzasz go i już.

5 Jeżeli nawet jest coś nie tak ze spalaniem to masz możliwość korekty ustawień algorytmu spalania czy to z panela pokojowego ecoSTER TOUCH czy z panela ecoMAXX 800R3 regulatora

4. W instrukcji ecoMAXX 800R3 którą otrzymałeś i musisz posiadać jest tam wszystko opisane tak prosto , że po prościej się nie da i po kroku sam ustawisz ten piec tak jak trzeba. Nie ma tam ujawnionych kodów serwisowych ale jak byś miał problem to PW i Ci je podam.

5 Widzę , że posiadasz moduł internetowy ecoNET300 więc nie ma żadnych problemów z ustawieniem pieca czy to za pośrednictwem producenta pieca który powinien być na tyle zorientowany w automatyce którą stosuje i był szkolony z zakresu jej obsługi , że powinien Ci pomóc. Albo zwróć się z prośbą do serwisu PLUM wejdą oni do twej automatyki i zrobią co trzeba , choć robią to tylko telefonicznie.

6. Bardzo ważną rzeczą jest to byś miał podpięty czujnik pogodowy CT-4 PLuma oraz siłownik na zaworze 4 drożnym i w połączeniu ze zmierzoną temperaturą przez panel w domu sama automatyka sobie oblicza co trzeba tak by piec chodził jak trzeba.

7. Muszę jeszcze dodać , że w ustawieniach serwisowych masz możliwość wprowadzenia kaloryczności spalanego paliwa i wtedy też automatyka tak obliczy i powinna poprawnie spalić dostarczone paliwo.

8 Ja spalam czysto rosyjski ekogroszek z firmy Energo z którego byłem bardzo niezadowolony ale teraz jak steruje tą automatyką wszystko jest OK żadnych spieków niedopaleń , przesypywania , kraterów, w trybie praca czy nadzorze poziom paliwa jest 1 cm nad retortą.

Edytowane przez robin60

Ja nadal kombinuję z moim piecem na dzien dzisiejszy 38 kg na dobe niżej chyba już nie zejdę piec super trzyma temperaturę częściej jest w podtrzymaniu niz pracuje wegiel sie spala ale są spieki żużlowe kombinuje z nadmuchem ale nic przynosi efektów,troche hydraulik pomagał mi ustawić ale musiałby u mnie zamieszkac w piwnicy żeby mi pomóc ten piec chodzi prawie na ustawieniach fabrycznych tylko wtedy jest kopczyk prawidłowy,płomień itd. tylko że ustwienia fabryczne to tylko dwukrotność bo 20/40, bieg nadmuchu 10 ,histeza Co 2 histeza Cwu5,temperatura załączonych pomp 35 podtrzymanie 20 min

hydraulik ustawił 18/41,bieg nadmuchu 5, podtrzymanie 11 minut klapka otwarta na maxa rezta bez zmian przy innych nastawach poniżej 17 s podawania groszku piec długo dochodzi do zadanej temperatury kopczyk wklęsły no i spalanie to 50-60 kg na dobe

Planuję wymienić sterownik bo mój z techa st37 coś nawala teraz nie wiem jaki mam kupić żeby był odpowiedni do mojego pieca stąporków 15 kw ,możecie coś polecić??

Poszukaj SPP V1 . Będzie tanio i dobry :)

A jak masz więcej kasy to SPP2 ...

Ale spokojnie SPP1 styknie ...

Są też inne stery , ale droższe i ... wcale nie lepsze ...