jasiek11 21.03.2016 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 SPP i nakładka. W moim przypadku - co nie potwierdzają inni użytkownicy pieca o około 10~20% mniejsze spalanie jest dzięki termostatowi pokojowemu . W tej nakladce musialeś cos wiercić? Bylem na stronie Minertu i widzę, że trzeba nie tylko nawiercić otwory montażowe ale i napowietrzające. Co do sterownika pokojowego to jestem wlasnie w trakcie takiej próby i szczerze powiedziawszy nie widzę istotnych różnic w zużyciu. Ale jeszcze to potrenuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muzzy1974 21.03.2016 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Ja mam retortę obrotową więc nakładka jest zbędna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 22.03.2016 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Ja mam retortę obrotową więc nakładka jest zbędna Niektórzy chwala te palniki za brak spieków przy spalaniu paliw, gdzie przy brucerze powstają spore kalafiory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 22.03.2016 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 W tej nakladce musialeś cos wiercić? Nie akurat @minertu miał nawierconą - ale jakby nie miał to przecież żaden problem dwa dobre wiertła , imadło i nawiercone . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micmatus 26.03.2016 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Witam. Jestem swierzym palaczem od grudnia. Duzo czasu spedzam w kotlowni i nadal nie moge dojsc do niskiego spalania. Prosze o podpowiedz jakie zrobic nastawy.Kociol defro ekr 18 kwSterownik classic eco v2Obecne nastawyTemp zadana 52hist 3tryb pracy priorytet cwuPodawanie 5sPrzerwa podawania 125sNadmuch 30%PodtrzymaniePodawanie 5sPrzerwa 60 minNadmuch 35sPrzeslona 1/3-1/4 odslonietaCwu 48 stopni histeryza 5Kociol bojler 5Jedna pompa co a druga cwu ustawione na prawie 2 biegZawor 4d ustawiony na 3W 2 lazienkach grzejniki na max pozostale pomieszczenia termostaty na 3-4. Jak 3 to zimne, 4 letnie. Powierzchnie podlog ok 160m. Do ogrzanie ok 130 bo kotlownia i garaz bez grzejnikow.temp w domu ok 22,5-23st.Po podtrzymaniu temp podczas grzania spada do 45.Przy 28% nadmuchu mialem niedopaly. Od wczoraj wieczor do teraz spalil ok 13 kg. Nie wiem czy to dobrze. Jak mialem tryb co i cwu to lekko bral 25 kg przy innych nastawach. Prosze o porade czy to dobre spalanie przy obecnej pogodzie i czy grzejniki powinny byc zimne. Co moge poprawic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wayne2mike 22.04.2016 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 ocieplenie budynku możesz poprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micmatus 28.04.2016 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Styropian 15 szary sciany ytong 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wayne2mike 04.05.2016 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 zartowalem z tym ociepleniem, ale nie podales go wczesniej jak tez nie podales opalu jakim palisz. Mozesz pokrecic zaworem 4d. nie znam go w praktyce ale rowniez jest po czesci odpowiedzialny za spalanie. I jeszcze jedno, jak w domu jest dosc cieplo to i grzejniki moga byc zimne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alan01 11.05.2016 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 co do zaworu 3d, 4d to zauważyłem u siebie, że ma baaardzo duże znaczenie jego ustawienie.sam do końca nie opanowałem pieca i sterownika, ale u siebie zawór 3d miałem na 3 (zakres 1-9), później zacząłem iś w górę czyli, 5 i doszedłem do prawie 7. powrót był bardzo ciepły (3-4 stopnie mniej jak na piecu) ale jak obserwowałem temp to często w momencie gdy chciał się odstawić otwierał się i na nowo grzała się woda.ostatnio całkowicie go otwarłem, niestety wtedy na dworze zaczęło się robić ciepło więc nie mam porównania, ale wiem, że trzeba temu elementowi trochę uwagi poświęcić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajwroclaw 18.08.2016 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 A jakie miałeś wtedy spalanie? Jak swój otworzyłem na 4 to mi spalanie z 13 do 25 kg na dzień skoczyło. A otworzyłem bo mrozy do - 15 w nocy przyszły i było w domu mało przyjemnie. Sąsiad twierdził, że instalacja była niewygrzana i by się to uspokoiło, ale jakoś nie chciało mi się wierzyć. Przy automatycznym sterowaniu przez piec to wogole mi prawie tego zaworu nie otwierał przez co kaloryfery były ciągle zimne, co zwłaszcza w łazienkach było uciążliwe. Więc mu ustawiłem to minimalne otwarcie na 4. Dobrze, że mróz szybko odpuścił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar-kud 25.08.2016 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 witampotrzebuje pomocy posiadam piec na eko groszek z podajnikiem i sterownikiem MASter 500 i wyskoczyl mi komunikat wezwij serwis czy zna ktos moze kod serwisowy zeby ominac potrzebe wzywania serwisu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 29.09.2016 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2016 witam potrzebuje pomocy posiadam piec na eko groszek z podajnikiem i sterownikiem MASter 500 i wyskoczyl mi komunikat wezwij serwis czy zna ktos moze kod serwisowy zeby ominac potrzebe wzywania serwisu ? Skocz na forum Ranking paliwa typu ekogroszek, tam jest wiecej użytkownikow. Podaj producenta i typ kotla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamtoya 12.10.2016 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Witam, mam problem z ustawieniem sterownika dk system, piec prawie cały czas grzeje, rzadko w trybie podtrzymania, sporo niedopalonych kawałków ekogroszku ustawienia bieżące temp zadana 50 st. histeryza - 3 podawanie grzanie 12 sek pauza grzanie 80 sek siła nadmuchu 33% wentylator wybieg 50 sek wentylator opóźnienie wył 50 sek podtrzymanie 8 sek podtrzymanie pauza 4 min podtrzymanie went praca 80 sek podtrzymanie wentyl. pauza 5 min podtrzymanie went. siła 30% piec ustawiony tylko na co, ekocentr 17kw, od rozpalenia 3 worki na 3 dni, dwa wiadra popiołu . Proszę o podpowiedź, każda sugestia będzie cenna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paluszek21 12.10.2016 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Mam prośbę do Pana Jareckiego. Jak ustawić sterownik z pid w piecu mce v6. Sterownik tech 480. Obecnie pali mi ok 200kg grochu na tydzień. Ogrzewa 90m2 plus 30 podłogówki. I160 l cwu. Proszę o pomoc w ustawieniach. Piec 12kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.10.2016 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 Mam prośbę do Pana Jareckiego. Jak ustawić sterownik z pid w piecu mce v6. Sterownik tech 480. Obecnie pali mi ok 200kg grochu na tydzień. Ogrzewa 90m2 plus 30 podłogówki. I160 l cwu. Proszę o pomoc w ustawieniach. Piec 12kw. Nie sądzę,że jest to wina sterownika tylko tego parowozu 12kW który nadaje się jedynie do nowego domu pow.300m2. Spalanie do jakiego powinieneś dążyć zależy od strat ciepła domu i zużycia cwu a przy obecnej tremp.powietrza nowy nom na ogrzewanie potrzebuje ok.10-15kWh na dobę co daje ok.2-3kg a na cwu ok.10kWh czyli 2kg czyli na dobę powinienes spalić 4-5kg a na tydzień 30-35kg a nie 200kg bo 200kg to jest ponad 1000kWh na tydzień !!!! Jesli Pan Jarecki nie ustawi Ci takiego spalania to poproś sprzedawce o wymianę kotła na odpowiedni do Twojego domu czyli ok.5kW lub musisz się pogodzić z tym,ze kasę zamiast na ogrzewanie domu wydajesz na ogrzewanie powietrza na zewnątrz poprzez komin i w popiół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 13.10.2016 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 to w nowych domach macie takie spalanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 13.10.2016 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 Jeżeli to są nowe nie wygrzane domy - to trzeba się liczyć z większym zużyciem w pierwszym okresie grzewczym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 13.10.2016 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 bez przesady... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 13.10.2016 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 Mam prośbę do Pana Jareckiego. Jak ustawić sterownik z pid w piecu mce v6. Sterownik tech 480. Obecnie pali mi ok 200kg grochu na tydzień. Ogrzewa 90m2 plus 30 podłogówki. I160 l cwu. Proszę o pomoc w ustawieniach. Piec 12kw. Widzę,że Fujara72 próbuje wytężać zwoje umysłowe na tematy o których wie tyle, co świnia o gwiazdach. Nie mam przekonania do sterów tech-a i nie korzystam z nich, więc co do obsługi czy parametrów nie pomogę. Granice 27-30kg/24h przy domku <100m2 to jest jednak mega dużo. powinieneś się mieścić przy tej pogodzie w okolicy 10kg w zależności od węgla przy nowym, typowym, ocieplonym budynku, zamieszkałym, umeblowanym, z kompletem drzwi. Napisz więcej o budynku co to jest, jaka pow. całkowita, czy to jest jeszcze budowa, czy jest np. nieocieplone poddasze, którym może ciepło uciekać itp. Możliwe,że masz jakiś "wielbłąd" w instalacji zrobiony. Wklej fotki podłączenia i rurek, jak zajrzy ktoś na wątek od instalacji, to Ci podpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.10.2016 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 Granice 27-30kg/24h przy domku <100m2 to jest jednak mega dużo. powinieneś się mieścić przy tej pogodzie w okolicy 10kg w zależności od węgla przy nowym, typowym, ocieplonym budynku, zamieszkałym, umeblowanym, z kompletem drzwi. 5kg a nie 10kg,10kg to jest prawie 60kWh na dobę to przy -20st.C tyle powinien spalać w takim domu a nie przy +5-10st.C.No chyba,że 1kWh z ekogrocha jest droższa niż z prądu lub sprawność pon.50% ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts