krzy27 04.11.2014 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 raczej koksowe, bo dość łatwo się je rozbija pogrzebaczem. A czy piec powinien mocno tracić temp? U mnie na piaście są żużlowe na tyle kruche że również łatwo rozbić. Dużo zależy od nadmuchu. Niedomiar powietrza zawsze skutkuje dymieniem, sadzą bądź niedopałem. Nadmierne dmuchanie łatwiej wyprodukuje żużle a na pewno spowoduje stratę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 04.11.2014 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Do skutku, aż przestanie przesypywać, ale żeby było jeszcze ciśnienie powietrza na palniku. Ale u mnie palnik nie przesypuje węgla tylko żar jest trochę za nisko. To tez mam obniżać nadmuch, a co z kopceniem i sadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 04.11.2014 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Żar ma być na palniku, lekko powyżej retorty. Jak się robi krater to za mało podajesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 04.11.2014 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Żar ma być na palniku, lekko powyżej retorty. Jak się robi krater to za mało podajesz. Nie do końca się z Tobą zgadzam, przeczytaj wszystkie moje posty w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 04.11.2014 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Ale u mnie palnik nie przesypuje węgla tylko żar jest trochę za nisko. To tez mam obniżać nadmuch, a co z kopceniem i sadzą. Jak masz wysokokaloryczny węgiel z małą ilością popiołu i do tego palnik przewidziany do pieca z dużo większą mocą to nic nie zdziałasz dopóki nie zacznie się zima i nie będzie większego odbioru ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 04.11.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Czytałem. Nawet jakąś tabelkę wstawiłem z orientacyjnymi nastawami mocy 3 strony wcześniej. Nikt tego nie czyta. Jak jest produkcja sadzy za mało powietrza. Regulacja nadmuchu na sterowniku mocą dmuchawy, klapka na max otwarta.Dobierasz do porcji paliwa. Ciemny czerwony płomień, znaczy za mało powietrza i produkcja sadzy. Jasny żółty płomień za dużo powietrza. Prawidłowy płomień pomarańczowo-żółty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 04.11.2014 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Ciemny czerwony płomień, znaczy za mało powietrza i produkcja sadzy. Jasny żółty płomień za dużo powietrza. Prawidłowy płomień pomarańczowo-żółty. Chciałbym zobaczyć co leci z Twojego komina by się przekonać do takiej metody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 04.11.2014 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Czytałem. Nawet jakąś tabelkę wstawiłem z orientacyjnymi nastawami mocy 3 strony wcześniej. Nikt tego nie czyta. Jak jest produkcja sadzy za mało powietrza. Regulacja nadmuchu na sterowniku mocą dmuchawy, klapka na max otwarta. Dobierasz do porcji paliwa. Ciemny czerwony płomień, znaczy za mało powietrza i produkcja sadzy. Jasny żółty płomień za dużo powietrza. Prawidłowy płomień pomarańczowo-żółty. Tak mi się przypominało jak u kolegi przyjechał do pieca Kostrzewa autoryzowany serwisant i włożył do czopucha sondę lambda i dla każdej z mocy dobierał mu na jej podstawie nadmuch. Ciekawe czy nie można by było jakiś sondy lambda z samochodu wyciągnąć i podłączyć np. do sterownika LPG i na podstawie wykresów tak dobrać powietrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 04.11.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Można ale sonda lambda reaguje na tlen i tlenek węgla. Przy większości kotłów z rusztem wodnym o efektach takiego ustawiania można zapomnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 04.11.2014 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Chciałbym zobaczyć co leci z Twojego komina by się przekonać do takiej metody. Zapraszam, pokażę to i owo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 04.11.2014 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Ale u mnie palnik nie przesypuje węgla tylko żar jest trochę za nisko. To tez mam obniżać nadmuch, a co z kopceniem i sadzą. Sorki przesypywanie mi się zaplątało - oczywiście chodziło o zapadanie, czyli obniżaj aż przestanie się zapadać i będzie lekko wypukły kopiec - tak na 1 cm wystarczy. Kopcenia przy takim poziomie nie będzie jeśli nie spadnie ciśnienie powietrza na palniku - to poznasz po kolorze płomienia jak to ładnie opisał zyzolek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajwroclaw 05.11.2014 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 A ja jeszcze do tej sadzy wrócę, to duży problem jak jest? Bo przyznam że mi się osadza na ściankach kotła ale już z komina to wcale dymu nie widać. W piecu ma nic się nie osadzać? Bo trochę mi się osadza i nie wiem czy to już coś nie tak. A boję się ruszać ustawienia bo ładnie dopala teraz i nie dużo bierze węgla. Dmuchawa jak pisałem wcześniej jest na 20%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.11.2014 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Coś tam zawsze będzie, spalasz węgiel - z jednego więcej, z drugiego mniej. Chodzi o to, aby nie było tego "taczkami" Jak masz normalny komin, to nawet kosztem kilku gram warto mocniej otworzyć przysłonkę na dmuchawie - będzie lepiej jak Ci sterownik będzie wchodził w podtrzymanie, naturalny ciąg swoje zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 05.11.2014 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 A ja jeszcze do tej sadzy wrócę, to duży problem jak jest? Bo przyznam że mi się osadza na ściankach kotła ale już z komina to wcale dymu nie widać. W piecu ma nic się nie osadzać? Bo trochę mi się osadza i nie wiem czy to już coś nie tak. A boję się ruszać ustawienia bo ładnie dopala teraz i nie dużo bierze węgla. Dmuchawa jak pisałem wcześniej jest na 20%. Na ściankach masz czarno, brunatno czy szaro ? Najlepiej wrzuć link do zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajwroclaw 05.11.2014 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Sprawdzę po pracy kolor i dorzucę zdjęcie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hefciu 05.11.2014 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Ostatni ratunek to 2/30 jak to nie pomoże to zostaje dokupienie czeskiego w mieszanie. Zwróć uwagę, żeby za dużo nie podawać - niech jest płaski "kopiec". dalej spieka i wyrzuca tylko wtedy. Jest jeszcze jednak jeden problem na roterze na stronie dalszej od podajnika groszek się nie pali. Z tego co gdzieś tam czytałem to trzeba wyczyścić retorę i sprawdzić drożność dysz. Słyszałem też o uszczelnianiu, myślicie że to spiekanie może być przez nieszczelność lub niedrożne dysze? i czy praktycznie nowy piec może być nieszczelny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 05.11.2014 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 dalej spieka i wyrzuca tylko wtedy. Jest jeszcze jednak jeden problem na roterze na stronie dalszej od podajnika groszek się nie pali. Z tego co gdzieś tam czytałem to trzeba wyczyścić retorę i sprawdzić drożność dysz. Słyszałem też o uszczelnianiu, myślicie że to spiekanie może być przez nieszczelność lub niedrożne dysze? i czy praktycznie nowy piec może być nieszczelny? Może być nieszczelny i często bywa, więc wygaś kocioł, zdejmij retortę, obejrzyj dysze i zamontuj ją z powrotem uszczelniając. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hefciu 05.11.2014 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Cytat z DTR od pieca o czyszczeniu retory : "Wyciągnąć wierzchnią część podajnik drzwiczkami podajnikowymi,poprzez wyszarpanie go góry ." Dla mnie to świadczy że jest chyba średnio szczelny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hefciu 06.11.2014 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 żeby było ciekawiej, to dziś jak wróciłem z pracy, okazało się że w piecu się nie pali, podejrzewam że przez te kominy spiekowe płomień zszedł za nisko i sterownik wygasił pieca.na szczęście nie ma mrozów. także jak mi się uda to jutro po pracy wezmę się za ten temat a najpóźniej w sobotę, dam znać jak poszło i jakie efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickow69 06.11.2014 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 to niezle, to czekamy na efekty i dawaj znac, bo jestem bardzo ciekaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts