Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ustawienia sterownika na ekogroszek

mack0r

Recommended Posts

Sorki przesypywanie mi się zaplątało - oczywiście chodziło o zapadanie, czyli obniżaj aż przestanie się zapadać i będzie lekko wypukły kopiec - tak na 1 cm wystarczy.

Kopcenia przy takim poziomie nie będzie jeśli nie spadnie ciśnienie powietrza na palniku - to poznasz po kolorze płomienia jak to ładnie opisał zyzolek.

Dzięki za pomoc w ustawieniach.

Na obecnych ustawieniach nie mam kopcenia ani sadzy, ale chyba jeszcze trochę mam za nisko żar na palniku. Jutro obniżę nadmuch jeszcze o 1%.

Ale mam kolejne pytanie.

Co będzie jak temperatura na zewnątrz spadnie poniżej zera co muszę zmienić w ustawieniach czy może tak zostawić jak obecnie

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki za pomoc w ustawieniach.

Na obecnych ustawieniach nie mam kopcenia ani sadzy, ale chyba jeszcze trochę mam za nisko żar na palniku. Jutro obniżę nadmuch jeszcze o 1%.

Ale mam kolejne pytanie.

Co będzie jak temperatura na zewnątrz spadnie poniżej zera co muszę zmienić w ustawieniach czy może tak zostawić jak obecnie

Na razie zostaw jak jest, a jak kocioł nie nadąży to mu zmniejszysz przerwę i deko zwiększysz nadmuch

Suspenser - w sprawie sadzy to kolor jest brunatny. Zdjęcia nie wrzuciłem bo mi piec zwariował:) załączyłem podłogówkę i ten przy nie zmienionych ustawieniach zaczął spiekać węgiel i przesypywać niedopalony. Myślałem, że prędzej żar opadnie niżej z powodu za krótkiego czasu podawania i braku mocy - pierwsze włączenie podłogówki, więc posadzka niewygrzana. Zwiększyłem tylko dmuchanie o 5% i się uspokoiło.

Mnie zastanawia inna rzecz. W niedzielę skończył mi się retopal. Na ustawieniach 4/65 dmuch 25 kociołek spalał 25kg na dwie doby. Podjechałem do Obi po ichnich zielony, zasypałem dwa wory i skończył się wczoraj po południu - nie przestawiając ustawień. Czyli teoretycznie piec spalił go tyle samo. W domu cały czas 22-23 st. Zastanawiam się nad sensem kupowania droższego węgla. Faktem jest jednak, że od niedzieli na zewnątrz zrobiło się bardziej dodatnio.

Zatem pytanie - kupić dwa rodzaje groszku - na cieplejsze dni jak teraz czy only retopal ale bardziej wyżyłować ustawienia?

Trochę więcej popiołu z obi mi nie wadzi - pomijamy:)

Suspenser - w sprawie sadzy to kolor jest brunatny. Zdjęcia nie wrzuciłem bo mi piec zwariował:) załączyłem podłogówkę i ten przy nie zmienionych ustawieniach zaczął spiekać węgiel i przesypywać niedopalony. Myślałem, że prędzej żar opadnie niżej z powodu za krótkiego czasu podawania i braku mocy - pierwsze włączenie podłogówki, więc posadzka niewygrzana. Zwiększyłem tylko dmuchanie o 5% i się uspokoiło.

To się wyjaśniło - było za mało powietrza, teraz już nie powinno być tego nalotu.

Witajcie!

Udało mi się zdjąć tą górną część z retory, tę z dyszami, nawet śladu po jakimkolwiek silikonie, czy innym uszczelnieniu. Jednak mam następny probelm jak wyczyścić środek? CAM00317.jpg nie ma pod spodem żadnej śruby, nakrętki, no nic. Czy to oznacza że mam odłączyć podajnik i wyciągać cały ten kanał którym idzie groszek, żeby móc odwrócić retorę do góry nogami?? taki bzdet ?? Czy może wypożyczyć odkurzacz? :D

jak kocioł wygaszony i wystygło to pakujesz paluchy i wygarniasz. jak masz odkurzacz kominkowy to nim się możesz pobawić. nie ma sensu wyciągać na zewnątrz.

tylko jak będziesz uszczelniał to zrób to jak trzeba, nie tylko w rowek pod koroną ale i od środka na połączeniu korony z dołem palnika

inaczej cała robota na nic

tylko jak będziesz uszczelniał to zrób to jak trzeba, nie tylko w rowek pod koroną ale i od środka na połączeniu korony z dołem palnika inaczej cała robota na nic

dzięki za podpowiedź! silikon pójdzie w oba miejsca.

Powiedzcie mi jeszcze rzecz jedną : Czy jak teraz uszczelnię to czy na wieczór czyli 17-18 będę mógł normalnie rozpalić ? Czy lepiej rozpalić tylko na dodatkowym ruszcie? Czy w ogóle dziś nie nagrzewać? Na silikonie napisali że powolne ogrzewanie przez 12h zapobiega powstawaniu pęcherzyków.

Pytam bo nie wiem czy mam niespełna roczne dziecko z domu na noc wyprowadzać :)

ja rozbierałem i uszczelniałem swój palnik wielokrotnie

nigdy nie czekałem dłużej niż godzinę po uszczelnieniu na rozpalenie.

twardość osiągnie już po około 30 minutach więc myślę że jak chcesz być ostrożny to najpóźniej w południe rozpalaj

2 ważne sprawy

znajdź w sieci fotki i opis tego uszczelnienia, wrzucało je kilka osób przynajmniej w tym Jarecki79 i Ja

pilnuj dokładności uszczelnienia zwłaszcza wewnątrz abyś przypadkiem nie pozaklejał nacięć(chyba że masz koronę z otworami okrągłymi). silikonu nie żałuj, lepiej jak trochę go wypchnie z rowka niż jak gdzieś będzie dziura. odlewy nie są idealnie równe i stąd czasem problemy gdy się skąpi silikonu.

po uszczelnieniu i rozpaleniu na pewno będzie potrzebna korekta nadmuchu- całe powietrze pójdzie w złoże i trzeba będzie skorygować jego ilość

Jako, że nigdzie nie znalazłem wypowiedzi posiadaczy pieca Zębiec 9 kw z podajnikiem i dodatkowym paleniskiem, chciałbym się podzielić swoimi spostrzeżeniami w eksploatacji i problemami. Na początku chciałbym zaznaczyć, że dotychczas nie miałem żadnego kontaktu z piecami CO. Do tej pory mój domek ogrzewany był kominkiem z naturalnym obiegiem powietrza. Przyszedł czas na zmiany. Dość targania drewna, cięcia, rąbania, układania, sezonowania, smrodu w domu przy tak zwanych cofkach i smrodu smoły wyłażącej z ceglanego komina. Co prawda miał być to domek rekreacyjny, ale zrobił się całoroczny (las, jezioro) do miasta 5km, bajka. Totalny armagedon kucie rycie, nowy komin, nowa kotłownia, kalafiory, bojler 120l i piecyk Merkury 9kw DUO. Jako, że zostało ponad 20 m drewna piecyk z dwoma paleniskami ma ogrzać 100m2.

Eksploatacja rozpoczęta od któregoś tam września tego roku, przepalanie drewnem bo na groszek praktycznie nie było pogody.

Palić drewnem chyba się trochę nauczyłem. Dzisiaj praktycznie odpaliłem piec tak na serio na groszek, bo przymrozek i w dzień 9 stopni. Już wcześniej przy kilku odpalenia na groszek zauważyłem, że na palenisku kopczyk zamienia się w menisk wklęsły, musiałem przechodzić na sterowanie ręczne i budować kopczyk który i tak po krótkim czasie zamieniał się w krater. Ok, poczekamy na odpowiednią pogodę. Przy okazji palenia drewnem zauważyłem zależność wielkości dopływu powietrza (korekta powietrza)od długości palenia drewnem (teraz kawałki 30 cm, a przy kominku 50) i zasyfianiem pieca, ustawiłem 10, 60% mocy pieca, woda CWU 45 stopni, temperatura pieca 55 stopni. Może coś nie tak to proszę o uwagi.

Rozpalając dzisiaj piec na ekogroszek ustawiłem:

- korekta powietrza na zero,

- moc na 50%

- woda CWU 45 stopni (czujnik temperatury umieściłem w cyrkulacji bojlera zaniża temperaturę o około 5 stopni), woda przechodzi przez elektryczny podgrzewacz, który może współpracować z innym źródłem do temp. 55 stopni

- CO 50 stopni

Temperatura na piecu nie przekracza zadanych 50 stopni, temperatura spalin w granicach 120 stopni. Wentylator mimo wskazujących czasami 100% chodzi cicho jakby jechał jakieś 40%. Temperaturka w domku 24 stopni.

Niestety instrukcyjny kopczyk praktycznie jest płaski lub wklęśnięty,podnoszony na ręcznym raczej woli być płaskim. Płomień instrukcyjny, spieków praktycznie nie ma, czyli ilość powietrza jest ok.

Wyczytałem gdzieś porady by zwiększyć częstotliwość podawania paliwa, ale wtedy musiałbym wyłączyć funkcję PID i praktycznie wprowadzić zmiany ręcznie, to po co sterownik z PID-em. Sterownik z PID-em powinien sam dobierać wszystkie parametry, a jednak podajnik wg mnie podaje paliwo ze zbyt dużą przerwą. Chyba, że można wprowadzić korektę powietrza minusową, która wydłuży czas spalania podobnie jak przy długości spalania drewna, tylko czy wtedy nie zasmolę piecyka?

Co trzeba zrobić, co przestawić by nie przejmować się kopczykiem i żeby było tak jak przewiduje instrukcja?

Proszę o poradę.

No to ujmij mu 10% powietrza, podciągnij na ręcznym kopiec żeby lekko wypukły był i zostaw do rana- zobaczysz co to da. Nie bój się - nic mu nie będzie. Jak się zapada ma albo za dużo wiatru albo za mało węgla. Przy obecnych temperaturach raczej bym powietrza ujmował niż węgla dodawał.

Poczekaj kilka dni i nie przejmuj się kopczykiem, jedynie ręcznie go podnoś. Jak kupiłeś bardzo kaloryczny węgiel z małą ilością popiołu to jest normalne, węgiel się spala i spada pomiędzy kawałkami węgla na dno palnika i dopiero kiedy uzbiera się odpowiednio dużo popiołu tak się będzie zapadać (przelicz sobie ile kilogramów węgla musisz spalić aby uzbierać 1Kg popiołu).

OK! Dzięki za radę, tak sobie kombinowałem, że można, ale czasem potrzebne jest potwierdzenie!

No to minusujemy i do rana czekamy na efekty. Całe szczęście, że u nas na płn. kilka dni chłodniejszych, a później znowu cieplej drewienko pójdzie w ruch do ewentualnych ochłodzeń. Zdam relację z podjętych działań.

Witam forumowiczów

Bardzo proszę o poradę.

Kupiłem niedawno piec Enka Set 3 18KW ze sterownikiem Ecomax800R, do ogrzewania podłogowego w poniemieckim domu ( cegła, brak dod. izolacji ). W tej chwili powierzchnia grzana to około 90m2, po adaptacji wszystkich pomieszczeń wzrośnie do ok 180m2.

Problem mam z ustawieniem pieca. W tej chwili korzystam z ustawień fabrycznych , czyli FuzzyLogic, ale chyba nie do końca są one właściwe. Kupiłem na lokalnym składzie opału ekogroszek jakiś tam, aby zrobić rozruch instalacji i sprawdzić czy jest ok. Problemem jest to, że w 3 dni piec zużył prawie cały zasobnik węgla, co ekonomicznie mi się nie podoba. Jedzie do mnie 1T Gold'a z Bartexu i chce pod ten opał już ustawić piec.

Moje pytanie brzmi czy ktoś może mi podać orientacyjne ustawienia pieca pod to, tak abym mógł zacząć od czegoś, czyli podawanie, nadmuch, jak ustawić w nadzorze . Za każda podpowiedź będę ogromnie wdzięczny.

Nie wiem też czy mam kombinować z przysłoną wentylatora, bo w instrukcji obsł. producent zaleca pracę z maksymalnie otwartą. Dodatkowo doczytałem tez na tym forum, że ustawienia FuzzyLogic są delikatnie mówiąc słabe i należy przejść w tryb ustawiania ręcznego stąd też moje powyższe pytania.