grzech25 14.11.2014 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Z innej beczki pytanie sterownikowe mam. Czy istnieje możliwość podpięcia sterownika kotła do kompa, zamiast do sterownika pokojowego? Zaadoptować oprogramowanie i z pozycji kompa sterować piecem i zbierać statystyki? Piszę o dksystem i masterze 500 - ma 2 wyjścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 14.11.2014 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Panowie znawcy proszę o poradę.Od września jestem na swoim i posiadam piec krzaczek skp3d 18kw. Sterownik tech-480. Za chińskiego boga nie mogę albo nie umiem ustawić tego pieca.Tzn. niby wszystko ok ale nie pali mi się eko na całej retorcie. Tak gdzieś 2-4cm od przeciwległego boku gdzie jest połączenie pieca z koszem nie pali mi się ekogroch.Czyściłem kanaliki powietrzne i było dobrze 2 dni. Teraz znów nie spala z tej jednej strony. Jak poruszam pogrzebaczem to jest dobrze na krótki czas. Co może być nie tak? Ustawienia nadmuch mam na 90-100%, przesłona na wentylatorze otwarta na maxa. Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 14.11.2014 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 a palnik uszczelniony poprawnie?ster chodzi w PID-zie czy w dwustanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 14.11.2014 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 a palnik uszczelniony poprawnie? ster chodzi w PID-zie czy w dwustanie? U mnie też na palniku ekoenergia źle się spala i od strony kosza węgiel wypalony a po przeciwnej stronie spiski i niedopalony węgiel. Podnioslem nadmuch ale chyba ta wina nieszczelnego palnika. Gdzie znajdę zdjęcie z uszczelnieniem tego palnika. Wiem tylko tyle że silikon był nakładany w dwóch miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 14.11.2014 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 a palnik uszczelniony poprawnie? ster chodzi w PID-zie czy w dwustanie? Palnik...hmmm nie wiem. montował go hydraulik. Teraz wyczytałem w instrukcji "...W palniku żeliwnym Ekoenergia doszczelnianie nie jest wymagane...". Ja mam właśnie taki palnik (tzn tak mi się wydaje), napisane jest na nim Ekoenergia. Sterownik ST-480 bez PID. Jak taki palnik samodzielnie uszczelnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 15.11.2014 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 (edytowane) U mnie też na palniku ekoenergia źle się spala i od strony kosza węgiel wypalony a po przeciwnej stronie spiski i niedopalony węgiel. Połóżcie na palniku po przeciwnej stronie kosza cegłę szamotową - u mnie ten patent się sprawdza i mam na reszcie retorty wszystko dopalone. Edytowane 15 Listopada 2014 przez pawelo_pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 15.11.2014 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 cegła pomoże na niedopały z niskiej mocy ale nie pomoże gdy lewe powietrze hula po całej komorze spalania zamiast przechodzić jedynie przez złoże. użyć wyszukiwarki na tym forum albo szukać postów moich czy Pieklorza na forum info-ogrzewanie. były opisy i zdjęcia, zarówno uszczelniania jak i zmniejszania mocy i przesuwania strefy spalania na środek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 16.11.2014 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 cegła pomoże na niedopały z niskiej mocy ale nie pomoże gdy lewe powietrze hula po całej komorze spalania zamiast przechodzić jedynie przez złoże. użyć wyszukiwarki na tym forum albo szukać postów moich czy Pieklorza na forum info-ogrzewanie. były opisy i zdjęcia, zarówno uszczelniania jak i zmniejszania mocy i przesuwania strefy spalania na środek . Palnik uszczelniony, ale dalej nierównomierne spalanie żar schodzi nisko i pojawiają się niedopalone kawałki węgla. Pierwszy zasyp węgla dobrze się spalał, ale drugi był trochę wilgotny, wsypywałem po jednym worku tak żeby przeschnął. Teraz w koszu jest suchy nie pojawia się wilgoć. Węgiel Wesoła?. Co zmienić w ustawieniach - nadmuch czy czas przerwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 16.11.2014 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Jeszcze szlif na ślimaku i będzie lepiej podawał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 16.11.2014 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Jeszcze szlif na ślimaku i będzie lepiej podawał. Mój palnik nie ma przeciwzwoju na końcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 16.11.2014 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 na niskich mocach w tych palnikach pali się bliżej kosza, można przesunąć strefę żaru na środek zaklejając otwory napowietrzające od strony kosza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajwroclaw 17.11.2014 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Witam, chciałem tylko pocieszyć walczących z ustawieniami, że warto. Po niecałych dwóch tygodniach od załączenia ogrzewania podłogowego przy pomocy rad forumowiczów na tym wątku spalanie zeszło do 25 kg na trzy dni. W domu 23 stopnie, podłogowe ustawione na 25. Uwierzyć nie mogłem jak zajrzałem do zasobnika. Zobaczymy jak będzie zimą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hefciu 18.11.2014 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 A jakbyś zdemontował deflektor na kilka dni . a co mi to zmieni? on nie powinien wisieć i rozbijać płomieni? Generalnie wkurzam się coraz mocniej, gdyż zmiany nic nie dają :/ jeszcze od kilku dni jest mega wicher, taki że musiałem zamknąć czopuch bo po prostu słyszałem jak łopatki w dmuchawie chodzą. Myślę czy nie zainwestować w jakiegoś strażaka na komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 18.11.2014 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 lepiej RCK założyć na wyczystkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miron11 20.11.2014 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Panowie znawcy proszę o poradę. Od września jestem na swoim i posiadam piec krzaczek skp3d 18kw. Sterownik tech-480. Za chińskiego boga nie mogę albo nie umiem ustawić tego pieca. Tzn. niby wszystko ok ale nie pali mi się eko na całej retorcie. Tak gdzieś 2-4cm od przeciwległego boku gdzie jest połączenie pieca z koszem nie pali mi się ekogroch. Czyściłem kanaliki powietrzne i było dobrze 2 dni. Teraz znów nie spala z tej jednej strony. Jak poruszam pogrzebaczem to jest dobrze na krótki czas. Co może być nie tak? Ustawienia nadmuch mam na 90-100%, przesłona na wentylatorze otwarta na maxa. Z góry dzięki za pomoc. Według mnie to ten nadmuch trzeba zmienic . ja mam 30 % podawanie 6 s przerwa 82 s Groszek z Wesołej, w okresie zimniejszym podawanie jest 8s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 20.11.2014 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 (edytowane) a co mi to zmieni? on nie powinien wisieć i rozbijać płomieni? Generalnie wkurzam się coraz mocniej, gdyż zmiany nic nie dają :/ jeszcze od kilku dni jest mega wicher, taki że musiałem zamknąć czopuch bo po prostu słyszałem jak łopatki w dmuchawie chodzą. Myślę czy nie zainwestować w jakiegoś strażaka na komin. Po wyjęciu nie będzie odbijał promieniowania a ruszta wodne część przyjmą a część rozproszą są bardziej okrągłe ,powinna się obniżyć temperatura w palniku w jego środku w trakcie spalania ,komora spalania się znacząco powiększy ,może to wpłynąć na ten stożek spieków ,spróbujmy.Jak zacznie wytrącać się sadza w wymienniku to jeszcze na tych rusztach na środku położysz cegłę szamotową. Strażak na kominie niewiele da lepsze RCK lub stary indiański sposób ,po prostu zostawiasz otwartą wyczystkę komina na dole . Edytowane 20 Listopada 2014 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 20.11.2014 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Palnik uszczelniony, ale dalej nierównomierne spalanie żar schodzi nisko i pojawiają się niedopalone kawałki węgla. Pierwszy zasyp węgla dobrze się spalał, ale drugi był trochę wilgotny, wsypywałem po jednym worku tak żeby przeschnął. Teraz w koszu jest suchy nie pojawia się wilgoć. Węgiel Wesoła?. Co zmienić w ustawieniach - nadmuch czy czas przerwy. Mam taki problem. Pierwszy zasobnik węgla spalił mi się dobrze (wesoła), zaś drugi zasyp był tym samym węglem a chyba nie jest. Jest jakaś inna domieszka węgla bo pojawia mi się dużo spieków koksowych. Jak się pozbyć tych spieków, co zmienić w ustawieniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack0r 20.11.2014 16:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Ja aktualnie mam PP 5/60 nadmuch 63 w skali 20-250. Czopuch max otwarty, przeslona max otwarta. Walcze caly czas ze spiekami popiolu. Wiecej robi mi sie ich po dalszej stronie od zasobnika. Nadmuch wydaje mi sie ok bo jak byl troche mniejszy to nie dopalalo wegla po tej dalszej stronie. Na blizszej stronie raczej ladnie na popiolek, ewentualne delikatne spieki ktore po dotknięciu rozpadaja sie. Palenisko uszczelnione, kanaly powietrza drozne. Strasznie duzo kamienia w tym weglu z wesolej, po spaleniu ok 180 kg wegla kamieni bylo ok 4 garscie. Co jakis czas slychac jak kamien szoruje po rurze podajnika. Niektore sa naprawde spore az dziw ze zawleczki nie zerwalo. Wiecej od tego dostawcy nie wezme. Czyszczenie kotla z sadzy widze ze mnie czeka srednio raz na tydz ale to pewno przez ruszta wodne. Dodam ze na tym sterowniku nie moge ustawic podawania mniej niz 5s i nie rzadzej niz co 60 sek. Wiec teraz pracuje na minimalnej mocy. Przy aktualnych 4 stopniach kociol spokojnie daje rade. Nie wiem co jeszcze moge porawic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 20.11.2014 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 (edytowane) Niestety ostatni rzut Wesołej jaki był na rynku się popsuł - u mnie jedna patelnia przyszła super a część drugiej już była spiekalna i z łupkami co wyszło dopiero u klientów [i u mnie gdy to zgłosili i wziąłem trochę z końcówki, bo biorę po kilka worków z każdej partii do sprawdzenia]. Towar pewny ładowany na kopalni. Teraz palę końcówką tej Wesołej na nastawach P/P 2/36 bo przy podawaniu 5 s się spiekała. U kolegi, który ode mnie kupił znalazły się łupki rozmiaru 30 mm - normalnie wstyd - i jak tu polski węgiel sprzedawać ? Jak to powiedział klasyk "trzeba będzie zerwać z tym patriotyzmem" i w ogóle nie sprzedawać polskiego węgla zanim ktoś nie zrobi porządku z tym syfem w kopalniach. Zostanie sprzedawanie pewnego węgla z czech, rosji, kazachstanu itp. Edytowane 20 Listopada 2014 przez SUSPENSER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 20.11.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Mam taki problem. Pierwszy zasobnik węgla spalił mi się dobrze (wesoła), zaś drugi zasyp był tym samym węglem a chyba nie jest. Jest jakaś inna domieszka węgla bo pojawia mi się dużo spieków koksowych. Jak się pozbyć tych spieków, co zmienić w ustawieniach. Proponuje skrócić podawanie do 2 s i proporcjonalnie skrócić przerwę - u mnie to pomaga i problem zniknął od razu. PS uwaga - proszę nie kopiować moich nastaw bo mam wersję DC Brulego z inną dmuchawą, więc przy zwykłej one nie będą działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts